Moreno liep Barcelona-transfer mis door botsing met Robben

Foto: Moreno liep Barcelona-transfer mis door botsing met Robben

Een voetbalcarrière kan door één klein moment een hele andere wending krijgen. Héctor Moreno weet er alles van. De oud-verdediger van AZ en PSV, vandaag 35 geworden, zag een toptransfer naar FC Barcelona in rook opgaan door een ongelukkige actie tegen Nederland op het WK.

De carrière van Héctor Moreno kende een vliegende start toen hij met Mexico Onder 17 de wereldtitel veroverde. Tijdens het toernooi in 2005 wonnen de Mexicanen van Nederland, met onder meer Tim Krul, Vurnon Anita en Diego Biseswar, en in de finale versloegen ze Brazilië. Het gewonnen jeugd-WK wordt in Mexico nog altijd herinnerd als een glorieuze prestatie. Van de groep talenten maakten alleen Giovani dos Santos, Carlos Vela en Moreno later naam in Europa.

Moreno debuteerde na het jeugd-WK op zijn achttiende bij Pumas uit Mexico-Stad, met wie hij de finale van Liga MX haalde. Na 44 wedstrijden kreeg hij al de kans om naar Europa te gaan. Technisch directeur Marcel Brands en trainer Louis van Gaal haalden Moreno over om naar AZ te komen. De Mexicaan veroverde in zijn tweede seizoen een basisplaats, maar brak tegen Feyenoord zijn middenvoetsbeentje en zag vanaf de tribune hoe zijn ploeg de landstitel veroverde.

In 2011 maakte Moreno de overstap naar RCD Espanyol in Spanje, waar hij in zijn eerste jaar werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Onder leiding van de Mexicaanse coach Javier Aguirre groeide hij uit tot de onbetwiste leider van de defensie. Toen zijn landgenoot vertrok en Espanyol in financiële problemen raakte, wilde de club Moreno verkopen vanwege zijn hoge salaris. Een goede prestatie op het WK van 2014 zou hem op de kaart kunnen zetten, maar in Brazilië ging het helemaal mis.

Arjen Robben
Mexico overleefde de groepsfase en Moreno viel positief op. FC Barcelona, Manchester United, Arsenal, Tottenham Hotspur, Inter Milan en AC Milan werden al aan hem gelinkt. In de achtste finale kon hij zich tegen Nederland  opnieuw bewijzen.

Bij een 0-0 tussenstand was Arjen Robben vlak voor rust gevaarlijk in de zestien van Mexico. Moreno moest in actie komen en gooide zich met alles wat hij had voor de bal. Hij voorkwam dat de aanvaller van Nederland kon scoren, maar kreeg wel een harde trap tegen zijn scheenbeen. Moreno ging met een brancard van het veld af en werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Zijn scheenbeen was gebroken en er ging een streep door zijn toptransfer. Manchester United, waar zijn oude trainer Van Gaal aan de leiding kwam, en FC Barcelona hadden zich gemeld, maar de onderhandelingen werden gestaakt. Moreno ging onder het mes en miste de eerste maanden van het nieuwe seizoen bij Espanyol.

“Zonder die zware blessure was alles heel anders gelopen. Er waren niet alleen gesprekken met Barcelona; ik had voor het WK al de mogelijkheid om een meerjarig contract te tekenen. Ik voelde me in alle opzichten heel goed”, onthulde Moreno vorig jaar aan TUDN. De blessure dwarsboomde zijn mooie plannen. “Het was zwaar en moeilijk wat er gebeurde. Ik moest mijn leven echt pauzeren.”

4 WK’s
Eenmaal fit keerde Moreno terug naar Nederland. Marcel Brands was technisch directeur bij PSV geworden en zorgde voor een reünie. Ook ging Moreno in Eindhoven samenspelen met collega-international Andrés Guardado. Ze wonnen de landstitel en versloegen Manchester United in de Champions League, mede door een goal van Moreno.

Na een rondgang langs AS Roma, Real Sociedad en Al-Gharafa (Qatar) keerde Moreno terug naar zijn geboorteland. Hij is op zijn 35ste nog altijd basisspeler bij Rayados in Monterrey en actief als international van Mexico. In Qatar speelde Moreno zijn vierde WK.

Kon Moreno de Europese top aan?

  • Ja
  • Nee
266+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie