Feyenoord en Sparta treffen elkaar op succesvolste moment

Foto: Feyenoord en Sparta treffen elkaar op succesvolste moment

Feyenoord en Sparta Rotterdam nemen het zondagmiddag op Het Kasteel tegen elkaar op. Waar de Rotterdamse derby altijd al rood omcirkelt in de agenda’s stond, heeft de wedstrijd dit seizoen nóg meer glans. De grote titelfavoriet staat namelijk tegenover dé verrassing van het voetbaljaar in de Eredivisie.

Grote vorm bij Feyenoord én Sparta

Feyenoord had de interlandperiode liever een aantal weken later zien plaatsvinden, want de club verkeerde in een geweldige vorm. In de Europa League rekende het in eigen huis met maar liefst 7-1 af met Sjachtar Donetsk, terwijl het een paar dagen later in de Johan Cruijff Arena sterker was dan Ajax. Het betekent dat Feyenoord met een voorsprong van zes punten op de Amsterdamse achtervolger en nog acht wedstrijden te spelen de grote favoriet is om aan het einde van het seizoen de kampioensschaal in ontvangst te nemen.

Sparta lijkt dan ook te volgende prooi voor Feyenoord te worden, maar Arne Slot zal zijn selectie benadrukken dat op bezoek bij de opponent puntverlies op de loer ligt. De club beleeft namelijk een van de meest succesvolste seizoenen in de clubhistorie en staat fier op de zesde plaats in de Nederlandse competitie, waardoor het behalen van Europees voetbal nog altijd mogelijk is. In de laatste drie wedstrijden tegen Excelsior (1-4), Vitesse (3-1) en FC Emmen (0-2) pakte Sparta telkens de overwinning, waarmee het zich met een positief gevoel op Feyenoord voorbereidt.

Historie van duels tussen beide ploegen

Feyenoord won in het verleden drie keer zo vaak van Sparta dan andersom. In de 150 ontmoetingen tussen beide verenigingen, pakte de Nederlandse topclub negentig zeges, eindigde het dertig keer gelijk en won Sparta evenzo vaak. Opvallend genoeg behaalde de laatste club bijna evenveel overwinningen in De Kuip dan in het eigen stadion: zestien om veertien. Sparta maakte tot slot 79 treffers in het eigen stadion, terwijl de optredens van Feyenoord goed waren voor 150 doelpunten.

De laatste keer dat Feyenoord puntverlies leed tegen Sparta, was eind 2020. In het coronaseizoen, waarbij geen fans op de tribunes aanwezig waren, kwam de ploeg van Dick Advocaat wel op een voorsprong te staan, maar eindigde het duel eindelijk in 1-1. Een seizoen eerder pakte Sparta eveneens een punt door met 2-2 gelijk te spelen. De laatste overwinning van Sparta dateert van het seizoen 2016/2017 (1-0 zege), waarin Feyenoord uiteindelijk de landstitel naar zich toetrok.

Belangrijk duel voor de ranglijst

De wedstrijden tussen Sparta en Feyenoord zijn doorgaans duels waarin op het scherpst van de snede het voetbal plaatsvindt, maar dit seizoen heeft de editie een interessant tintje. Beide ploegen verkeren namelijk in de laatste fase van het Eredivisie-seizoen, waarin de prijzen worden verdeeld, en zullen na de interlandperiode met een overwinning direct het goede gevoel willen terugvinden. Zo loopt Feyenoord bij een nederlaag het risico dat het gat met Ajax en PSV respectievelijk drie en vier punten wordt.

Ook voor Sparta is het een sleutelduel. De nummer zes van de Eredivisie staat slechts op een punt achterstand van FC Twente dat zaterdagavond op bezoek gaat bij stadsgenoot Excelsior en daarbij de favoriet is. Een verliespartij van Sparta zal ervoor zorgen dat de club het behalen van de vijfde plaats niet meer in eigen hand heeft (Sparta en FC Twente spelen nog tegen elkaar). Dat het dit seizoen bovendien nog geen overwinning behaalde tegen een topclub, zal voor de spelersgroep een extra stimulans zijn.

Olij versus Wieffer

Het treffen betekent ook een duel tussen Nick Olij versus Mats Wieffer. Beide spelers behoren dit seizoen tot de uitblinkers van hun team. Zo is Olij een van de grote redenen dat Sparta het dit seizoen zo goed doet. De keeper, die afgelopen zomer overkwam van NAC Breda, kwam dit seizoen in de Eredivisie maar liefst 24 wedstrijden in actie voor zijn team, waarbij hij in elf duels zijn doel schoon hield. Het leverde hem bijna een plek in de selectie van Oranje op, maar Ronald Koeman besloot toch voor andere namen te kiezen.

Wieffer kreeg wél de kans van de bondscoach. Direct na de winterstop knokte de controlerende middenvelder zich in het basisteam en bleek hij direct in staat te zijn om zijn steentje bij te dragen aan het spel van Feyenoord. Het talent blijkt geen enkele moeite te hebben om de bal op te eisen en zijn meerwaarde te hebben in de opbouw. Ook in het duel tussen Oranje en Gibraltar, waarin hij bij de eerste elf spelers zat, straalde hij vertrouwen uit, al moet hij logisch genoeg de komende jaren nog een aantal stappen zetten.

Kortom is de wedstrijd van aankomende zondag er niet alleen een tussen twee stadsgenoten die een rijke historie met elkaar hebben, maar ook een duel waarin veel op het spel staat. Gekeken naar de ranglijst en de geschiedenis is Feyenoord de grote favoriet voor het binnenhalen van de drie punten, maar in het uitstekende seizoen van Sparta kan van onderschatting geen sprake zijn.

Gaat Feyenoord ook van Sparta winnen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, Sparta wint
  • Nee, het eindigt in een gelijkspel
63+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie