‘Ajax richt grote PSV-schade aan’

Foto: ‘Ajax richt grote PSV-schade aan’

PSV maakte maandagavond bekend dat Cody Gakpo zijn loopbaan voortzet bij Liverpool. De Eindhovenaren hebben een recordtransfer te pakken, maar volgens Voetbal International was deze deal ‘keihard nodig’.

Journalist Tom Knipping legt uit: “In 2018 plaatste Ajax een tussensprint. De spaarrekening werd aangebroken. Het kapitaal ging naar het veld. De salarissen en transferbestedingen stegen er explosief. PSV heeft altijd al een lager budget gehad dan Ajax en kon uiteraard niet mee met dat geweld, maar besloot wel wat meer risico te nemen om het gat niet te groot te laten worden.

In het laatste jaarverslag was sprake van 103 miljoen euro aan uitgaven, nadat PSV jarenlang koerste op een bedrag à 85 miljoen euro. “Vier jaar geleden, toen Ajax zijn beleid nog niet had bijgesteld, gaf PSV nog zeventig miljoen per seizoen uit”, zo weet VI. “De vicekampioen ging onder meer zwaarder in salarissen investeren. Vorig seizoen deed PSV er acht miljoen (17 procent) bovenop.”

Té riant

Ten opzichte van 2017-2018 is het verschil zestig procent. “Het uitgavenpatroon van PSV is daarmee te riant geworden voor de Europa League. Op het tweede niveau in Europa kan de 103 miljoen aan kosten alleen worden terugverdiend met een uitzonderlijke prestatie”, vervolgt Knipping, die er tevens op wijst dat het eigen vermogen van de Eindhovenaren fors is gedaald.

De VI-journalist besluit: “Het is een vicieuze cirkel die lastig is te doorbreken. Fors bezuinigen zal met het oog op de koers van de concurrenten geen optie zijn, maar het gevolg is dan wel dat PSV blijft zitten met een salaris- en afschrijvingsniveau dat te hoog gegrepen is voor de Europa League. Om volgend seizoen niet opnieuw onder grote druk te staan, is kwalificatie voor de Champions League hard nodig. En die opdracht is zonder Gakpo lastiger geworden.”

PSV landskampioen?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Heeft PSV gegokt en verloren?

  • Ja
  • Nee
8327+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie