Ten Hag leidt grote Ajax-leegloop in

Foto: Ten Hag leidt grote Ajax-leegloop in

Ajax staat vanavond in de Eredivisie tegenover PEC Zwolle. De Amsterdammers kenden niet de meest ideale voorbereiding: niet alleen lijkt Erik ten Hag niet over een aantal belangrijke spelers te kunnen beschikken, de trainer zelf was ook weer onderwerp van gesprek in de media de afgelopen week. FC Barcelona zou in de markt zijn voor de trainer, die een grote leegloop bij Ajax in gang kan zetten. 

Het lijkt soms alsof trainer Erik ten Hag, directeur spelerszaken Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar de eeuwige drietand van Ajax zijn. De drie kopstukken van de Amsterdammers zorgen ervoor dat Ajax de afgelopen jaren ogenschijnlijk gemakkelijk de beste is in de Eredivisie, de bankrekening van de club elk jaar bijgevuld wordt met miljoenenbedragen door uitgaande transfers en dat de club een herkenbaar gezicht heeft die ten alle tijden rustig blijft. Je hoeft maar één keer terug te denken aan de tijd voor de (niet zo) Fluwelen Revolutie in 2010. Sinds dat moment hebben de drie leidinggevenden van de Amsterdammers ervoor gezorgd dat de club weer richting een nieuw niveau is gestegen. 

Ajax en Erik ten Hag 

De maanden tussen de laatste competitiewedstrijd van Ajax en de voorbereiding op het nieuwe seizoen gaan traditiegetrouw samen met de nodige geruchten over het vertrek van trainer Ten Hag. De 51-jarige trainer zit sinds december 2017 op de bank bij Ajax en haalde in de periode tot aan november 2021 gemiddeld 2,32 punten per wedstrijd. Niet alleen de resultaten spreken voor zich, ook de manier waarop Ajax zich de afgelopen jaren presenteerde in Europa hebben andere clubs wakker geschud. 


Het is inmiddels ook wel duidelijk dat Ten Hag de Amsterdammers niet voor elke club zal inruilen. De Tukker werd vorig seizoen lange tijd in verband gebracht met een functie bij Borussia Dortmund en later Borussia Mönchengladbach en Tottenham Hotspur. Uit dat rijtje werd Dortmund het meest kansrijk geacht op het moment dat er over een transfer gesproken moest worden, maar BVB koos voor Marco Rose. De Duitse trainer verliet Gladbach, waarna Ten Hag ook bij de Duitse subtopper genoemd werd, maar niet op die interesse in leek te gaan. 

Dat gold echter wel voor de interesse van Tottenham Hotspur. De Engelsen waren na het vertrek van José Mourinho tijdens vorig seizoen haastig op zoek naar een trainer die aanvallend voetbal speelde en de nodige ervaring met zich meebracht. Ten Hag zou volgens voorzitter Daniel Levy perfect in dat profiel passen. Het is niet bekend of er ook daadwerkelijk onderhandelingen zijn gevoerd, feit blijft wel dat Ten Hag aan het einde van de rit een nieuw contract bij Ajax tekende. De vraag in de huidige voetbalwereld blijft dan altijd wel: wat is dat waard? 

FC Barcelona

Het is een publiek geheim dat Ten Hag zijn toekomst niet alleen aan die van Ajax heeft verbonden, maar vooral aan die van Overmars. De twee Ajax-kopstukken hebben allebei meerdere keren aangegeven dat de samenwerking van beide kanten erg goed bevalt en dat ze dit, zo lang ze bij Ajax werken, willen voortzetten. Daaruit kun je opmaken dat Overmars zich ook nog voor minimaal één jaar heeft verbonden aan de Amsterdammers, maar ook dat op het moment dat Ten Hag vertrekt uit de Johan Cruijff ArenA, je er gif op kunt innemen dat ook Overmars zijn persoonlijke toekomst gaat overwegen. 


Het grootste voordeel voor de Amsterdammers is wel dat Ten Hag lijkt te beseffen wat voor een positie hij heeft bij Ajax. Ondanks de aanhoudende geruchtenstroom dat Ten Hag de droom kandidaat was bij Tottenham, tekende de coach alsnog een nieuw contract in de Johan Cruijff ArenA. Dat zegt iets over de manier waarop de trainer naar Ajax kijkt: hij ziet clubs als Tottenham Hotspur en Gladbach dus niet als de stap vooruit die hij na Ajax wil maken. Daarom zullen de berichten die over kwamen waaien vanuit Barcelona de Amsterdamse beleidsbepalers ’s nachts zwetend wakker laten worden. 

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta gaf vorige week nog publiekelijk toe dat hij het volste vertrouwen heeft in Ronald Koeman, maar achter de schermen lijkt het nog steeds te rommelen bij de Catalanen. Volgens TyC Sport en Directo Gol kan Koeman alleen onder bepaalde voorwaarden bijtekenen bij FC Barcelona. Onder meer moet de coach zijn spelsysteem vast leggen, iets waar de Nederlander niet op zit te wachten. Daardoor staat er bijzonder veel druk op de contractonderhandelingen, die volgens Spaanse en Nederlandse media op dit moment wel gaande zijn. Dat Ten Hag in verband wordt gebracht met de opvolging van Ronald Koeman is overigens niet nieuw: de coach verscheen vorig seizoen ook al in de Spaanse roddelmedia op het moment dat Barcelona nog niet zo goed draaide als in de laatste fase van het eerste seizoen van Koeman. 

Toekomst Ajax-kopstukken

Het is voor Ajax dan wel goed nieuws dat Ten Hag al bewezen heeft dat hij Ajax niet inruilt voor elk buitenlands avontuur dat op zijn pad komt. De coach zal waarschijnlijk een gelijkwaardige situatie willen treffen als in Amsterdam. Dat kon ook Tottenham hem blijkbaar niet bieden en het is voor Ajax misschien maar goed dat Dortmund nooit concreet werd voor de coach, die wel een verleden heeft bij het tweede elftal van Bayern München. 


Dat lijkt ook het gradatie clubs waar Ten Hag wel voor te porren is. De 51-jarige trainer lijkt de Amsterdammers alleen te verlaten voor een topclub uit één van de grootste competitie van Europa. Zo lang die clubs niet beschikbaar zijn, dan lijkt de Ajax-aanhang zich geen zorgen te hoeven maken over een (tussentijds) vertrek van de succestrainer. Mocht dat moment dit of volgend seizoen komen, dan staat de bestuurlijke vertrekdeur echter wel volledig open.
Op het moment dat Ten Hag zijn pact met Overmars verbreekt, zal de directeur spelerszaken ook over zijn persoonlijke toekomst gaan nadenken. Arsenal wordt al jaren genoemd als nieuwe werkgever van de voormalig vleugelflitser, maar Overmars gaf vorige week aan dat Arsenal voorlopig geen poging hoeft te wagen. In een verder verleden mocht Overmars ook dromen van een overgang naar FC Barcelona, maar ook die interesse werd niet concreet. Mogelijk zit er voor de Catalanen dus een package deal in het verschiet. Mocht dat moment na dit seizoen komen, dan staat er een helse klus te wachten voor Edwin van de Sar, ware het niet dat ook hij de deur van de Johan Cruijff ArenA een stuk gemakkelijker achter zich dichttrekt op het moment dat zijn vaste partners in crime (Ten Hag en Overmars, red.) niet langer in Amsterdam werken.

Wanneer vertrekt Ten Hag bij Ajax?

  • Tijdens dit seizoen
  • Na dit seizoen
  • Na volgend seizoen
  • Hij verlengt opnieuw
1672+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:35
0+
“Dubbele cijfers, dat had zomaar gekund”
20:23
66+
‘Feyenoord en Liverpool op details na rond’
20:13
12+
Oosting niet naar Feyenoord: “Nog lang niet klaar”
20:02
107+
‘Santiago Giménez opent onderhandelingen’
19:46
151+
‘Ajax-hereniging voor Matthijs de Ligt’
19:34
76+
Van Hanegem niet rouwig om vertrek Slot: “Geen zorgen”
19:24
360+
‘Van Persie neemt Feyenoord-standpunt in’
19:12
46+
Steun Ajax en Feyenoord niet voldoende: Van den Herik haakt af
19:00
159+
‘Droomtransfer voor Kenneth Taylor’
18:48
169+
Van den Boomen: “Als Ajax mij niet had gebeld..”
18:33
223+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
18:19
32+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
63+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
220+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1563+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
54+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
204+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
282+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
43+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
133+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie