‘De stap van Feyenoord naar Chelsea was de lastigste’

Foto: ‘De stap van Feyenoord naar Chelsea was de lastigste’

Nathan Aké lijkt zeker van een basisplaats op het WK, en dat terwijl hij een carrièreroute koos die voor veel spelers juist slecht uitpakt: al op jonge leeftijd naar Engeland verkassen. De linkspoot verruilde Feyenoord voor Chelsea.

“Wat erg in mij zit, is dat ik achteraf nooit een gevoel van ‘waarom heb ik dat niet gedaan’ wil hebben. Dat mensen dan boos werden, daar kon ik wel mee omgaan. Al was de stap van Feyenoord naar Chelsea de lastigste. Als je als zestienjarige tegen iemand als Leo Beenhakker zegt dat je gaat, dan is dat wel iets”, blikt Aké, tegenwoordig Manchester City, terug met het Algemeen Dagblad.

“Maar dan leer je meteen: kritiek zal er altijd zijn. Ik moest van mijn vader en moeder zelf de knoop doorhakken, maar dat deden ze op een slimme manier. Ze zeiden op een gegeven moment: ‘Je blijft bij Feyenoord, we bellen vandaag Chelsea af.’ Ik reageerde hevig geschrokken. Toen was het voor mijn ouders duidelijk dat mijn besluit vaststond.” Na verhuurperiodes aan Reading, Watford en Bournemouth wist Aké het te schoppen tot een doorbraak op het hoogste niveau van Engeland.

Guardiola

Bij City speelt Aké nu onder coach Josep Guardiola, die erg belangrijk voor hem is. “Zijn tactische inhoud is zo anders dan bij vrijwel alle andere trainers die ik ooit heb gehad. Hoe hij het spel ziet, hoe hij vooraf op het bord al aangeeft hoe wedstrijden zullen verlopen, en hoe je dan eenmaal op het veld ziet hoe dat allemaal uitkomt. De ruimtes liggen inderdaad steeds weer daar waar hij ze voorspelde. Hij is de beste manager die ik heb gehad in mijn loopbaan. Daarnaast is hij ook nog een hele relaxte man.”

Speel gratis mee met het €100.000 SoccerNews WK-spel!

Als het AD het dilemma ‘de CL winnen, óf het WK’ voorlegt, kan Aké niet kiezen. “Natuurlijk wil ik héél graag de wereldtitel pakken. Maar ook de Champions League is heel bijzonder. Met Manchester City jagen we er al een tijdje op. Ik wil allebei die prijzen winnen. Er zijn verschillen, natuurlijk. Spelers krijgen jaarlijks een kans om de Champions League te pakken, de wereldtitel is een heel ander verhaal. Een prijs pakken die maar eenmaal per vier jaar te winnen is, met jouw land, dat is heel bijzonder.”

WK-kansen

De geboren Hagenees is in ieder geval vol vertrouwen. “Je ziet dat landen die écht een team vormen en een duidelijk plan hebben, heel ver kunnen komen. Misschien heeft het huidige Oranje niet een type als bijvoorbeeld Erling Haaland, maar het Nederlands elftal is als team echt heel sterk. Alle spelers kennen hun taak. Als je het mij vraagt, maken we kans om ver te komen. Dit WK voelt als een topkans. Ja, het is midden in het seizoen en dat is raar, maar dat kan ook positief uitpakken. Iedereen zit in een ritme, we zijn in topconditie. We gaan zien wat het ons oplevert.”

Al Thumama Stadium

World Cup Grp. A

21 november 2022

17:00

Senegal
Netherlands
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 november 2022 16:59.

Aké is absolute wereldtop

  • Eens
  • Oneens
83+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie