Ajax begint 2023 met nieuwe tegenslag

Ajax heeft de negatieve sfeer van de laatste maanden niet van zich af kunnen spelen in het eerste competitieduel va 2023. De Amsterdammers maakten zeker voor rust een prima indruk bij NEC, maar stapten andermaal met puntenverlies van het veld af: 1-1.

Ajax pakte in de laatste drie Eredivisie-wedstrijden van 2022 maar twee punten. Trainer Alfred Schreuder werd het mikpunt van kritiek, maar de clubleiding besloot hem te steunen door in te stemmen met het afscheid van Daley Blind. Opvallend genoeg werd de Oranje-international in Nijmegen niet vervangen door Owen Wijndal, die ondanks de vele afwezigen (griepgolf plus blessures) op de bank begon.

NEC eiste de eerste kans van de middag op. Landy Damata kreeg al vroeg in de wedstrijd de kans om de score te openen, maar Landy Dimata schoot de bal naast. Na deze waarschuwing nam Ajax het initiatief over en dat resulteerde in een aantal opgelegde kansen. Zo redde Jasper Cillessen op de inzet van Jasper Cillessen en schoot Kenneth Taylor in kansrijke positie naast.

Ajax ging ondanks de gemiste kansen met een voorsprong de kleedkamer in. In de 38ste minuut wist Klaassen zijn oud-teamgenoot Cillessen kansloos te laten: 0-1. Na slordig balverlies van NEC liet Ajax de bal lekker gaan en uiteindelijk viel de bal perfect voor de voeten van Klaassen, die geheel vrijstaand de Amsterdammers een verdiende voorsprong bezorgde.

Ajax geeft voorsprong weg

De manschappen van Schreuder begonnen niet overtuigend aan de tweede helft. Tot overmaat van ramp maakte NEC ook nog eens de gelijkmaker vanuit een controversiële vrije trap. Oussama Tannane, die het kort daarvoor nog aan de stok kreeg met een tegenstander, bediende Dimata en de NEC-aanvaller werkte de gelijkmaker binnen achter doelman Remko Pasveer, die moet vrezen dat Gerónimo Rulli zijn plek binnenkort overneemt.

Na de gelijkmaker ging Ajax op jacht naar een nieuwe voorsprong. Taylor kreeg daarvoor dé kans, maar hij faalde in kansrijke positie. Ajax slaagde er niet in om de 1-2 alsnog te maken en noteert dus wéér puntenverlies. De schade blijft wel beperkt, aangezien ook Feyenoord en PSV hun wedstrijd met een gelijkspel afsloten.

Scoreverloop: 0-1 (38′) D. Klaassen, 1-1 (52′) N. Dimata

Eindigt Ajax-FC Twente in een gelijkspel?