Eredivisie-top moet haast maken na wondertreffer

Foto: Eredivisie-top moet haast maken na wondertreffer

Vangelis Pavlidis zorgde er met een doelpunt na een schitterende solo voor dat Willem II zich rechtstreeks in de Eredivisie handhaafde. De Griekse spits, die zijn tweede seizoen in Tilburg erop heeft zitten, zette zich daarmee op de kaart voor een mooie transfer deze zomer. Interesse is er genoeg, mede door de lage prijs van de Tilburgse topscorer, maar welke keuze is het beste voor de Griekse scherpschutter? 

Op het moment dat Vangelis Pavlidis in de zomer van 2019 zijn handtekening zet onder een contract bij Willem II, was de Griekse spits een grote onbekende voor de Nederlandse voetbalfan. De aanvaller komt destijds over van het Duitse VfL Bochum, waar hij voor een zachte prijs (250.000 euro, red.) mocht vertrekken, bleek vanaf de eerste minuut in het shirt van Willem II een voltreffer voor de Tilburgers. Na zijn solo-treffer in de laatste competitietreffer van de Tricolores, waardoor de Tilburgers zich rechtstreeks handhaafden in de Eredivisie, lijkt de Griekse aanvaller onhoudbaar te worden voor Willlem II. 

Vangelis Pavlidis

Dat Pavlidis ook in zijn tweede seizoen bij Willem II met veertien doelpunten in 37 wedstrijden (alle competities) zich in de dubbele cijfers schoot, zal de jeugdtrainers van de Griekse spits nauwelijks verbazen. Als jonge jongen viel het voetbaltalent van Pavlidis Bedibes 2000 op. De spits zou echter nooit in zijn vaderland op het hoogste niveau uitkomen: op zestienjarige leeftijd pikt VfL Bochum de jongeling op en haalt Pavlidis in 2015 naar Duitsland. Als speler van de jeugdelftallen van de ploeg uit de 2. Bundesliga gaat de Griek verder waar het in zijn thuisland door opviel bij Bochum: doelpunten maken. 


In 2016 maakt Pavlidis de overstap naar het eerste elftal van Bochum. In het tweede elftal van de Duitsers maakte de Griek al indruk door in veertig wedstrijden 25 doelpunten te maken. Na één seizoen staat er een droomclub op de stoep: Borussia Dortmund wil de spits een jaar huren en hem de kans geven om vanuit het tweede elftal een kans bij de eerste selectie af te dwingen. Na een jaar bij Dortmund keert Pavlidis echter terug bij Bochum, waar hij zich niet in de basis weet te knokken en na vier duels in het eerste elftal besluit zijn geluk elders te beproeven. 

Zo kwam Pavlidis in de zomer van 2018 voor het eerst bij Willem II terecht. De Griekse spits wordt in zijn eerste jaar nog gehuurd van de Duitsers, maar maakt na een succesvol eerste jaar voor 250.000 euro de overstap naar Tilburg. De prestaties in het shirt van de Tilburgers, waar Pavlidis tot nu toe 33 doelpunten maakte in 82 wedstrijden, zorgen voor nieuwe interesse in de diensten van de 22-jarige spits. Een transfer lijkt nabij, al heeft dat niet veel met de interesse vanuit de Nederlandse top te maken. 

Willem II

Het ligt in de lijn der verwachting dat Willem II ook wel aan de onderhandelingstafel wil gaan zitten. Pavlidis tekende bij het afronden van zijn definitieve transfer naar het Koning Willem II Stadion een driejarig contract. Zijn huidige verbintenis, die tot dusver nog niet tussentijds verlengd werd, loopt nog tot de zomer van 2022 en het lijkt er niet op dat de club erop kan rekenen dat de Griekse topschutter zijn contract gaat verlengen. Daardoor ontstaat er de situatie dat Willem II deze zomer wel zaken móét doen, wil het nog een bedrag overhouden aan de ontwikkeling die de spits heeft doorgemaakt in Tilburg. 


Het lijkt inmiddels ook bekend hoeveel een geïnteresseerde club op tafel moet leggen om de Griekse spits los te weken bij Willem II. Naar verluidt is een bedrag van drie miljoen euro genoeg om het eenjarige contract van Pavlidis af te kopen. De huidige marktwaarde van de spits wordt geschat op 2,5 miljoen euro, waardoor er nog wel wat onderhandelingsruimte lijkt te zijn op basis van de vraagprijs van de Tilburgers. Voor een bedrag lager dan 2,5 miljoen euro lijkt de Erededivisionist echter geen zaken te doen. 

De kans is bij een transfer groot dat Willem II de spits nog wel eens tegen gaat komen in het aankomende seizoen. Naar verluidt zijn Feyenoord en AZ bovengemiddeld geïnteresseerd in de diensten van Pavlidis, die een stap naar de Eredivisie-top zelf ook wel ziet zitten. Wanneer je Pavlidis statistieken van dit seizoen gaat vergelijken, kom je er al snel achter waarom deze clubs de Griekse spits graag aan hun selectie toevoegen. En ja: die redenen zijn verschillend. 

Feyenoord en AZ

Het is niet verrassend dat Feyenoord en AZ genoemd worden als mogelijk nieuwe clubs voor de spits van Willem II. Beide teams hebben een aardig track-record als het gaat om het overnemen van uitblinkende Eredivisie-spelers. Vooral AZ maakte daar de afgelopen twintig jaar al veel gebruik van, vooral in de tijd dat Marcel Brands het voor het zeggen had in het AFAS Stadion en spelers als Rogier Molhoek (RKC Waalwijk) en Moussa Dembélé (Willem II) weghaalde bij kleinere Eredivisie-ploegen. Door de financiële situatie bestormde Feyenoord ook die markt, met onder andere de transfer van Mark Diemers (Fortuna Sittard) als gevolg. 


 Bij Pavlidis willen de Alkmaarders dit nog eens dunnetjes over doen: de Griekse spits is voor de Alkmaarders gemakkelijk betaalbaar en heeft een ander spelersprofiel dan eerste spits Myron Boadu. De huidige aanvaller van de Alkmaarders zijn doelpuntenconversie (33% van zijn schoten was raak vorig jaar) maakt hem een belangrijke doelpuntenproducent. Pavlidis kan op zijn beurt met zijn individuele actie, zijn kwaliteiten in de kleine ruimte en passing ervoor zorgen dat ook tegen defensief ingestelde tegenstanders, waar de ruimtes voor een speler als Boadu soms te beperkt zijn, zijn meerwaarde tonen. 

Bij Feyenoord komt Pavlidis’ prestatieprofiel erg overeen met de statistieken die spits Nicolai Jörgensen de afgelopen jaren laat zien. De Deense spits heeft net als de Griek meevoetballende kwaliteiten, maar is ook voor de goal niet de meest scherpe spits die uit de vaderlandse competitie. Dat geldt ook voor Pavlidis, al moet je wel in oogschouw nemen dat het team van Willem II minder kwaliteit heeft dan dat van Feyenoord, waardoor het dus ook moeilijker is om je op regelmatige basis aanvallend te onderscheiden. 

Luxepositie Pavlidis

De situatie van Pavlidis is vooral in het voordeel van de spits zelf. Niet alleen vanuit de Eredivisie, ook VfL Bochum heeft inmiddels lucht gekregen van de ontwikkeling die de Griekse spits de afgelopen jaren doormaakte in het Koning Willem II Stadion. De Duitse ploeg speelt volgend seizoen weer op het hoogste niveau na het kampioenschap in de 2. Bundesliga en zien in oude bekende Pavlidis de ideale aanvalsleider voor het komende Bundesliga-jaar. En voor een Bundesliga-club zou drie miljoen euro al helemaal geen probleem hoeven zijn, ook al heb je hier wel te maken met een promovendus. 


Het levert Pavlidis wel een enorme luxepositie op. De aanvaller weet dat hij ook volgend seizoen aan spelen toekomt bij Willem II en na een nieuw goed seizoen zijn transfervrije status kan verzilveren. Wil Pavlidis ervoor zorgen dat Willem II nog wat overhoudt aan zijn ontwikkeling, dan heeft hij aankomende zomer waarschijnlijk keuzes genoeg. Griekenland is aankomende zomer aanwezig op het EK en Pavlidis zit ook nu weer bij de selectie. Daardoor zouden de Eredivisie-toppers er goed aan doen om haast te maken met het contracteren van de aanvaller. Eén goed EK maakt een speler zoals Pavlidis in één klap onbetaalbaar.

Waar speelt Pavlidis volgend seizoen?

  • Bij Willem II
  • Bij AZ
  • Bij Feyenoord
  • Bij Ajax
  • Bij PSV
  • Bij Bochum
  • Bij andere Nederlandse club
  • Bij andere buitenlandse club
488+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie