Kokende ketel PSV: hoge druk op Brands en Stewart

Foto: Kokende ketel PSV: hoge druk op Brands en Stewart

Wie wordt de nieuwe hoofdtrainer van PSV? Dát is op dit moment de hamvraag. Sportief gezien moet er een en ander gaan gebeuren. Maar een andere kwestie die intern kritisch bekeken zal moeten worden is het functioneren van de directieleden Marcel Brands en Earnest Stewart in de hoogoplopende kwestie-Ruud van Nistelrooij.

Bekritiseerden Marcel Brands en Earnest Stewart hebben het druk (ook met zichzelf)

Lekker even vakantie gaan vieren. Zo hadden de beleidsbepalers op De Herdgang zich dat waarschijnlijk voorgesteld. Tot Ruud van Nistelrooij onlangs op een woensdagmorgen aankondigde per direct op te stappen. Toen brak de pleuris uit, zowel binnen als ook buiten de Brabantse club.

Iedereen had er wel een mening over en deed zijn zegje. Opvallend was wel dat niémand de schuld echt op zich nam binnen PSV. De meesten waren verrast door het besluit van Van Nistelrooij, benadrukten dit ook meerdere malen, en daar bleef het dan wel bij. Er was niemand die echt het spreekwoordelijke boetekleed aantrok.

De toezichthouders van de raad van commissarissen, met daarin onder andere oud-Oranje-keeper Hans van Breukelen en voormalig politicus Klaas Dijkhoff, zou er goed aan doen om de handelswijze van algemeen directeur Marcel Brands en zijn technische rechterhand Earnest Stewart rondom het geruchtmakende vertrek van Van Nistelrooij eens goed onder de loep te nemen.

Zoals één van hun taken in de rvc ook is. Hebben de directieleden wel adequaat en doortastend genoeg gehandeld? kan daarbij de vraag zijn die intern gesteld moet worden. Om in de toekomst dit soort precaire zaken zoveel als mogelijk te voorkomen, de koe eerder bij de spreekwoordelijke hoorns te vatten, waardoor een en ander niet kan escaleren zoals nu dus wél gebeurd is.

Feit is nu dat PSV zonder hoofdtrainer zit. Om met het oog op de voorbereiding op het nieuwe seizoen, die voor de Eindhovense club over niet al te lange tijd weer begint, voor rust en continuïteit te zorgen. Een goed en doordachte keuze is in deze heel erg belangrijk, want de PSV-top kan zich niet nóg een hoop palaver veroorloven komend seizoen.

Oude teammaten

Zaak is daarom dat er snel, maar niet té snel en dus overhaast, spijkers met koppen geslagen moeten gaan worden in Eindhoven. De naam van Peter Bosz, met wie topman Brands in het verleden nog samenspeelde, zingt steeds nadrukkelijker rond op De Herdgang om als hoofdtrainer de touwtjes in handen te gaan nemen. Op het veld zal er echter ook een en ander moeten gaan gebeuren.

Blijft dé revelatie van het afgelopen seizoen Xavi Simons gewoon bij PSV ballen? Voor de club en de fans is het te hopen van wel. De speler zelf heeft onlangs aangegeven dat zijn prioriteit op dit moment bij zijn huidige werkgever in Brabant ligt. Maar in de voetballerij kan alles in no time veranderen, dat zal voor niemand een verrassing zijn.

Het is nog maar de vraag of andere sterkhouder Ibrahim Sangaré in Eindhoven zal blijven, want voor hem is er sluimerende interesse vanuit het buitenland. Oud-Spartaan en middenvelder Stijn Spierings staat in ieder geval op het verlanglijstje om vanuit Frankrijk naar het zuiden van Nederland te halen.

Wie vrijwel zeker sowieso gaat vertrekken, is aanvaller Fábio Silva. Hij is nog altijd eigendom van de Wolverhampton Wanderers, en die club vraagt een gigantische afkoopsom. Een nieuwe spits zal daarom ook op het verlanglijstje staan van PSV. Al is het maar om ervaren rot Luuk de Jong te ondersteunen en, waar nodig, te gaan vervangen omdat die op de termijn naar verwachting de rol van pinchhitter zal krijgen toebedeeld. Thijs Dallinga (ex-Excelsior en nu Toulouse) zou hiervoor een goede optie kunnen zijn, net zoals Ricardo Pepi.

Terugkeer Ruud Gullit?

Oud-PSV-keeper Ronald Waterreus noemde ergens overigens Ruud Gullit out of the blue een geschikte kandidaat om Van Breukelen op te gaan volgen in de raad van commissarissen. Als de ex-goalie inderdaad stopt als technisch toezichthouder, dan is de Europees kampioen van 1988 en voormalig sterspeler van de Eindhovenaren zeker een goede optie.

De vijftiger heeft immers verstand van het spelletje, beschikt over charisma en is niet bang om zijn zegje te doen als dat moet. Mensen die heel strikt de vinger aan de welbekende pols houden wanneer dit nodig is, wat fris bloed, kan PSV zonder meer goed gebruiken.

Kan Marcel Brands algemeen directeur van PSV blijven?

  • Ja
  • Nee
503+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:23
17+
‘De KNVB heeft met holle woorden gestrooid’
10:56
9+
AC Monza trekt Argentijnse wereldkampioen aan
10:41
15+
‘Brighton blijft zicht richten op de Spaanse markt’
10:27
22+
Noppert kijkt kritisch naar zichzelf: ‘Het is Noppert-onwaardig’
10:00
404+
Steijn heeft zich bij Ajax ongeloofwaardig gemaakt
09:56
136+
‘Talenten bij PSV en Ajax kloppen op de deur’
09:32
195+
‘Middelmaat is niet meer genoeg dankzij Slot’
09:15
105+
‘Slot niet bezig met aantal doelpunten’
08:51
71+
‘Samenwerkingen moeten gemis De Jong oplossen bij Oranje’
08:29
185+
‘Henk de Jong genezen met hulp van voetbalfans’
23:45
937+
‘Aanstelling Van Praag stuit binnen Ajax op kritiek’
23:29
82+
Cocu vergelijkt NEC-Vitesse met El Clásico
23:13
812+
“Slot ging bij Feyenoord ook wel weer erg ver”
22:56
221+
Nachtmerrie Sergio Ramos komt uit bij weerzien Barcelona
22:38
104+
Malen belangrijk in knappe zege Borussia Dortmund
22:20
105+
Koploper Roda JC speelt gelijk, pijnlijke nederlaag FC Groningen
21:43
278+
Barcelona-bestuur woedend over houding Sevilla
21:31
212+
Babel transfervrij na vertrek uit Turkije
21:15
168+
Ten Hag waarschuwt Manchester United voor groot risico
20:44
488+
Van Hanegem oppert medelijden Gözübüyük met Ajax
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie