Het is hoog tijd voor keiharde(re) aanpak van de veldrenners en de bosknokkers

Foto: Het is hoog tijd voor keiharde(re) aanpak van de veldrenners en de bosknokkers

De actie van de Roermondse hooligan (20) die donderdagavond meende het veld te moeten oprennen tijdens het Europa League-duel van PSV tegen Sevilla, is wat mij betreft hét startsein voor nog een hardere aanpak van dit soort voetbalgekken in de reinste zin van het woord. Zónder enige terughoudendheid en medelijden. Als krachtige daad tegen deze mensen die het spelletje zelf klaarblijkelijk niks interesseert. En datzelfde geldt voor de zogenoemde bosknokkers die met geen woord over buitenspel of een fluwelen vrije trap praten als ze hun vuisten laten spreken tussen de mussen en merels.

Of ik interesse had om eens mee te doen? was de vraag die ik enige tijd geleden van een fanatiek aanhanger van een Nederlandse profvoetbalclub kreeg. Mijn gezicht veranderde kennelijk meteen in één groot vraagteken, want verduidelijking volgde er al snel: een groepje fans, als ik die lui zo al mag noemen, had afgesproken om met hooligans van een concurrerende vereniging te gaan knokken in een bos. En dat gebeurt kennelijk veel vaker, zo werd mij terstond ook nog even medegedeeld.

Als vijanden onder elkaar. Lekker matten, op een vaak zorgvuldig geheim gehouden locatie. De bosmeppers, onder de noemer van voetbalsupporters. Ahum. Ik bedankte netjes voor de uitnodiging. Waar zijn we in godsnaam mee bezig? was een vraag die daarna door mijn hoofd speelde. Wat heeft dit met het spelletje zelf te maken? En wat betekent dit voor het imago van voetbalclubs dat toch al geen onbevlekt blazoen kent?

Met die gedachte keek ik donderdagavond naar het voor lijf en leden strijdende PSV dat met man en macht in de slotfase probeerde Sevilla op de knieën te krijgen. Niet dát gegeven deed mijn wenkbrauwen fronsen, maar het feit dat er een ‘supporter’ van de Brabantse thuisclub doelman Marko Dimitrovic van de Spaanse gasten aanviel nadat de fan, uiteraard met capuchon over zijn oren om zo onherkenbaar mogelijk te zijn, het speelveld was opgerend. Daar heb je weer zo een gek, verzuchtte ik.

Dubbel verbod

Iemand die zichzelf belangrijker vindt dan het voetbal. Vrijdag werd bekend dat de kwade genius in deze een jongen uit Roermond was geweest. Een man die helemaal niet in het stadion had mogen zijn omdat hij een stadionverbod had. En niet dát alleen: de Limburger had kennelijk ook een gebiedsverbod. Tóch vond meneer het nodig om de regels te omzeilen en zich stiekem een weg door de stadionpoorten te banen. Ondanks de verboden was dit mogelijk geweest, dus de vraag hoé zal zeker beantwoord moeten gaan worden door de verantwoordelijke instanties.

Maar wat ik nog veel belangrijker vind: de KNVB en de overheid zullen moeten gaan kijken op welke manier die onverlaten die nog altijd menen boven de wet te staan en het betaald voetbal iedere keer weer te kunnen bezoedelen, keihard(er) aangepakt kunnen gaan worden. Want zoals het nu gaat, kan het echt niet meer.

Treft PSV enige blaam na de actie van de rebellerende fan?

  • Ja
  • Nee
134+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie