De beste 11 spelers die veel te vroeg zijn gestopt met voetballen

Foto: De beste 11 spelers die veel te vroeg zijn gestopt met voetballen

Sommige spelers gaan vrolijk door tot bijna veertig jarige leeftijd, anderen stoppen veel eerder. Soms ook noodgedwongen. [i]Football Daily[/i] maakte een elftal met de elf beste spelers die te vroeg hun kicksen aan de wilgen hingen.

Onder de lat staat Carlos Roa. De Argentijnse doelman stopte op dertigjarige leeftijd om zich bij een religieuze cult aan te kunnen sluiten. Later wilde Roa meermaals terugkeren, en in 2005 ging hij zelfs nog een week op proef bij Arsenal, maar zonder succes.

De driekoppige defensie begint met Ledley King. Volgens velen één van de beste centrale verdedigers van Engeland ooit. Het Tottenham Hotspur-icoon stopte vanwege een knieblessure. King bleek een zeer gedisciplineerde mandekker, want hij kreeg in dertien jaar tijd op het hoogste niveau maar acht gele kaarten (gemiddeld één per veertig duels).

[img]//uploads/ledley-king(tottenham-hotspur)(1).jpg[/img]

Naast hem staat nog een Engelsman; David Busst. Werd een echte ‘Lower League-held’, totdat hij op 29-jarige leeftijd moest stoppen vanwege een beenbreuk. Deze liep hij op tegen Manchester United, in dienst van Coventry City. Zijn blessure wordt door menigeen gezien als ‘één van de ergste horror-blessures ooit’.

De laatste mandekker is een Ier; Mark Lawrenson. Hij kwam als negentienjarig international naar Liverpool en won vijf landskampioenschappen, maar stopte vervolgens al toen hij pas dertig jaar was.

Op het middenveld staat Owen Hargreaves, die ooit 200 duels voor Bayern München speelde en aldaar vier landstitels en één CL-titel won. Sir Ale Ferguson haalde hem voor ruim twintig miljoen euro naar Manchester United, waar hij meteen de Engelse titel en weer de Champions League won. Speelde later nog een jaartje voor rivaal Manchester City, maar stopte daarna vanwege ernstige knieproblemen.

[img]//uploads/didier-deschamps(2).jpg[/img]

Verder vinden we Didier Deschamps terug in het elftal. Inmiddels toptrainer, ooit ‘stofzuiger’ op het middenveld van Frankrijk naast Zinedine Zidane en Patrick Vieira. De derde middenvelder is degene die het vroegst moest stoppen; Fabrice Muamba. Hij was pas 23 toen hij een hartaanval kreeg, als speler van Bolton tegen Tottenham in 2012. Muamba werd ter plekke gereanimeerd en lag een dag later nog op Intensive Care, maar overleefde en stopte vervolgens als voetballer vanwege zijn gezondheidsproblemen.

Eric Cantona completeert het middenrif, als ‘nummer tien’. Franse lieveling bij Manchester United, waar hij vier kampioenschappen pakte. Cantona werd eens acht maanden geschorst voor de befaamde ‘kung-fu-kick’ jegens een supporter, en stopte op dertigjarige leeftijd.

In de voorhoede nog een United-icoon, George Best. Hij stopte voor het eerst in 1972, pas 26 jaar oud. Won daarvoor al 2 titels en Europa Cup. Best keerde later nog wel terug, maar niet meer zo succesvol. Drank- en gokproblemen traden op, alvorens hij stopte in 1983. Ondanks een levertransplantatie stierf Best op 59-jarige leeftijd.

[img]//uploads/marco-van-basten(ajax)(29-07-2015).jpg[/img]

In de punt van de voorhoede staat uiteraard [i]San Marco[/i] van Basten. Spendeerde zijn gehele carrière bij Ajax en AC Milan. Won 7 landstitels, maar kampte ook met veel blessureleed. In totaal twee jaar lang gerevalideerd van een enkelblessure, maar moest uiteindelijk toch stoppen. De verloren CL-finale met Milan tegen Marseille in 1993 bleek zijn laatste wedstrijd.

Tot slot nog een Nederlander; Patrick Kluivert. Hij deed ‘alles vroeg’: Hij brak als zeventienjarige al door, maar stopte al als 31-jarige. Kluivert is 79-voudig Oranje international van Oranje, waarin hij veertig goals maakte. Kluivert bouwde uiteindelijk af bij PSV en LOSC Lille.

Zonde dat ze zo vroeg gestopt zijn?

  • Absoluut..
  • Mwah..
206+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie