‘Ajax-koppen gaan rollen’

Foto: ‘Ajax-koppen gaan rollen’

Ajax blameerde zich donderdagavond in de bekerwedstrijd tegen derdedivisionist USV Hercules (3-2 nederlaag, red). Volgens Ajax-watcher Mike Verweij is het de hoogste tijd dat er van hoger hand wordt ingegrepen. In De Telegraaf schrijft de clubwatcher dat het nodig is ‘dat degenen die de club in chaos met een hoofdletter C hebben gestort eindelijk eens ter verantwoording worden geroepen’.

Wanbeleid Ajax

Verweij schrijft dat Ajax ook met het elftal dat interim-coach Michael Valkanis het veld instuurde had moeten winnen, maar zag ook dat de problemen bij de Amsterdamse club door de pijnlijke nederlaag zichtbaar werden. “Tegen de voetbaldreumes, die alle lof voor de stunt verdient, kwam pijnlijk aan het licht hoezeer mensen zonder voetbalverstand en Ajax-dna de club te gronde hebben gericht. Waarbij aangetekend dat het verval al na het vertrek van Marc Overmars en Erik ten Hag door technisch manager Gerry Hamstra en diens rechterhand Klaas-Jan Huntelaar werd ingezet, omdat de toenmalige rvc-voorzitter Leen Meijaard het ruim een jaar lang niet nodig vond (!) een nieuwe directeur voetbalzaken aan te stellen.”

Het ging al mis met Hamstra en Huntelaar stelt Verweij. “Hamstra en Huntelaar stelden Alfred Schreuder aan als nieuwe coach, verkochten Antony, Lisandro Martinez, Sebastien Haller, Ryan Gravenberch, Nicolas Tagliafico, lieten André Onana en Noussair Mazraoui transfervrij vertrekken en gunden halverwege het seizoen Daley Blind een overstap naar Bayern München. Daartegenover stond dat zij – Brian Brobbey en Steven Bergwijn uitgezonderd – voor 113 miljoen euro aan middelmaat binnenhaalden. Het kost Hamstra de kop.”

Hendriks verantwoordelijk voor Ajax-malaise

Maar volgens de Ajax-watcher ging het pas echt volledig fout met de komst van Chief Sports Officer Maurits Hendriks. “Maar pas echt naar de haaien ging Ajax nadat Chief Sports Officer Maurits Hendriks de regie naar zich toe trok, de komst van de datageoriënteerde Sven Mislintat doordrukte en daarmee alarmerende signalen bij diens vorige clubs Arsenal, Borussia Dortmund en VfB Stuttgart negeerde. Zodoende overrulede hij algemeen directeur Van der Sar, die 30 mei van dit jaar opstapte omdat hij – zoals hij zelf zei – op was en die niet veel later werd getroffen door een hersenbloeding.”

Dat Hendriks niet wordt aangepakt binnen de clubleiding van Ajax vindt Verweij onbegrijpelijk. “Waarom de nieuwe, ervaren commissarissen Leo van Wijk en Michael van Praag de verguisde Hendriks – net als algemeen directeur Jan van Halst en financieel directeur Susan Lenderink – ongemoeid laten, is bijna iedereen binnen Ajax een raadsel. Het argument ’dat de club nu eenmaal moet worden bestuurd’ is volgens velen veel minder zwaarwegend dan het gevoerde wanbeleid en het internationale gezichtsverlies dat de Amsterdammers lijden. Bovendien is – nu Marijn Beuker 1 december begon als directeur voetbal – Hendriks’ functie volledig overbodig. Met Michael Kinsbergen en Jeroen Slop staan er twee uitstekende ex-directeuren klaar om het werk van de falende Van Halst en Lenderink op interim-basis over te nemen.”

Moet Ajax afscheid nemen van Hendriks?

  • Ja, per direct
  • Nee, gewoon laten zitten
4816+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie