Betere tijden in Eindhoven: Dit PSV was de beste van Europa

Foto: Betere tijden in Eindhoven: Dit PSV was de beste van Europa

25 mei 1988 is een historische datum in de geschiedenis van PSV. Onder leiding van Guus Hiddink wonnen de Eindhovenaren de Europa Cup 1 door Benfica in de finale te verslaan. Hans van Breukelen pakte de beslissende strafschop, maar werd daar voor wel helemaal verrot gescholden. Een terugblik op het grootste succes van PSV ooit.

De Dag van: PSV wint de Europa Cup 1

In tegenstelling tot de crisis waar PSV deze week plotsklaps in terechtkwam, was 1988 een topjaar voor de club. PSV werd kampioen van Nederland, won de KNVB Beker en haalde de finale van de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League. Het elftal vol Nederlanders, aangevuld met Deense sterren als Søren Lerby en Frank Arnesen, speelde zijn tegenstanders niet helemaal zoek, maar kwam wel telkens een ronde verder.

Galatasaray en Rapid Wien werden allebei over twee wedstrijden aan de kant gezet, maar daarna had PSV moeite met scoren. Vanaf de kwartfinales werd geen enkele wedstrijd meer gewonnen. Eerst speelden Hiddink en zijn mannen gelijk tegen Bordeaux en gingen ze op basis van één uitdoelpunt door. Dat kunstje werd in de halve finale herhaald tegen Real Madrid. Het werd opnieuw 1-1 over twee wedstrijden, maar het doelpunt van PSV in Santiago Bernabéu telde dubbel. In feite had PSV de finale bereikt door drie wedstrijden te winnen en vier keer gelijk te spelen.

PSV voor de Europa Cup 1-finale tegen Benfica in 1988. Staand vanaf links: Jan Heintze, Ronald Koeman, Ivan Nielsen, Søren Lerby, Wim Kieft, Hans van Breukelen. Gehurkt: Edward Linskens, Berry van Aerle, Gerald Vanenburg, Erik Gerets, Hans Gilhaus.

Wim Kieft

Geheel in stijl eindigde ook de finale in een gelijkspel. PSV en Benfica kwamen amper tot kansen. Gerald Vanenburg was het dichtst bij een goal, maar niemand wist te scoren. De samenvatting van de finale bestaat grotendeels uit de strafschoppenserie, die na de verlenging een winnaar moest uitwijzen. Wim Kieft zag de wedstrijd in coronatijd terug en analyseerde zichzelf bij Veronica Inside.

“Ik speelde wel aardig. Minder slecht dan ik dacht eigenlijk”, aldus de oud-spits, die dat seizoen topscorer werd van de Eredivisie. “Kijk, het was geen spectaculaire wedstrijd, maar ik kon me er helemaal niks van herinneren, behalve die strafschoppen. Wij hadden nog wel de intentie om te voetballen. Het was niet heel goed en het was eigenlijk ook geen geweldig elftal dat PSV had. Wel heel degelijk en sterk. Het beste moment was dat Lerby de vijfde strafschop nam. Toen hij terugliep naar de middencirkel heeft hij die van Breukelen helemaal verrot geschoten. Dat hij eens een penalty tegen moest houden.”

Van Breukelen

De tirade van Lerby richting Van Breukelen wierp zijn vruchten af. Nadat vijf Portugezen hun strafschop hadden benut, pakte hij de zesde penalty van António Veloso. De handen van de doelman gingen meteen de lucht in. Daarna zakte Van Breukelen op zijn knieën en sloeg hij een kruisje voordat hij werd bedolven onder zijn ploeggenoten. Aanvoerder Eric Gerets mocht de Cup met de Grote Oren omhoog houden, waarna het feest losbarstte bij de 25.000 PSV-supporters die naar Stuttgart waren afgereisd.

PSV veroverde die dag de enige Europa Cup I in de clubhistorie. Het was de tweede Europese hoofdprijs na de UEFA Cup in 1978. Die zomer van ‘88 zouden Van Breukelen, Koeman, Van Aerle, Gerald Vanenburg en Kieft ook het EK winnen met het Nederlands elftal.

Dit was het beste PSV ooit

  • Ja
  • Nee
256+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:52
26+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
6+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
50+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
9+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
47+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
44+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
28+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
148+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
27+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
90+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1436+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1280+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
118+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
992+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1809+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
766+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
659+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
668+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
407+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
110+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie