Transfervrije terugkeer zorgt voor revolutie Feyenoord

Foto: Transfervrije terugkeer zorgt voor revolutie Feyenoord

Feyenoord heeft met Cyriel Dessers en Bryan Linssen twee doelpuntrijke spitsen in het elftal. Voor volgend seizoen staat er nog een belangrijk vraagteken achter de naam naast Linssen. Onlangs werd Jörgen Strand Larsen in verband gebracht met een transfer naar Rotterdam. Om de Noorse spits te laten slagen in De Kuip, heeft Feyenoord nóg een aanvallende versterking nodig. 

Feyenoord staat voor een moeilijke opdracht deze transferzomer. De club heeft in Bryan Linssen en Cyriel Dessers twee spitsen rondlopen die bewijzen doelpunten te kunnen maken. Voor volgend seizoen is alléén de Limburgse aanvaller een zekerheid, van wie bekend is dat hij nog graag een stap naar het buitenland wil maken. Het contract van de kleine aanvaller loopt nog tot de zomer van 2023, dus helemaal lekker zal Feyenoord er niet bijzitten aankomende zomer. Helemaal in de wetenschap dat de koopoptie in het contract van Dessers (vier miljoen euro, red.) niet te betalen is voor de Rotterdammers. De club zoekt daarom naar alternatieven en bij Jörgen Strand Larsen van FC Groningen kunnen uitkomen. 

Feyenoord en Strand Larsen

De Noorse spits speelt sinds de zomer van 2020 in de Eredivisie. Strand Larsen, die in de jeugd van AC Milan speelde, is vooral dit seizoen erg lekker op schot voor de Noorderlingen. In 29 wedstrijden maakte de spits 14 doelpunten en gaf hij één assist. Helemaal met het voetbal dat FC Groningen dit seizoen op de mat legt en de tegenvallende prestaties die daaruit voortvloeien, is dat een immens aantal doelpunten voor een spits. Dat zijn naam daarom in verband wordt gebracht met Feyenoord, terwijl zijn spelersprofiel hem ook een ideale PSV-spits maakt of als alternatief voor Sébastien Haller kan laten fungeren, is even zo opmerkelijk dan logisch.

Als je Strand Larsen vergelijkt met Dessers, dan is het inderdaad logisch dat er gekeken wordt naar de spits van FC Groningen. Dessers heeft met zijn sterke lichaam één belangrijk voordeel op de dynamischere Linssen: op het moment dat je hem door de lucht aanspeelt, of dat nu in de opbouw of met een voorzet van de flank is, heb je een grote kans dat de spits de bal vast kan houden zodat de rest van het team kan aansluiten en het is daarnaast een spits die je vanaf de flanken kunt bedienen. Sterker nog: die je vanaf de flanken móét bedienen – en dat geldt ook voor Dessers. Aangezien de Belgische spits onder Slot uitstekend rendeert, kun je ook verwachten dat een spits als Strand Larsen eenzelfde impact heeft. 

Wat opmerkelijk is aan deze link: Dessers heeft een afkoopsom van vier miljoen euro in zijn huurcontract staan. Dat is Feyenoord op dit moment te gortig voor de 27-jarige spits, die een geschatte marktwaarde van drie miljoen euro noteert. Strand Larsen is volgens Transfermarkt.nl niet alleen vier miljoen euro waard, de Noor heeft daarnaast ook nog een contract tot de zomer van 2024 én FC Groningen heeft een eenzijdige optie om deze verbintenis met één jaar te verlengen. In theorie ligt de spits daardoor tot 2025 vast en dat zal Feyenoord ongetwijfeld gaan merken in de onderhandelingen. 

Robert Bozenik

Dessers’ veertien doelpunten en vijf assists in 36 wedstrijden dit seizoen (alle competities, red.) zorgen echter wel voor stof tot nadenken in de bestuurskamer van De Kuip. Je kunt er immers wel vanuit gaan dat je voor een spits als Strand Larsen meer dan vijf miljoen euro voor de afkoopsom kwijt bent, helemaal wanneer de Noorse aanvaller de laatste weken van de competitie zijn doelpunten blijft maken. In dat geval is vier miljoen euro voor Dessers misschien wel ‘goedkoop’ voor de Rotterdammers. De spits heeft zich immers al bewezen in de punt van Feyenoord, waardoor het risico dat bij de miljoenensom komt kijken ook een stuk kleiner is dan wanneer je een spits van 22 voor miljoenen euro’s aantrekt. 

De transfer van Robert Bozenik laat zien dat miljoenen betalen voor aanvallend talent ook bijzonder slecht uit kan pakken. De Slowaakse spits, die op dit moment in de 2. Bundesliga voor Fortuna Düsseldorf uitkomt, werd in de winter van 2020 voor vier miljoen euro aangetrokken door de Rotterdammers, maar heeft zich onder Giovanni van Bronckhorst en Dick Advocaat niet weten te onderscheiden. Ook op huurbasis in Duitsland gaat het alles behalve voortvarend voor de spits, die in 24 wedstrijden dit seizoen slechts twee keer het net vond. Daardoor lijkt Bozenik zijn kans onder Slot al verspeeld te hebben voordat de Slowaakse spits deze écht gekregen heeft. En helemaal in het Feyenoord van vandaag is dat zonde, helemaal als je nagaat dat de oud-spits van MSK Zilina eigenlijk niet zoveel verschilt van de potentiële zomeraanwinst van de Rotterdammers. Sterker nog: op dit moment staat Strand Larsen hetzelfde lot als Bozenik te wachten. 

Eigenlijk is het vrij opmerkelijk dat Feyenoord met een 22-jarige, grote spits in verband gebracht wordt terwijl een voetballer met een vergelijkbaar spelersprofiel nog tot 2024 onder contract staat in De Kuip. Ga je kijken naar spitsen zoals Dessers, Strand Larsen en Bozenik en je zet dit af tegen de stijlen van Linssen en bijvoorbeeld Naoufal Bannis (ook verhuurd door Feyenoord, red.), dan is het eerste rijtje spitsen afhankelijk van de aanvoer vanaf de zijkanten en/of het centrum. Sterker nog: een sterke spits is eigenlijk zo goed als de spelers die hem flankeren, en dáár ligt het grote probleem bij Feyenoord in combinatie met een sterke spits. 

Feyenoord-revolutie

Het is voor sterke spitsen belangrijk dat de bal voor het doel gegooid wordt op het moment dat deze vóór zijn directe tegenstander staat. Met andere woorden: op het moment dat je met een linkspoot op rechts speelt en een rechtspoot op links, laat je daarmee al kansen liggen voordat deze überhaupt ontstaan. Hoe dat komt? Op de flanken van Feyenoord kunnen alleen de backs buitenom gaan en met hun goede been een voorzet geven. Daardoor kunnen de flankenspelers van Feyenoord zich beter positioneren voor het doel, maar haal je ook de angel uit de aanval als je met een sterke spits speelt. 

Als een vleugelverdediger wordt weggestuurd richting de achterlijn door de buitenspeler, is dat vaak het moment dat de spits in de ideale positie staat om een voorzet te krijgen. Dat lukt echter niet omdat de bal dan voor het ‘chocoladebeen’ van de buitenspeler ligt, die hem dan doorspeelt op de opkomende back. Die paar seconden extra zorgen ervoor dat een defensie zich goed kan positioneren om zo de voorzet gemakkelijker te kunnen verdedigen of het schot van de spits te blokkeren. Want ja: het is wel een verschil als je als spits een bal kunt ‘binnenlopen’ met één tegenstander in je rug dan wanneer je tussen twee tegenstanders een (lucht)duel moet aangaan én een doelpoging moet produceren die te lastig is voor de keeper. 

Met andere woorden: dat gaat in sommige gevallen nu eenmaal gemakkelijker met een rechtspoot op rechts of een linkspoot op links. Kijk je naar de huidige bezetting van de flanken, dan zouden Luis Sinisterra (rechts) en Patrik Walemark/Alireza Jahanbakhsh (links) dat kunnen invullen, terwijl ook Toornstra vanaf rechts kan spelen, maar niet de snelheid heeft om buitenom te gaan. Dat terwijl één van de aangevers bij FC Groningen, oud-Feyenoorder Mo El Hankouri, met zijn rechterbeen op de rechterflank wél uit de voeten kan. De buitenspeler, die via Feyenoord en Willem II bij Groningen terecht kwam, is immers één van de randvoorwaarden om spitsen als Dessers, Strand Larsen en ook Bozenik beter te laten renderen. Daarvoor zal Slot wel zo nu en dan af moeten stappen van de inmiddels heilig verklaarde ‘naar binnen trekkende vleugelspelers’. Dat Slot niet vies is van een revolutionaire beslissing, is dit seizoen wel gebleken. Dat is ook wel nodig: het verleden bewijst immers ook dat je alléén met een grote, sterke spits nog geen Feyenoord-doelpuntenmaker bent.

Het eerste doelpunt van Dessers tegen Groningen is 4.33x je inzet waard!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feyenoord SoccerNews (@feyenoord_soccernews)

Wat is de belangrijkste transferprioriteit van Feyenoord?

  • Nieuwe spits
  • Nieuwe rechtsbuiten
  • Allebei even belangrijk
  • Andere positie
680+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie