Feyenoord heeft dubbele Veerman nodig

Foto: Feyenoord heeft dubbele Veerman nodig

Feyenoord heeft zich officieel gemeld voor Joey Veerman. De Rotterdammers hebben al langere tijd interesse in de centrale middenvelder, die ook in de belangstelling staat van Hellas Verona en Glasgow Rangers. Feyenoord denkt daar een kans te maken en als ze in Heerenveen zijn, kunnen ze echt vooruit komen door een dubbele Veerman-deal te sluiten. 

Feyenoord legde vorig seizoen al de eerste stenen voor een nieuw tijdperk voor de club. De Rotterdammers haalden met Arne Slot een trainer binnen die een andere speelstijl moest introduceren in Rotterdam-Zuid. Een stijl waarmee eindelijk voortgeborduurd kon worden op het fundament dat Giovanni van Bronckhorst in zijn periode bij Feyenoord legde. De club heeft echter sinds dat moment meer kwaliteit ingeleverd dan opgeleverd, waardoor de ploeg nu een trainer heeft met een selectie waar bepaalde aspecten nog ontbreken om écht succesvol te zijn. Feyenoord heeft niet veel centen op de bank staan, hebben nog een aantal dure projecten in de pijplijn, maar ook de selectie van de Rotterdammers zal nog worden versterkt deze zomer. En niet met de minste namen. 

Feyenoord en Joey Veerman

De Rotterdammers hebben zich officieel gemeld voor Joey Veerman. De middenvelder van sc Heerenveen is al langer een target voor Feyenoord. Technisch directeur Frank Arnesen zou ook vorig seizoen hebben geprobeerd de middenvelder los te weken, maar destijds was de vraagprijs voor Veerman nog te hoog. Deze zomer lijkt Feyenoord een nieuwe poging te willen wagen, maar blijven dezelfde vragen als vorig seizoen de hoofdzaak voordat er gesproken kan worden: hoe gaat Feyenoord dit betalen?

Hellas Verona zou al een bod van vier miljoen euro hebben uitgebracht op de middenvelder. Heerenveen zou minimaal het dubbele van dat bedrag willen en zelfs neigen naar een transfersom tussen de tien en de vijftien miljoen euro. De huidige marktwaarde van Veerman staat op 8,5 miljoen euro en hij heeft nog een contract tot de zomer van 2024, dus is het niet gek dat Heerenveen op dit moment hoog in de boom gaat zitten. 

Het is echter onwaarschijnlijk dat Feyenoord een dergelijk bedrag kan betalen. Het is al langer bekend dat de clubkas van Rotterdammers niet zo goed gevuld is als bij Ajax, PSV en AZ. De club heeft echter een enorme achterban, waar vermogende fans in zitten, waardoor je eigenlijk nooit helemaal kunt uitsluiten dat Feyenoord uit één of ander (sponsor)potje de benodigde miljoenen haalt om Veerman wél naar Rotterdam te halen. De middenvelder kan in Rotterdam iets brengen wat geen enkele middenvelder op dit moment op de planken kan leggen. 

Spelmaker voor de defensie

Feyenoord schreeuwt na het vertrek van Steven Berghuis (naar Ajax, red.) om een creatieve impuls. Het aanvalsspel van de Rotterdammers was afgelopen seizoen volledig afgestemd op de kwaliteiten van de rechtsbuiten. Feyenoord heeft met Alireza Jahanbakhsh een opvolger in huis gehaald met vergelijkbare kwaliteiten, maar Slot zal voor zijn team de creatieve focus willen verleggen om in beginsel al meer mogelijkheden te hebben bij het opbouwen van een aanval. 

Daar heeft Feyenoord een ander soort middenvelder voor nodig. De huidige samenstelling van het middenveld heeft al een ander accent dan onder Dick Advocaat: waar de Kleine Generaal eigenlijk altijd defensieve zekerheid als belangrijkste intentie had om de samenstelling van zijn middenveld vorm te geven, kiest Slot er vaak voor om zijn middenveld een stuk creatiever in te delen. Er mist op dit moment een type speler die alle creatieve elementen van het team aan elkaar kan passen. Veerman is, in tegenstelling tot spelers zoals Orkun Kökçü, Guus Til en Jens Toornstra een speler die met één pass het spel open kan scheuren, en daarmee ook het type speler dat op dit moment mist op het middenveld. 

Het is daarom geen gekke gedachten dat Feyenoord daar Joey Veerman voor wil aantrekken. De middenvelder is een dure optie, maar wel een speler die qua leeftijd (22 jaar) ook nog in aanmerking komt om door te verkopen, waardoor deze grote investering in de toekomst ook een groter transferbedrag op kan leveren op het moment dat Veerman de volgende stap maakt. Met alléén Joey Veerman ben je er echter nog niet als Feyenoord zijnde. Daar heb je nog één Veerman voor nodig. ‘

Henk Veerman

Op het moment dat Feyenoord een spelmaker voor de defensie, bij voorkeur Joey Veerman, aan de selectie toevoegt, zal snel het volgende probleem zich voordoen: een spits die precies weet hoe hij moet anticiperen op deze passes. Veermans kwaliteiten staan nu zo’n twee seizoenen buiten kijf, maar een speler in zijn rol is voor een groot deel afhankelijk van zijn aanvallende medespelers in hoe succesvol hij is. 

Je kunt Veerman eigenlijk niet loskoppelen van het tandem dat hij met zijn naamgenoot Henk vormt bij de Friezen. Het kan zijn dat er een nieuw koppel ontstaat met Naoufal Bannis en/of Robert Bozenik, maar de ervaring van deze spelers leert dat de twee jonge spitsen nog niet klaar zijn om een consequente doelpuntenproductie te leveren. Ten minste: niet in de situatie waar het Feyenoord-middenveld tot op heden in verkeerd, maar dat kan dus wel veranderen als er een speler met de kwaliteiten van Joey Veerman op het middenveld van Feyenoord staat. 

Mocht Feyenoord een potje vinden om Joey Veerman te halen, dan is het wellicht ook een optie om financiële middelen te vinden en/of creëren om het andere deel van dat succesvolle sc Heerenveen-tandem over te nemen: Henk Veerman. Met een dubbele Veerman heeft Feyenoord niet alleen de garantie dat er vanuit het centrale middenveld veel meer gecreëerd kan worden, het zorgt er ook nog eens voor dat er altijd een spits in de punt staat die precies weet wat hij met die gecreëerde kansen moet doen.

Gaat Veerman naar Feyenoord?

  • Ja, Henk én Joey
  • Ja, maar alleen Joey
  • Ja, maar alleen Henk
  • Allebei niet
1224+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie