Mislintat-drama ligt voor Ajax opnieuw op de loer

Foto: Mislintat-drama ligt voor Ajax opnieuw op de loer

Alex Kroes ging vorige week eindelijk aan de slag als algemeen directeur van Ajax. Hem staat de komende maanden waanzinnige uitdagingen te wachten, waaronder de zoektocht naar een directeur transfers. Kelvin de Lang is volgens de NOS een van de gegadigden. Mochten de Amsterdammers met hem doorgaan, dan nemen ze opnieuw een groot risico.

Inside: Enthousiasme bij Ajax over De Lang

Het is publiekelijk bekend dat Ajax zeer enthousiast is over wat De Lang sinds afgelopen zomer als hoofdscout van Ajax laat zien. Het was een van de eerste uitdagingen van Sven Mislintat om iemand voor die functie te vinden en hij kwam bij de Nederlander uit. “We zijn blij dat Kelvin heeft besloten om bij Ajax te tekenen”, stelde Mislintat destijds op de clubwebsite. “We zochten naar een moderne hoofdscout met kennis van de huidige internationale voetbalwereld. Kelvin weet waar Ajax voor staat. Met de ervaring die hij bij City heeft opgedaan en zijn competenties brengt hij aanvullende kwaliteiten mee naar het huidige scoutingteam. Ik kijk er erg naar uit om nauw met hem te gaan samenwerken.”

Mislintat was zeker niet de enige persoon rondom de club die de samenwerking met De Lang zag zitten. Zo interviewde de NOS destijds Humphrey Nijman, die als zaakwaarnemer meermaals met De Lang te maken had gehad. Het viel hem in zijn werk op dat de versterking van Ajax zeer kundig was en daarmee de kwaliteiten had om in Amsterdam te slagen. “Kelvin heeft een uitstekend netwerk, en dat is ongelofelijk belangrijk natuurlijk. Het is een gouden greep voor een club als je kan beschikken over iemand met de database van City. Hij is van alles op de hoogte. Ook is hij ambitieus. Dat moet ook wel voor zo’n verantwoordelijke functie.”

Het afgelopen jaar slaagde De Lang er niet alleen in om achter de schermen het scoutingsnetwerk te verbeteren, ook kreeg hij opeens het verzoek om het werk van Mislintat na diens ontslag voor een tijd over te nemen. Samen met zijn collega’s besloot hij in de winterstop onder meer om Jordan Henderson binnen te halen, waarmee hij een absolute topaankoop op zijn naam kon zetten. Ook verlengde Ajax onlangs met het grootste talent, Jorrel Hato, waarvoor een hoop interesse was in het buitenland. Na vele gesprekken lukte het De Lang om met het management van de centrale verdediger op een lijn te komen, waarmee zijn aanblijven voor de komende jaren gegarandeerd is.

De Lang in beeld als directeur transfers

Het werk van De Lang stemt Ajax dermate tevreden dat de club naar verluidt serieus overweegt om De Lang door te schuiven en de vaste directeur transfers te maken. Het brengt de nodige voordelen met zich mee. Inmiddels werkt hij alweer een jaarlang in de vereniging, waardoor iedereen goed weet hoe hij werkt. Daarnaast zijn de contacten tussen Marijn Beuker (directeur voetbal), Kroes en De Lang behoorlijk goed. Het belangrijkste drietal van de vereniging ligt op dezelfde lijn qua werkwijze en legt veelal de nadruk op feiten en data in het maken van een beslissing. Ze lijken dan ook uitstekend met elkaar te kunnen samenwerken.

Tóch schuilt er ook een enorm risico aan het definitief aanstellen van De Lang. Wie namelijk het aantrekproces van Mislintat onder de loep mee, komt enige gelijkenissen tegen. De Duitser was in het verleden eveneens uitsluitend als scout van diverse topclubs actief geweest. Waar hij goed wist hoe hij talenten moest beoordelen en wie daarmee de kwaliteiten in zich hadden om te slagen, had hij geen kaas gegeten van het samenstellen van een selectie. Daarbij is het zien van talent namelijk niet voldoende. Het is onder meer cruciaal om de selectie op de juiste manier samen te stellen, door onder meer rekening te houden met leeftijden, karakters en specifieke kwaliteiten om bij Ajax te slagen.

Wetende dat scouts kortom ander soortig werk hebben dan technisch directeuren, is het op zijn minst opvallend te noemen dat De Lang zo’n belangrijke kandidaat is. Niet omdat hij met zijn persoonlijkheid in deze functie zou misstaan, maar omdat de club zich niet tweemaal aan dezelfde steen zal willen stoten. Ajax weet dat De Lang als hoofdscout zijn steentje zal bijdragen aan het groeiproces en zou met het doorschuiven een grote gok nemen. Een misstap kan de club zich echter niet permitteren, gezien de staat van de vereniging. De Lang als directeur transfers zou kortom een grote gok zijn, maar het valt zeker nog niet uit te sluiten.

Kelvin de Lang is een serieuze kandidaat voor de positie van directeur transfers.

Ajax wacht onmogelijke zoekactie

Het is voorlopig onduidelijk wat voor werk Kroes in zijn ‘vakantie’ heeft verricht. Is hij de voorbije maanden bezig geweest met zijn voorbereidingen voor zijn klus bij Ajax? Of is hij vrijdag pas begonnen met nadenken over het invullen van de posities? Mocht het eerste geval juist zijn, dan zal Kroes de komende weken de nodige gesprekken voeren met de kandidaten en zo snel mogelijk handelen. Er is namelijk haast geboden. Over twee maanden eindigt het competitieseizoen al en begint de transferperiode, waarin veel zal moeten gebeuren om nog een dramatisch jaar te voorkomen. Daarbij heeft de directeur transfers nauwelijks voorbereidingstijd.

Indien Kroes zich de komende weken pas in de kwestie gaat verdiepen, is de optie van De Lang plotseling te begrijpen. De veertiger heeft de rol momenteel al in zijn portefeuille zitten en kent de mensen binnen de vereniging goed. Dat hij weinig ervaring heeft, en de club daarmee het nodige risico loopt, zal Ajax dan op de koop toenemen. De prestaties van dit seizoen vragen om snel handelen en als dat uitsluitend met De Lang kan, dan zal hij de vereniging uit het slop moeten trekken. Hoe dan ook: Kroes zal snel de eerste knoop moeten doorhakken, zodat ook een nieuwe hoofdtrainer kan worden gezocht. De tijd dringt in Amsterdam, en dat is zorgelijk.

Moet Ajax De Lang als directeur transfers nemen?

  • Ja, hij is daar geschikt voor
  • Nee, absoluut niet
621+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie