Aron Winter op een missie met vernieuwd Suriname: “WK 2026 is zeer reëel”

Foto: Aron Winter op een missie met vernieuwd Suriname: “WK 2026 is zeer reëel”

Er bloeit wat moois in Suriname. Met veel nieuwe spelers en bondscoach Aron Winter is de nationale ploeg de missie aangegaan om zich te plaatsen voor het WK 2026. De eerstvolgende stap is kwalificatie voor de Gold Cup deze maand. Daarom moet er zaterdag gewonnen worden van Puerto Rico. “We willen Suriname wereldwijd op de kaart zetten”, vertelt Winter aan SoccerNews.nl.

Interview met Aron Winter, bondscoach van Suriname

Suriname kan tegen Puerto Rico gebruikmaken van een aantal nieuwe internationals. Stefano Denswil, Kenneth Paal, Anfernee Dijksteel en Fabian Sporkslede zijn zomaar wat spelers die sinds kort voor Natio uitkomen. Door de invoering van het sportpaspoort kan de nationale ploeg sinds 2021 een beroep doen op voetballers uit Nederland met Surinaamse roots, zoals bijvoorbeeld ook Sheraldo Becker, Tjaronn Chery, Diego Biseswar en Kelvin Leerdam. Steeds meer spelers sluiten zich aan. “We zijn met veel jongens bezig. We willen de selectie zo sterk en breed mogelijk maken”, vertelt bondscoach Winter.

“Er is steeds meer interesse van spelers die niet voor het Nederlands elftal uitkomen. Ze horen goede verhalen van anderen en staan ervoor open om voor ons te kiezen. De concurrentie die daardoor ontstaat, is alleen maar goed. We moeten het samen doen.” Binnenkort wordt doelman Kenneth Vermeer mogelijk ook beschikbaar voor Suriname. “Het was nu te kort dag om dat te regelen, maar we proberen het op de achtergrond voor elkaar te krijgen.”

Door de nieuwe internationals is Suriname ineens een ploeg om rekening mee te houden. In 2021 debuteerde het land op de Gold Cup en momenteel doet het een poging om zich opnieuw te plaatsen. Puerto Rico is de eerste tegenstander in de kwalificatie. “Het wordt geen makkelijke wedstrijd, maar we zijn ervan overtuigd dat we met deze selectie kunnen winnen. Daarna moeten we nog een kwalificatiewedstrijd winnen en dan mogen we de Gold Cup spelen. We geloven er honderd procent in dat we ons gaan plaatsen. We hebben een goede voorbereiding gedraaid in Nederland en Miami. De spelers laten zien dat ze er klaar voor zijn”, aldus Winter.

Aanstelling als bondscoach

Winter werd in maart definitief aangesteld als vervanger van Stanley Menzo. De oud-speler van Ajax, Lazio en Internazionale leidde in september al twee interlands als interim-bondscoach en gaf daarna het ja-woord aan zijn geboorteland. “Ik wilde eerst de spelers en staf aan het werk zien en meemaken hoe alles georganiseerd was. Daarom duurde het langer om de keuze te maken of ik bondscoach wilde worden. De structuur bij de nationale ploeg is langzaam maar zeker aan het verbeteren. We moeten naar het professionele niveau toe dat spelers bij hun clubs gewend zijn. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar we maken stappen in de goede richting. Ik ben heel trots om daar onderdeel van uit te maken en het voetbal in Suriname te ontwikkelen. We willen Suriname wereldwijd op de kaart zetten.”

Na vijf jaar als assistent te hebben gewerkt, onder meer onder Erik ten Hag bij Ajax, vond Winter het tijd om weer op eigen benen te staan. “Ik had bewust gekozen voor een stapje terug, omdat ik als coach nog completer kon worden, maar nu ben ik er klaar voor. Het was een mooie periode, maar het is ook mooi om weer zelf de leiding te hebben.”

Met Henk ten Cate heeft Winter een ervaren assistent-trainer in zijn staf erbij gekregen. “Ik ben heel blij dat Henk er is. Hij is mijn rechterhand. De eindbeslissing ligt bij mij, maar we doen alles samen. We sparren over de tactiek en delen onze voetbalvisie met elkaar. Henk is een fantastische trainer met een staat van dienst bij grote clubs. Daar kan iedereen wat van leren.”

WK 2026

De stip aan de horizon is kwalificatie voor het WK van 2026. Suriname plaatste zich nog nooit voor het wereldtoernooi, maar kan nu profiteren van de WK-opzet. Niet alleen doen er meer landen mee, ook zijn concurrenten Mexico, de Verenigde Staten en Canada als gastlanden al geplaatst. Daardoor ontstaan er zes extra tickets voor de CONCACAF. “Het is heel reëel dat wij ons straks plaatsen voor het WK”, stelt Winter. “Door deze voordelige omstandigheden en doordat we betere spelers tot onze beschikking hebben, kunnen we absoluut een serieuze gooi doen. Het is pas over drie jaar, maar we zijn er nu al mee bezig. Als we naar het WK gaan, zal het de mensen in Suriname heel trots maken.” 

Winter weet wat het is om grote toernooien te spelen. De voormalige middenvelder was met Oranje aanwezig op vier EK’s en drie WK’s. “Het is mooi als je dat mee kunt maken. Bij een club kun je jaarlijks kampioen worden of Europees voetbal spelen, maar een EK of WK is niet voor iedereen weggelegd. De Gold Cup is in principe het EK van Noord- en Midden-Amerika. Je acteert op het hoogste niveau, speelt in volle stadions en tegen de beste tegenstanders uit de regio. Dat is niet iedereen gegund en dat probeer ik de spelers mee te geven. Het is een eer om het land van je roots te mogen vertegenwoordigen. Dat geldt voor mij als bondscoach ook. Het is fantastisch om deze doelen na te streven met Suriname.”

Suriname gaat zich plaatsen voor het WK

  • Ja, dikke kans
  • Nee, denk het niet
488+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie