Van Basten pleit voor afschaffing buitenspel: “Je krijgt veel meer doelpunten”

Foto: Van Basten pleit voor afschaffing buitenspel: “Je krijgt veel meer doelpunten”

Marco van Basten pleit ervoor dat de buitenspelregel wordt aangepast. De oud-spits pleitte daar al voor toen hij voor de FIFA werkzaam was, maar kaartte het onderwerp maandagavond ook aan bij het Ziggo Sport-programma Rondo. Volgens Van Basten worden doelpunten nu te vaak afgekeurd, waarbij buitenspel nauwelijks waarneembaar is.

Volgens Van Basten moet er geëxperimenteerd worden met de buitenspelregel in Europese competities op lager niveau. “Waarom is het niet zo dat er allerlei probeersels worden gedaan om deze regel uit te proberen in de tweede divisie van Duitsland of in de derde divisie van Zwitserland. Dan kunnen we daadwerkelijk zeggen: zonder de regel van buitenspel is het eigenlijk helemaal niet anders.”

Veranderingen

De oud-international noemde daarbij het doelpunt van Kylian Mbappé als voorbeeld. De aanvaller van Paris Saint-Germain scoorde tegen Bayern München de gelijkmaker, maar het doelpunt werd afgekeurd doordat zijn ploeggenoot Nuno Mendes in de aanval er voorafgaand buitenspel stond. “Er wordt nu zo vaak op een teen buitenspel gegeven, dat ik denk: je kan ook de regel veranderen zodat je volledig buitenspel staat. Qua VAR verandert er dan niet zo gek veel, maar je krijgt veel meer doelpunten. Ik ben ervan overtuigd dat verdedigers dan ook meer hun kwaliteit kunnen tonen.”

Volgens Van Basten zal door de afschaffing van de buitenspelregel het voetbal niet eens zoveel veranderen. “Je krijgt hier en daar wel een kleine aanpassing. Als speler mag je niet stilstaan, anders ga je voor de keeper staan. Maar op deze manier ben je wel van een heel grote regel af en past het voetbal zich aan.” Van Basten denkt dat er een andere dynamiek zal ontstaan in het voetbal. “Je kan wel met z’n tienen voor de goal staan, maar dan krijg een kluwen waar de keeper niet blij mee is. Daar ga je dan weer van weg en dan krijg je allemaal nieuwe tactieken die het voetbal veel diverser gaan maken.”

Eindigt Union tegen Ajax in een gelijkspel?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Moet de buitenspelregel worden afgeschaft?

  • Ja
  • Nee
295+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie