‘Kan van elk land winnen, maar net zo goed verliezen’

Foto: ‘Kan van elk land winnen, maar net zo goed verliezen’

Ook Valentijn Driessen keek gisteren met gemengde gevoelens naar Nederland versus Noorwegen: het was een slechte pot, maar die leverde uiteindelijk wel een ticket voor het WK 2022 op.

Driessen weet niet zo goed waar Oranje staat. Zo werd er in de kwalificatiereeks met 6-1 gewonnen van Turkije, maar ook gelijk gespeeld tegen het nietige Montenegro. De verschillen zijn per wedstrijd groot. “Het is daarom moeilijk in te schatten wat het WK 2022 in Qatar gaat brengen voor Nederland met al zijn topvoetballers spelend bij internationaal gerenommeerde clubs als Liverpool, PSG, Barcelona, Juventus, Internazionale en Ajax. En met een gelouterde bondscoach op de bank”, schrijft de chef voetbal in De Telegraaf vandaag.

De ‘onvoorspelbaarheid van Oranje is een kracht én een zwakte tegelijkertijd’. “Zoals Ronald Koeman – hij legde de basis voor de terugkeer op het WK – De Boer en ook Van Gaal ieder met hun eigen kwaliteiten en gebreken als coach hebben ervaren: dit team kan van elk land in de wereld winnen, maar net zo goed verliezen. Deze constatering rechtvaardigt de conclusie dat Oranje zich als team in de afgelopen drie jaar onvoldoende heeft ontwikkeld, hoewel veel spelers individueel beter zijn geworden en zijn doorgegroeid van Eredivisie- naar Champions League-niveau.”

4-3-3 of 5-3-2?

Stabiliteit is dus geboden, wil Oranje indruk kunnen maken op het WK in Qatar straks. “Richting het WK zoekt Van Gaal het daarbij in een defensieve aanpassing van het systeem (5-3-2) en wil daarbij de Hollandse School (4-3-3) te grabbel gooien”, voorspelt Driessen. “Alleen als reddingsboei – zoals vaak gebeurde tijdens het WK 2014 in Brazilië – wil hij het uit de kast halen. Opmerkelijk en niet te prefereren, omdat een keuzeheer aan het roer bij Nederland op dat niveau nooit de Hollandse voetbalidentiteit mag verloochenen. Hij moet zich als hoeder opstellen.”

Op het afgelopen EK koos Frank de Boer nog voor een 5-3-2 formatie: al in de achtste finale bleek Tsjechië te sterk. “Daarna vroegen spelers aan Van Gaal om terug te keren naar 4-3-3. De bondscoach luisterde en nu Oranje op het WK staat, gaat hij zijn internationals er dwingend van overtuigen dat ze het verkeerd hebben gezien. De nederigheid naar zijn spelers is met het eindresultaat ineens verdwenen. Terwijl het bijna fout liep toen Van Gaal begon te marchanderen in Montenegro met het systeem en zijn wissels.”

Wedden op Oranje? Spek je bankrekening via bet365!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Zie jij Oranje wel imponeren op het WK?

  • Ja, heb ik vertrouwen in
  • Ik ben dr bang voor..
50+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie