Voorspelling: hoe brengen de Ajax-vrouwen het ervan af tegen Chelsea in de Champions League?

Foto: Voorspelling: hoe brengen de Ajax-vrouwen het ervan af tegen Chelsea in de Champions League?

Het is voor de vrouwen van Ajax een unicum: mogen deelnemen aan de knock-outfase van de Champions League. Maar na een goede groepsfase is het nu zover; de loting koppelde de Amsterdammers aan Chelsea, dat juist een vaste klant is op dit niveau. Kunnen de Ajax-vrouwen verrassen en doorgaan ten opzichte van de Londense tegenstander? We blikken hier vooruit op dit duel.

Ajax: teaminfo en vorm

Dit seizoen betekende de eerste keer dat een Nederlandse club actief was in de groepsfase van de Women’s Champions League, die met een nieuwe opzet in 2021 werd ingevoerd. Na het verslaan van Dinamo Minsk lukte het de regerend landskampioen om de play-offs voor de groepsfase te halen. Hierin werd tweemaal van FC Zürich gewonnen. Tijdens de twee overwinningen (0-6 en 2-0) was Romée Leuchter de belangrijkste speler met vijf doelpunten in totaal.

De loting voor de groepsfase was geen gemakkelijke met de kampioenen van Duitsland (Bayern München) en Italië (AS Roma) en de nummer twee van Frankrijk (Paris Saint-Germain) als tegenstanders. Maar vooral in eigen huis liet het team van coach Suzanne Bakker zien wat het waard is, met drie zeges. Uit werd uit drie wedstrijden één puntje gehaald. Dit was genoeg voor een tweede plek achter PSG.

De goede prestaties in de thuiswedstrijden zullen ook vertrouwen geven richting Chelsea-thuis. Daarnaast zijn de Amsterdammers sowieso goed bezig de laatste tijd. Sinds begin februari werd gewonnen van Telstar (2-5), Feyenoord (4-0), sc Heerenveen (5-1), Eindhoven AV (0-9), FC Twente (0-3), FC Utrecht (0-2) en Jong Ajax (1-5). Vooral de zege op Twente was indrukwekkend, daar de Enschedeërs verder nog geen puntverlies hebben in de Eredivisie.

Doordat ze drie gele kaarten pakte in de groepsfase zit Sherida Spitse nu een schorsing uit. Daarnaast kan Ajax ook niet beschikken over Ashleigh Weerden. Zij raakte geblesseerd aan haar knie en kan zodoende ook niet in actie komen. Voorin ligt de hoop grotendeels bij Romée Leuchter. De aanvalster was goed voor acht doelpunten tijdens haar laatste vijf cluboptredens.

Ajax wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Chelsea: teaminfo en vorm

Emma Hayes is inmiddels sinds 2012 aan de slag als trainer van het vrouwenteam van Chelsea en in deze periode won ze zesmaal het landskampioenschap, vijf keer de FA Cup, twee keer de League Cup en eenmaal de Community Shield. Er ontbreekt nog één belangrijke prijs op haar palmares en dat is de Champions League. Hayes maakte bekend aan het einde van het seizoen te gaan vertrekken bij Chelsea, waardoor ze nu haar laatste kans heeft deze te winnen.

In 2021 was ze dichtbij toen Chelsea de finale van de Champions League wist te halen, maar destijds was FC Barcelona met 4-0 te sterk. Als regerend Engels landskampioen hoefde Chelsea geen voorrondes te spelen en stroomde het direct in de groepsfase in, waar het gekoppeld werd aan Real Madrid, BK Häcken en Paris FC. Tegen die eerste twee tegenstanders werd nog een keer gelijkgespeeld, maar verder wisten de Londenaren vier overwinningen te boeken en zo de groep te winnen.

Momenteel staat Chelsea op de eerste plek van de Engelse competitie, slechts op doelsaldo voor op Manchester City. Dat verschil was groter, maar een aantal weken geleden werd met 0-1 verloren van uitgerekend die concurrent. Sindsdien wisten Hayes en haar speelsters de rug wel te rechten, want Leicester City (0-4) en Arsenal (3-1) werden verslagen. Chelsea won zes van de laatste zeven duels met minimaal twee doelpunten verschil.

Er is een flink lijstje afwezigen voor Chelsea, dat door blessures Millie Bright, Aniek Nouwen, Maren Mjelde, Nathalie Bjorn, Mia Fishel en Sam Kerr moet missen. Daarnaast is het ook onduidelijk of winteraanwinst Mayra Ramirez fit genoeg is; zij moest de laatste twee wedstrijden geblesseerd toekijken. Catarina Macario is sinds kort terug van een blessure en zij hoopt weer een belangrijkere rol te gaan spelen.

Chelsea wint met handicap -1

Vorige ontmoetingen

De vrouwenteams van Ajax en Chelsea stonden nog niet eerder tegenover elkaar.

Wedtip Ajax Chelsea

Chelsea lijkt de sterkere selectie te hebben en heeft sowieso meer ervaring op een hoog Europees niveau dan Ajax. Maar het thuisvoordeel kan voor de Amsterdammers wel eens een belangrijke rol gaan spelen. Hoe dan ook staan hier twee teams tegenover elkaar die vaak scoren, waardoor je kan inzetten op ‘beide teams scoren‘, tegen een odd van 1.73 van Unibet.

Beide teams scoren

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie