De 10 grootste floptransfers van de Eredivisie in 2019

Foto: De 10 grootste floptransfers van de Eredivisie in 2019

Ook in 2019 werd er weer volop op de transfermarkt geshopt door de Eredivisie-clubs. Helaas pakten lang niet alle deals – tot dusver – goed uit. SoccerNews.nl stelde een lijstje samen met de 10 grootste floptransfers van het kalenderjaar op de Nederlandse voetbalvelden.


10. Jay-Roy Grot (Vitesse)

Jay-Roy Grot wordt dit seizoen door Vitesse gehuurd van Leeds United. Bij de Engelse Championship-club zat hij op een dood spoor, maar in Nederland – uitgerekend bij rivaal NEC – had de aanvaller al laten zien dat hij met name met zijn snelheid en kracht een gevaarlijk wapen kan zijn. In de eerste seizoenshelft kwam dit er echter totaal nog niet uit. De 21-jarige Grot staat wel al op 16 optredens in competitieverband, maar toch vooral als invaller. Bovendien zijn zijn statistieken met 1 goal en 1 assist ook niet al te denderend.


9. Vaclav Cerny (Ajax)

Is er nog wel iets over van de Cerny die ooit zo’n veelbelovend talent bij Ajax was? FC Utrecht bood hem afgelopen zomer de kans om zijn carrière terug op het juiste pad te krijgen, maar in de Galgenwaard speelt de Tsjech maar bar weinig klaar. Diverse keren clashte hij met coach John van den Brom, die vanaf de zijlijn flink stond te tieren in zijn richting, en de laatste maanden kwam Cerny nauwelijks nog in actie. Bovendien is het gezien de concurrentie bij Utrecht voorin nog maar de vraag of dat zal gaan veranderen, na de winterstop.


8. George Johnston (Feyenoord)

Onder aanvoering van coach Jaap Stam haalde Feyenoord in de zomer enkele goedkope nieuwelingen op. Eén van hen is George Johnston, die op voorspraak van Steven Gerrard en Dirk Kuyt werd gehuurd van Liverpool. Of de jonge verdediger ook daadwerkelijk iets kan, is nog altijd onbekend. Ondanks de hoge nood aan een goede mandekker aan het begin van het seizoen, maakte hij namelijk geen enkele minuut. Onze voorspelling is dat dit ook de rest van het seizoen zo gaat blijven.


7. Xavier Mous (PEC Zwolle)

PEC Zwolle versterkte zich voor de aanvang van het nieuwe seizoen met de beste keeper van de Keuken Kampioen Divisie. Althans, dat werd destijds gezegd over Xavier Mous. Na een bizar slecht begon verloor de sluitpost echter al snel zijn basisplaats aan de Duitse Zetterer, en coach John Stegeman lijkt Mous nu al wel vergeten. Het avontuur in Overijssel dreigt uit te lopen op een enorme tegenvaller voor de doelman.


6. Razvan Marin (Ajax)

Hij kostte enkele miljoenen en moest niemand minder dan Frenkie de Jong op gaan volgen, maar Razvan Marin komt nog nauwelijks aan bod bij Ajax. In de eerste maanden mocht hij nog wel eens opdraven, maar de Roemeen leek zijn handen vol te hebben aan het hogere tempo in Amsterdam. Dat was hij van bij Standard Luik duidelijk niet gewend. Enkele maanden later zoeken analisten nog altijd naar iets waar Marin wél echt goed in is. Het kan wel eens een dure flater van Marc Overmars en co gaan worden.


5. Toni Lato (PSV)

Lato leek op voorhand permanent naar PSV over te stappen, maar daar stak Valencia CF op het laatste moment een stokje voor. Achteraf gezien een enorme meevaller voor de Eindhovenaren, want in het Philips Stadion en omstreken vraagt men zich nog altijd af of dit niet stiekem de minder getalenteerde broer is van de Lato die jarenlang meedraaide in de hoofdmacht van Valencia. Een vervroegd afscheid van de huurling in januari lijkt onafwendbaar.


4. Liam Kelly (Feyenoord)

Eigenlijk bestonden er vanaf seconde één al veel twijfels bij Kelly. Hij leek een beetje op de nog minder goed voetballende variant van Jordy Clasie. Bij Reading FC, in de Engelse tweede divisie, had hij het ook al niet waargemaakt. Waarom nam toenmalig coach Jaap Stam hem in hemelsnaam mee naar Rotterdam Zuid? Die vraag is nog altijd volkomen onbeantwoord.


3. Keisuke Honda (Vitesse)

Met een hoop bombarie werd Keisuke Honda vorige maand gepresenteerd bij Vitesse. Na enkele weken meetrainen moest hij er nu ook gaan staan in de wedstrijden. Maar na enkele minuten hadden de fans in Arnhem genoeg gezien: Honda ‘kon nauwelijks lopen’, waren ook de woorden van bijvoorbeeld analist Hans Kraaij jr. Deze week vertrok de voormalig VVV-sterspeler al weer uit Gelderland, in de schaduw van coach Slutsky, die hem had gehaald. Met de staart tussen de benen terug naar Japan.


2. Kik Pierie (Ajax)

Bij sc Heerenveen liet Kik Pierie zien een erg getalenteerde, maar nog wat wisselvallige mandekker te zijn. Zou hij bij Ajax de volgende stap kunnen zetten? Tot dusver blijkt het tegendeel, want zelfs in de beloftenploeg in de Keuken Kampioen Divisie staat hij te schutteren. Waar had Pierie nu gestaan, als hij gewoon bij Heerenveen was gebleven, en in de Eredivisie had kunnen spelen? Een toekomst in Ajax 1 lijkt er nu eigenlijk al niet meer in te zitten, met zelfs generatiegenoot Perr Schuurs al mijlenver voor zich in de pikorde.


1. Armindo Bruma (PSV)

Toen hij werd gepresenteerd bij PSV, waren velen onder de indruk: de nieuwbakken directeur John de Jong had met Armindo Bruma een Portugees international gehaald, die op de Europese velden toch al het nodige had laten zien. Maar enkele maanden later noemde Kenneth Perez hem al – niet op een positieve manier – ‘de meest krankzinnige speler die hij ooit heeft gezien’, en lijkt hij buiten heel hard rennen toch niet bijster veel te kunnen. Met een prijskaartje van 12 miljoen euro was het bovendien geen goedkope jongen. Het wordt erg interessant om te zien of hij zich na de winterstop terug kan knokken in de basis, langs bijvoorbeeld eigen jeugdproduct Cody Gakpo.

Wie vind jij het meest tegenvallen?

  • Bruma
  • Pierie
  • Marin
  • Honda
  • Kelly
  • Lato
  • Mous
  • Johnston
  • Grot
  • Cerny
2464+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:30
37+
Noa Lang doet boekje open over afwezigheid bij PSV
21:15
14+
Voormalig Oranje-international (36) stopt na dit seizoen met voetballen
20:46
14+
FC Twente verlengt definitief met Joseph Oosting
20:27
12+
Paris Saint-Germain start met twee wijzigingen aan allesbepalende halve finale tegen Dortmund
20:15
54+
‘Bayern neemt groot Ten Hag-besluit’
19:58
288+
VI komt met update over Schreuder en Feyenoord
19:35
165+
‘Details over Madrid-transfer Mbappé bekend’
19:15
161+
‘Vitesse valt mogelijk in Midden-Oosterse handen’
18:50
204+
Ajax troeft Duitse clubs af en haalt talentvolle keeper naar Amsterdam
18:30
29+
Op deze opmerkelijke plek vierde Löw de wereldtitel
18:10
139+
Benefietwedstrijd in teken van Vitesse-crowdfunding
17:50
16+
Thiago Silva (39) nog altijd niet versleten en keert terug naar jeugdliefde
17:30
133+
‘Antwerp zet NEC een hak’
17:10
99+
Ook kritiek op Ten Hag vanuit Nederlandse hoek: “Het klopt van geen kant”
17:00
127+
Ajax maakt zich BELACHELIJK met terugkeer Kroes | Stalen Snor #56
16:50
52+
Opsteker voor Excelsior tijdens spannend seizoensslot
16:30
58+
Nottingham Forest moet voor degradatie vrezen door puntenaftrek
16:10
150+
‘Scouts en PSV en Ajax reizen af naar topwedstrijd in België’
15:50
234+
Grote amateurclub ziet het niet zitten om plek Vitesse over te nemen
15:30
189+
Groningen-supporter bedreigd en geïntimideerd na aanbieden tickets Roda-duel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie