Puntverlies Oranje in Noorwegen bij rentree Van Gaal

Foto: Puntverlies Oranje in Noorwegen bij rentree Van Gaal

Oranje heeft één punt overgehouden aan het bezoek in Noorwegen. Bij de rentree van Louis van Gaal als bondscoach werd een achterstand ongedaan gemaakt, maar bleek Nederland niet in staat nog de winnende goal te produceren.

De interland in Oslo was er één waar het Nederlands elftal al langere tijd naar uitkeek. Het duel stond in het teken van de terugkeer van Louis van Gaal, die zijn derde periode als bondscoach inging. Tevens was Virgil van Dijk er voor het eerst weer bij, in iets minder dan een jaar tijd. De EK-kater tegen de Tsjechen, nog onder Frank de Boer, kon nu definitief worden weggespoeld. In tegenstelling tot zijn opvolger koos Van Gaal voor 4-3-3. In het doel maakte Justin Bijlow zijn debuut, terwijl andere jonkies Jurriën Timber en Cody Gakpo eveneens aan de aftrap stonden. Bij de gastheren ook een Feyenoord-debutant, namelijk rechtsback Marcus Pedersen. Het was duidelijk dat deze tegenstander vooral één gevaar kende: Erling Haaland.

Nederland had in de eerste twintig minuten veel de bal, maar wist dat het op zijn hoede moest blijven voor het fenomeen Haaland. Daarnet liet de defensie hem even wegglippen en het was meteen raak. De doelpuntenmachine van Borussia Dortmund werd met een boogballetje bereikt, achter de Oranje-defensie. Toen Haaland uithaalde gleed Virgil van Dijk nog in om de schade te repareren, maar de spits kon hem nog in de verre hoek achter Bijlow leggen. Oranje bleef opbouwen: in de 36e minuut ontstond een aanval aan de rechterkant, waarbij Steven Berghuis met een fraai steekballetje Georginio Wijnaldum bereikte. De middenvelder zette gevaarlijk voor: Memphis Depay was naar de eerste paal gelopen, maar de diepgaande Davy Klaassen kon daarachter de bal van dichtbij binnen tikken. Een loopactie waar de Ajacied bekend om staat.

Ondanks deze goede actie kwam Berghuis weinig in het stuk voor. Van Gaal greep tijdens de rust in en bracht Donyell Malen. Memphis en Wijnaldum kwamen vervolgens met pogingen, al hadden die weinig kans op doel te treffen. De Noren kwamen er na ruim een uur spelen weer gevaarlijk uit via Haaland. De spits werd weggestuurd door Martin Ödegaard, maar zijn schot belandde op de paal. De Scandinaviërs zetten wat aan, al werd de poging van Mohamed Elyounoussi nog geblokt voordat het echt gevaarlijk kon worden. In de slotfase zette Nederland weer wat bij, dat leverde in eerste instantie geen hele grote kansen meer op. In de allerlaatste seconde kwam die nog wel voor invaller Denzel Dumfries. Zijn inzet werd echter van de lijn gekeerd door een Noorse verdediger.

Zo eindigde het in de Noorse hoofdstad in 1-1. Duur puntenverlies in de poule, zeker in gedachte dat Oranje al verloor van Turkije. Tegen Montenegro en thuis tegen de Turken zullen nu zeges behaald moeten worden. Deze landen speelden overigens vanavond ook tegen elkaar. Turkije leek lang op weg naar de zege, maar morste in de 97e minuut nog punten (2-2).

Scoreverloop: (20′) Haaland 1-0 (36′) Klaassen 1-1

Onnodig puntverlies?

  • Ja
  • Nee
269+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie