De Jong doet boekje open over PSV-vertrek

Foto: De Jong doet boekje open over PSV-vertrek

John de Jong stapte eerde dit seizoen op bij PSV, nadat onder meer een transfer van sterspeler Cody Gakpo afketste. De Raad van Commissarisen van de Eindhovenaren zegde het vertrouwen op in De Jong, die vervolgens de beslissing nam om op te stappen. In een uitgebreid interview met Voetbal International geeft De Jong tekst en uitleg over zijn vertrek.

In gesprek met Voetbal International geeft De Jong aan dat de transferperikelen rond Gakpo een grote rol hebben gespeeld. “Op 16 augustus spelen we 2-2 gelijk in het uitduel met Rangers FC. De dag erna werd ik gebeld en kreeg ik te horen dat Manchester United wilde doorpakken. We gaven aan wat we wilden en ook dat we Cody in de thuiswedstrijd tegen Rangers nog nodig hadden. Dat kon. We verloren vervolgens van Rangers thuis en United ging niet voor Gakpo, maar voor Antony. Daar zit volgens mij de emotie van de rvc. We haalden de Champions League niet en ze zagen een miljoenentransfer niet doorgaan. We liepen in hun ogen dus tientallen miljoenen euro’s mis die we hard nodig hadden.”

Southampton

De Jong had ook nog de mogelijkheid om Gakpo te verkopen aan Southampton, maar de Engelse club bood volgens de voormalig technisch directeur te weinig. “We zaten met de hele directie op het stadion. Later die avond kwamen daar de rvc-leden Robert van der Wallen (voorzitter, red.) en Ton van Veen bij. We zaten met een moeilijk dossier. Southampton wilde namelijk 32 miljoen voor Cody betalen, met een aantal moeilijk te realiseren bonussen erbij. We hadden een goede inhoudelijke discussie met elkaar en iedereen deed zijn zegje.”

Een verkoop was volgens De Jong dan ook absoluut niet bespreekbaar. “Ik vond en vind dat PSV een heel goede selectie heeft waarmee we een goede kans maken op de titel. Met Cody erbij is die kans een stuk groter. Ik vond bovendien dat we hem niet onder zijn marktwaarde moesten verkopen. Die ligt veel hoger dan 32 miljoen. En verder wilde ik Cody niet laten gaan, omdat mijn goede opties hem te vervangen met nog één dag te gaan er niet meer waren.”

De Jong durfde wel het financiële risico te nemen om Gakpo langer aan boord te houden, maar vanuit de RvC was daar het niet iedereen mee eens vertelde de oud-profvoetballer tegenover Voetbal International. “De directie vond uiteindelijk hetzelfde als ik. Maar met name Ton van Veen, de financiële man in de rvc, wilde per se een verkoop. Hij wilde nu de financiële zekerheid hebben van een plus in het huidige boekjaar. Hij wilde in mijn ogen niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele rode cijfers. Robert van der Wallen zat er een beetje tussenin.”

Leeds United

Ook Leeds United klopte op de slotdag nog aan, maar een verkoop zat er volgens De Jong toen niet meer in. “Ze wilden komen en deden een bod van dertig miljoen met dertien miljoen aan zeer moeilijk te realiseren bonussen. Maar wij hadden ons besluit al genomen. Orta deed nog wel zijn verhaal, maar dat was voor ons niet meer van belang. Wij waren allemaal blij dat we als directieteam bij elkaar waren gebleven en dat we hetzelfde standpunt hadden. En de financiële situatie zouden we samen oplossen door verkopen in januari of anders voor 30 juni 2023. Zo zijn we die nacht uit elkaar gegaan.”

Een dag later bleek het doek al min of meer te vallen voor De Jong, nadat Marcel Brands de voormalig directeur er op had gewezen dat de RvC toch liever Gakpo wilde verkopen. “Een dag later kwam Marcel op De Herdgang. Hij had met de RvC gesproken en ze wilden eigenlijk dat we zouden heronderhandelen want een uitgaande transfer was nog steeds mogelijk. Marcel vertelde dat de Rvc niet blij was, maar hij had ze gezegd dat het wel goed zou komen.”

Een paar dagen later kreeg De Jong definitief te horen dat de RvC het vertrouwen had opgezegd in De Jong. ” Op zaterdag verliezen we van FC Twente, en op dinsdag 6 september ging ik naar het stadion voor directie-overleg. Marcel zei me vlak voor het overleg dat de rvc unaniem het vertrouwen in me had opgezegd. Hij overviel me. Ik vroeg: In mij? Het was toch een gezamenlijk besluit van de directie om Cody niet te verkopen? Daar reageerde hij bevestigend op. Toen zei hij ook voor het eerst dat de rvc al langer twijfels had over mijn functioneren. Maar Marcel vertelde me ook dat hij de rvc had gevraagd of ze het vertrouwen in mij ook hadden opgezegd als Cody Gakpo wél was verkocht. Dan hadden ze dat niet gedaan, kreeg hij van de rvc te horen. Als ik Gakpo had verkocht, had ik nog bij PSV gezeten.”

Denk jij dat Gakpo in januari alsnog verkocht gaat worden?

  • Ja, dat zie ik wel gebeuren
  • Nee, dat verwacht ik niet
560+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie