‘KNVB neemt enorm risico met tactische fout’

Foto: ‘KNVB neemt enorm risico met tactische fout’

De KNVB maakte onlangs bekend dat het de Oranje Leeuwinnen op 12 april aanstaande niet zal laten voetballen tegen Belarus, vanwege de oorlog aldaar. Omdat het een WK-kwalificatiewedstrijd betreft kan het zomaar tot een reglementaire 3-0 nederlaag en zelfs mislopen van een WK-ticket leiden.

“Het is een enorm risico”, opent Leonne Stentler, voormalig international van het dameselftal, in Studio Voetbal. “Ik ben blij dat ze principes hebben en daarvoor staan. Maar dat gezegd hebbende, is het onhandig geweest dat ze voor de fanfare zijn gaan uitlopen. De KNVB is de enige bond die heeft gezegd dat ze ook niet tegen Belarus willen spelen. Die wedstrijd wordt nu uitgesteld en ze zijn in een constructief gesprek met de UEFA om te kijken of er een oplossing kan worden gevonden. Maar stel dat er geen oplossing gevonden kan worden en je komt zogezegd niet opdagen, wordt het een reglementaire 3-0 nederlaag en kun je die punten op je buik schrijven.”

Arno Vermeulen vraagt zich af wat de speelsters er zelf van vinden dat de KNVB als enige land niet tegen Belarus wil spelen, en daarmee met WK-deelname speelt. “Er wordt hen misschien zo wel een groot toernooi door de neus geboord door de KNVB. Ze lopen normaal altijd achter de feiten aan en zijn nu ineens haantje de voorste. Daar is dat team toch slachtoffer van?” Stentler: “Ze hebben nog niet van zich laten horen en ik ben heel benieuwd hoe zij erin staan, want ik kan me voorstellen dat je naar het toernooi willen.. Ik vind het heel goed dat de KNVB dit heeft gedaan, maar tactisch hadden ze beter even kunnen wachten tot de UEFA zelf een statement maakte.”

‘Onvergelijkbaar met mannenvoetbal’

Theo Janssen vermoedt dat er voor het mannenelftal nooit eenzelfde beslissing zou zijn genomen door de KNVB. “Ik weet niet of ze dan hetzelfde besluit hadden genomen, dat kun je niet vergelijken”, vindt Vermeulen echter. “Er is een afspraak dat er op neutraal terrein gespeeld kan worden. Dat is onder de huidige omstandigheden een prima afspraak. De KNVB heeft echt wel een tactische fout gemaakt en het is te hopen dat de UEFA dat nog aan elkaar gaat lijmen. Zij hebben er geen belang bij om Nederland met 3-0 reglementair te laten verliezen, dat zou ook gezichtsverlies voor de UEFA zijn. Je moet wel je koppie blijven gebruiken. Je had het even aan de UEFA kunnen laten en kunnen afwachten, toch? Hiermee kan je topsporters die keihard hebben gewerkt om het toernooi te halen dwarsbomen. Bij de mannen had dit wel wat meer stof doen opwaaien.”

Ook op het vrouwenvoetbal kan je een gokje wagen bij bet365!

Goed dat de KNVB dit besluit nam?

  • Ja
  • Nee
38+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie