Feyenoord staat voor nieuw Veerman-drama

Foto: Feyenoord staat voor nieuw Veerman-drama

Feyenoord heeft ambitieuze plannen aankomende transferzomer. De Rotterdammers willen het eerste seizoen onder Slot volgend jaar een passend vervolg geven. Jörgen Strand Larsen (FC Groningen) staat in de belangstelling van de Rotterdammers. Feyenoord heeft op dit moment geen concurrentie, maar het zou zomaar kunnen dat het tegen een nieuw Veerman-scenario aanloopt deze zomer. 

Feyenoord en PSV hebben op twee verschillende niveaus dezelfde opdracht. De Rotterdammers hebben met de tweestrijd met AZ eigenlijk hun eigen ‘best of the rest’-strijd in de Eredivisie, terwijl Ajax en PSV natuurlijk om de bovenste plaats strijden. De Rotterdammers horen traditiegetrouw die strijd als derde partij aan te gaan, maar de afgelopen jaren ging dat om bekenden redenen niet. De komst van Arne Slot en zijn eerste seizoen in Rotterdam zorgen ervoor dat Feyenoord, helemaal wanneer je het vergelijkt met vorig seizoen, nieuwe ambities heeft. Ook op de transfermarkt, al liepen de Rotterdammers óók in het tijdperk Slot een bekend probleem aan. 

Feyenoord

De geldkraan laat De Kuip nog steeds niet overlopen met euro’s. Daar heeft de club het verleden aan te danken, maar ook zichzelf. Het lukt de Rotterdammers al jaren niet om transfersucces te boeken, iets waar AZ een groot deel van de stormachtige ontwikkeling van de club aan heeft te danken. Eigenlijk haalde Feyenoord alleen grote bedragen binnen als er een zelf opgeleide jeugdspeler werd verkocht. Met Luis Sinisterra, Marcos Senesi en in de toekomst Patrik Walemark hebben de Rotterdammers nog genoeg miljoenentransfers in het vat. Daar koopt het nu echter helemaal niets voor.

 

Of beter gezegd: daar kocht de club afgelopen winterstop helemaal niets voor. De Rotterdammers waren er als de kippen bij om Joey Veerman over te nemen van sc Heerenveen. Twee biedingen werden afgewezen, één bod van PSV was genoeg om de concurrentiestrijd te winnen voordat deze überhaupt was losgebarsten. Veerman tekende een contract in Eindhoven en Feyenoord likte de wonden totdat het zich opmaakte voor een nieuwe klap: de definitieve transfer van spits Cyriel Dessers lijkt ook een utopie, hoe graag Slot de Belgische spits volgend seizoen in zijn selectie verwelkomt. 

Feyenoord heeft een optie tot koop van vier miljoen euro in het huurcontract van Dessers laten opnemen. Of de club zo’n bedrag niet overheeft voor Dessers, wiens marktwaarde op dit moment op drie miljoen euro wordt geschat, of dat vier miljoen euro voor de spits van volgend seizoen écht teveel gevraagd is: zo lang KRC Genk zijn poot stijf blijft houden in de onderhandelingen over de definitieve transfer en blijft terugvallen op de vastgestelde transfersom, speelt Dessers volgend jaar ‘gewoon’ in de Jupiler Pro League. De goede prestaties in De Kuip, waar Dessers in 38 wedstrijden dit seizoen 14 doelpunten maakte en zes assists gaf, maken genoeg indruk bij Genk dat Dessers volgend seizoen een kans krijgt in het eerste elftal, zo viel te lezen in Belgische media. 

Jörgen Strand Larsen

Dat de gedroomde vervanger van de Belgische spits vier miljoen euro waard is volgens Transfermarkt.nl, zorgde er meteen voor dat er twijfels waren of Feyenoord Jörgen Strand Larsen überhaupt zou kunnen betalen. De club legde in de winterstop een bedrag in die richting (3,25 miljoen euro, red.) om Patrik Walemark over te nemen van BK Haken, dus de prijsklasse ligt wel in het koopgedrag van de club. Het kan immers ook zijn dat de technische leiding van de Rotterdammers wel graag verder wil met Dessers en dat ze die vier miljoen euro wel kunnen betalen, maar dat de clubleiding een dergelijk bedrag voor de enkelvoudig Nigeriaans international niet waard vinden. 

De kans dat Dessers ná zijn Feyenoord-overgang nog een transfer maakt voor meer dan vier miljoen euro, ligt niet echt in de lijn der verwachting. Als Feyenoord een dergelijk bedrag investeert, dan is een goede kans op een hoge transfersom in de toekomst wel een voorwaarde. De Rotterdammers hebben de afgelopen tien jaar veel spelers die in de tweede of laatste fase van hun carrière zaten, in de leeftijdsklasse van Dessers, en dat zijn investeringen die zichzelf alleen op het veld terug kunnen verdienen. Bij Senesi en Sinisterra, die langzamerhand onhoudbaar aan het worden zijn voor de Rotterdammers, kan Feyenoord daar de eerste vruchten van plukken. Door dan te investeren in een spits van 27 (Dessers, red.) in plaats van 22 (Strand Larsen, red.) kies je voor zekerheid en ervaring in plaats van een potentiële gouden transfer. 

Die zekerheid heeft Feyenoord vooral nodig op de bankrekening. Inmiddels niet meer om de toekomst van de club te kunnen garanderen, daar is sinds 2010 al enorm hard aan gewerkt, maar meer om in de komende seizoenen situaties zoals rondom de transfer van Joey Veerman te voorkomen. Want net zoals de reden dat Feyenoord (op dit moment) geen vier miljoen euro kan of wil betalen voor een 27-jarige spits, waren de financiële voorwaarden ook het breekpunt als het ging om de transfer van Veerman. Toch kan Feyenoord óók voor een nieuwe transferklapper dergelijke scenario’s voorkomen. 

Joey Veerman

De interesse in Veerman was eigenlijk het perfecte voorbeeld van het verschil in ‘willen’ en ‘kunnen’ bij Feyenoord. De Rotterdammers hebben nog altijd de uitstraling en de achterban van een topclub, alleen is het prijskaartje voor succes in het hedendaagse voetbal voorlopig nog te hoog. Daar komt nog een ander punt bij: de Rotterdammers hebben in de basis vaak dezelfde type spelers nodig als Ajax en PSV. Helemaal wanneer je dan in de Nederlandse subtop wil shoppen, kun je er vrijwel vergif op innemen dat één van de twee titelconcurrenten er zich mee gaat bemoeien.

 

In dat geval trekt Feyenoord vrijwel altijd aan het kortste eind. Dat zag je bij de transfer van Steven Berghuis naar Ajax en bij de manier waarop PSV Veerman vliegensvlug voor de neus van Feyenoord wegkaapte. Daardoor kan de club nu eigenlijk twee dingen doen: alles op alles zetten om de miljoenentransfer(s) van Senesi en/of Sinisterra af te ronden om extra budget te creëren voor een speler zoals Strand Larsen. Dat neemt twee belangrijke risico’s met zich mee: Feyenoord weet immers dat PSV aankomende zomer ook een diepe spits zal lopen (vertrek Zahavi, éénjarig huurcontract Carlos Vinicius en twijfelachtige fitheid van Maxi Romero) en hebben Strand Larsen wellicht ook al beter bekeken dan bekend is. 

Het belangrijkste risico: op het moment dat je een hot target haalt, wordt de prijs sowieso omhoog gedreven en ben je, ook door de concurrentie met één van de titelconcurrenten, sowieso duurder uit. Niet om de speler binnen te halen, vooral om hem uit handen van PSV of Ajax te houden. In dat opzicht is het allerminst gek dat Strand Larsen op de Feyenoord-wenslijst staat, alleen kun je jezelf wel afvragen of dit het segment spelers is waar Feyenoord het op dit moment moet zoeken in Nederland. 

Dessers-route 

De Dessers-route is echter wel een uitgangspunt voor Feyenoord. Meer in de rol van KRC Genk dan in de huidige situatie, dat wel. AZ heeft de afgelopen tien jaar miljoenen verdient aan de binnenlandse spelersmarkt. Lang verkeerden de Alkmaarders in een vergelijkbare financiële situatie als Feyenoord: er was geld voor versterkingen, maar topaankopen konden niet betaald worden. Daardoor ging AZ shoppen bij de kleintjes in de Eredivisie en dat doet het nog steeds. In het verleden spelers zoals Ryan Donk, Charlison Benschop, Maarten Martens (allen RKC Waalwijk), Mousssa Dembélé en dit jaar Vanglis Pavlidis (allebei Willem II). 

Dessers bij Heracles Almelo ook zo’n uitblinker uit het linkerrijtje. Die parels zijn voor een relatief lage prijs op te pikken en, helemaal als ze zich een paar jaar met het Feyenoord-shirt om de schouders weten te ontwikkelen, met een mooie winstmarge door te verkopen. Daarmee ontloopt Feyenoord de concurrentiestrijd met Ajax en PSV, die zich niet op deze spelers richten, en gaat het concurreren met clubs zoals AZ, Utrecht en Heerenveen. Clubs die een stuk minder aantrekkelijk zijn dan een dienstverband in De Kuip. 

Kijkend naar de spitspositie, loopt er in dat linkerrijtje bij RKC Waalwijk een oplossing rond voor de Rotterdammers. Jens Odgaard wist in zijn jaar bij Heerenveen geen potten te breken, maar heeft bij RKC Waalwijk dit seizoen laten zien dat hij bovengemiddeld goed tegen een bal aan kan trappen. De 23-jarige linkspoot is kleiner dan Strand Larsen, Dessers en Robert Bozenik (nu verhuurd aan Fortuna Dusseldorf), maar is in vergelijking met Linssen eigenlijk de tussenmaat die Feyenoord zoekt met de afwisseling tussen een sterk aanspeelpunt in de voorhoede en een bewegelijke spits die de ruimtes bespeelt. Aangezien Odgaard nog één jaar van zijn contract bij Sassuolo (Serie A) heeft te gaan, een marktwaarde van twee miljoen euro noteert én weinig toekomst heeft bij de club waar hij sinds 2018 één wedstrijd voor speelde, is niet alleen de transfersom voor deze categorie spitsen veel lager. Naast het financiële risico, is de winstmarge bij succes ook veel groter.

Wint Feyenoord van Heracles? De odd is 1.44x!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feyenoord SoccerNews (@feyenoord_soccernews)

Jörgen Strand Larsen is onhaalbaar voor Feyenoord

  • Nu wel
  • Na 'cash cow'-transfer niet meer
  • Ja, gaat naar andere club
615+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie