Is dit de ideale nieuwe trainer voor Ajax en Feyenoord?

Foto: Is dit de ideale nieuwe trainer voor Ajax en Feyenoord?

Ajax en Feyenoord zullen achter de schermen de trainerslijstjes klaar hebben liggen voor volgend seizoen. Waar de regerend landskampioen na het vertrek van Alfred Schreuder nadrukkelijk op zoek is naar een goede opvolger, moet Feyenoord er serieus rekening mee houden dat Arne Slot deze zomer voor een nieuwe uitdaging kiest. Verschillende namen passeerden inmiddels al de revue in de media, waarbij de naam van Pascal Jansen opvallend weinig valt.

Met de huidige hoofdtrainer van AZ hebben de twee topclubs echter de mogelijkheid om in een klap een bak aan ervaring naar de vereniging te halen. Ondanks zijn pas vijftigjarige leeftijd, heeft Jansen namelijk al een trainersloopbaan van drie decennia achter de rug. Nadat hij als jeugdspeler door een zware blessure niet langer in staat was om als voetballer in het Betaald Voetbal terecht te komen, besloot hij om voor de andere kant van het spectrum te kiezen en oefenmeester te worden.

Na een vijfjarig avontuur bij HFC Haarlem werkte hij onder meer voor Vitesse, Sparta Rotterdam en PSV als hoofd jeugdopleiding, stond hij aan het roer van diverse jeugdteams, waaronder Jong PSV en Jong Vitesse, en bleek hij eveneens als assistent-trainer uitstekend te functioneren. De geboren Londenaar kreeg daardoor veel mee van diverse onderdelen van het voetballeven. Het zorgde ervoor dat hij in 2020 klaar was voor een ultieme uitdaging waar hij lang op had gewacht.

Geweldige prestaties bij AZ

Waar Jansen twee jaar eerder de mogelijkheid kreeg om assistent te worden van John van den Brom en hij later dezelfde rol vervulde onder Arne Slot, besloot AZ hem in dat seizoen namelijk naar voren te schuiven als de nieuwe hoofdtrainer. Zijn aanstelling gebeurde vrij plotseling, aangezien de Alkmaarders het contract van Slot per direct verbraken vanwege een vertrouwensbreuk, maar Jansen kreeg het al snel voor elkaar om de club naar zijn hand te zetten.

Slot kreeg terecht veel complimenten voor het seizoen 2019/2020, waarin hij AZ naar de tweede plaats in de Eredivisie loodste. De club leek zelfs voor de titel te kunnen meestrijden met Ajax, maar zag vanwege de coronacrisis het seizoen tussentijds ten einde komen. Jansen lukte het als hoofdtrainer echter eveneens om de Nederlandse club tussen de topclubs te laten meestrijden en dwong daarmee al snel het respect af van het voetbalpubliek.

Zonder noemenswaardige ervaring als hoofdtrainer in de Nederlandse top haalde Jansen met AZ in het seizoen 2020/2021 de derde plaats in de Eredivisie, waarmee hij onder meer Feyenoord, FC Utrecht en Vitesse achter zich hield. Een voetbaljaar later kwam Jansen niet verder dan de vijfde plaats, en kreeg hij zelfs de nodige kritiek op het seizoen, maar in het huidige jaar toont de oefenmeester aan dat deze onterecht was.

Samen met Feyenoord weet AZ dit seizoen namelijk oogstrelend voetbal op de mat te leggen. De Noord-Hollanders hebben met Vangelis Pavlidis een uitstekende speler in de punt van de aanval staan die in de Eredivisie vooralsnog elf doelpunten maakte, maar de spits profiteert op zijn beurt aanzienlijk van het vertoonde spel. Zijn team durft namelijk met veel druk naar voren te spelen, heeft meerdere creatieve spelers en voetbalt met plezier, waardoor Pavlidis elke wedstrijd veel in stelling wordt gebracht.

Dat laatste aspect heeft te maken met de prestaties van AZ, want Jansen weet het goede voetbal te combineren met resultaat. Waar AZ in de Eredivisie op de derde plaats staat en slechts tegen een achterstand van vijf punten aankijkt op koploper Feyenoord, maakt het ook nog altijd onderdeel uit van de Conference League. AZ eindigde in de eerste seizoenshelft na zes duels op vijftien punten en sloot de poule af als groepswinnaar, waardoor het een ronde mocht overslaan. In de achtste finale staat het tegenover Lazio.

Optie voor Ajax en Feyenoord

De groei die Jansen de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, moet voldoende zijn om hem als serieuze kandidaat voor Ajax en Feyenoord te noemen. Mede door zijn inspanningen op de achtergrond bij PSV moet hij als geen ander weten wat erbij komt kijken om in de Nederlandse top te werken. Hoewel AZ dit seizoen meedoet voor het landskampioenschap en de druk er steeds meer toeneemt, weet Jansen zeer rustig te blijven en zich te concentreren op het spel van AZ.

Jansen toont daarbij aan dat hij alle ingrediënten in huis heeft om het voetbal dat Feyenoord en Ajax willen spelen voort te zetten. De Rotterdammers zullen bij een vertrek van Slot willen inzetten op de huidige lijn, waarbij aanvallend voetbal met hoog drukken zetten voorop staat, en zouden met Jansen die weg kunnen vervolgen. Ajax is op zoek naar eenzelfde type trainer en zal zich dit seizoen kunnen vinden in het spelsysteem dat hij hanteert.

Bij AZ heeft Jansen bovendien veel oog voor talenten uit de eigen jeugdopleiding, wat de clubs uit Amsterdam en Rotterdam ook in financieel opzicht zal bekoren. Jansen liet zien dat hij in staat is om spelers in een aantal seizoenen nadrukkelijk beter te maken en hen klaar te stomen voor een stap hogerop, wat ervoor heeft gezorgd dat de Alkmaarders de laatste jaren veel geld hebben kunnen binnenhalen.

Aangezien Feyenoord en Ajax slechts een paar opties hebben wanneer hun trainer vertrekt, lijkt Jansen, in combinatie met een ervaren assistent, de ideale optie te zijn. Zijn contract loopt nog tot medio 2025, waardoor AZ bij een vertrek wat geld zal verlangen, maar naar verwachting zal de club niet lang in de weg gaan liggen om de droom van Jansen te laten uitkomen. Zeker niet wanneer hij AZ dit seizoen naar een Champions League-plaats loodst.

AZ Alkmaar
FC Groningen
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 11 maart 2023 19:57.

Is Pascal Jansen een serieuze kandidaat voor Ajax en Feyenoord?

  • Ja, hij kan dat aan
  • Nee, dat is te hoog gegrepen
1161+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:48
56+
Besiktas-flop Alli is kwijt: “Proberen uit te zoeken waar hij is”
23:29
21+
Twente moet het weken stellen zonder steunpilaar
23:06
177+
Giménez reageert stellig op transfergeruchten
22:47
35+
Frisse wind bij Rode Duivels: “Concurreren met de andere toplanden”
22:23
180+
Gemeente Rotterdam begint voorbereidingen huldiging Feyenoord
21:59
74+
Ronaldo is ‘een beter mens geworden’ na vertrek bij United
21:35
69+
“Mijn doel is wel om een keer voor Oranje te spelen”
21:11
177+
‘Eredivisie-topclub zit achter Pepi aan’
20:47
36+
‘Symbool’ Ronaldo wil nog veel wedstrijden voor Portugal spelen
20:24
158+
AZ wijkt uit naar groter stadion door belangstelling Youth League
20:01
243+
‘Advocaat stopt als hoofdtrainer van ADO’
19:38
191+
Blind krijgt lastige gewetensvraag: “De beste bondscoach?”
19:15
30+
Van Aken vermoedelijk lang uit roulatie bij Heerenveen
19:01
0+
Voorbeschouwing: Oranje mag tegen Frankrijk direct aan de bak in de kwalificatie
18:43
631+
“Als hij morgen voor AZ, Feyenoord of Twente tekent…”
18:36
9071+
‘Tom Egbers-verhaal krijgt nieuwe wending’
17:53
0+
‘Mogelijk einde seizoen voor Noppert’
17:30
124+
Depay mist De Jong bij Nederlands elftal
17:17
49+
Dallinga droomt hardop over Nederlands elftal
16:46
341+
‘Opstellingsadvies voor Ronald Koeman’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie