Groot Ajax-talent hoopt op definitieve doorbraak

Foto: Groot Ajax-talent hoopt op definitieve doorbraak

Ajax toonde afgelopen weekend zijn kwaliteitsverschil in de eredivisie aan. Waar de Amsterdammers met een incomplete selectie met 2-2 gelijkspeelde tegen Bayern München, moest Feyenoord een nederlaag tegen PAOK Saloniki incasseren. De spelersgroep van Erik ten Hag lijkt dan ook steeds meer klaar voor het nieuwe seizoen, al moet de oefenmeester nog wat knopen doorhakken.



Kenneth Taylor maakte tegen de Duitse topclub wederom een ijzersterke indruk in de hoofdmacht. De 19-jarige middenvelder maakt alweer een tijdlang onderdeel uit van de A-selectie van Ajax, maar kreeg het nog niet voor elkaar om een vaste plaats in de wedstrijdselectie te bemachtigen. Daarom speelde hij afgelopen seizoen voornamelijk in Jong Ajax, waar hij tot een van de leiders van het elftal behoort. Gedurende deze voorbereiding hoopt Taylor zichzelf echter te bewijzen in het eerste team, zodat hij definitief doorbreekt bij Ajax.

Het flamboyante spel van Taylor kwam tegen Bayern München overduidelijk tot uiting. Al in de eerste minuut gaf het talent een pass die maar weinig spelers kunnen afleveren. Taylor kreeg op het middenveld de bal aangespeeld van Noussair Mazraoui en draaide richting zijn linkerbeen. Vervolgens zag hij Devyne Rensch een diepgaande loopactie maken en besloot hij de bal over de verdediging van Taylor heen te leggen. De verdediger kwam maar net tekort om zijn voet tegen de bal aan te zetten en deze het doel in te werken.


Het was slechts het begin van de goede wedstrijd van Taylor die voortdurend aanspeelbaar was. Hoewel veel jonge spelers de neiging hebben om achter hun man te kruipen en daardoor vergeten om een extra afspeelmogelijkheid voor hun medespeler te creëren, toonde Taylor al op jonge leeftijd zijn mannelijkheid aan door zichzelf bewegelijk op te stellen. De samenwerking met Ryan Gravenberch verliep tegelijkertijd uitstekend, waardoor Bayern München maar weinig grip kreeg op de Amsterdamse middenlinie. Na een uur spelen ging Taylor naar de kant voor Steven Berghuis.

Nieuw contract



Taylor maakt al elf jaar onderdeel uit van Ajax. De middenvelder kwam in 2010 over van de jeugdafdeling van De Foresters, waarna hij vrijwel alle Amsterdamse jeugdteams doorliep. Sinds twee jaar maakt hij officieel deel uit van Jong Ajax en mag hij meetrainen en meespelen met de A-selectie. De technische staf en directie van Ajax zag inmiddels dat Taylor veel talenten in huis heeft en liet dat een jaar geleden blijken. Taylor kreeg namelijk een contract aangeboden dat hem tot de zomer van 2024 aan de vereniging verbindt.

De jongeling leerde de afgelopen jaren veel van Donny van de Beek, die afgelopen zomer naar Manchester United vertrok. De Oranje-international gaf Taylor veel tips om het niveau van Ajax 1 te halen. “Het voelt als een grotere broer voor mij. Hij zegt best wel veel dingen tegen mij waarvan ik veel leer. Het is altijd fijn dat hij zelf iets heeft meegemaakt en dat hij dit kan overbrengen op mij”, zo stelde Taylor op de officiële website van Ajax. “Hij leert me vooral om geduld te hebben. Als je hard blijft werken en elke training je best doet, dan komt het vanzelf.”


De middenvelder kreeg afgelopen seizoen een flinke beloning van Ten Hag. De oefenmeester gaf hem half december in de gewonnen competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle de kans in het basisteam, waarin hij een half uur mocht meedoen. Ook tegen ADO Den Haag (uit) en VVV-Venlo (thuis) mocht hij in de Johan Cruijff Arena zijn minuten maken. “Natuurlijk ben je een beetje ongeduldig, maar het komt allemaal vanzelf. Als je goed presteert, dan heb je het zelf in de hand”, zo vertelde hij in hetzelfde interview met Ajax.

Moordende concurrentie



Goed presteren is echter niet de enige maatstaaf om tegenwoordig te slagen in Amsterdam. De club maakte de selectie de afgelopen jaren namelijk steeds sterker, waardoor het voor grote talenten vrijwel onmogelijk is om bij Ajax veel minuten in het eerste team te maken. Met Gravenberch, Edson Álvarez en Davy Klaassen lijkt de club het middenveld voor volgend seizoen al helemaal rond te hebben. Bovendien staan Mohammed Kudus en Jürgen Ekkelenkamp te wachten op een basisplaats, waardoor Taylor voorlopig achteraan moet aansluiten.

Kees van Wonderen gaf de jongeling in gesprek met Voetbal International al een steuntje in de rug door te zeggen dat de speler nu al veel te goed is om zijn minuten te maken bij Jong Ajax. “Ik vind het jammer dat Ajax hem niet vaker het podium geeft. Ze geven veel talenten de kans, maar Kenneth Taylor…”, zo merkte hij op. “Ik hoor dat hij veel meetraint, ik vind het echt een bijzondere speler. Zo’n jongen moet wedstrijden gaan spelen, ook om hem in het spoor te zetten. Ik vind dat hij de Keuken Kampioen Divisie al ontgroeid is.”

Hoewel hij in de voorbereiding van 2020 een goede indruk maakte in de oefenwedstrijden, zat het de rest van het seizoen nauwelijks mee. Taylor speelde in de drie competitiewedstrijden prima mee, maar viel niet op met veel assists of doelpunten. Het is daarom aan Taylor volgend seizoen om zijn bewijsdrang op het veld te laten zien en Ten Hag te overtuigen dat hij klaar is voor een basisplaats bij Ajax. Anders hangt hem opnieuw een volledig voetbaljaar in het tweede team boven het hoofd, waaraan hij weinig zal hebben.

Toekomst



De hoofdtrainer weet dat hij in de eerste wedstrijd van het aankomende competitieseizoen geen beroep kan doen op Taylor. De talentvolle middenvelder liep in de tweede helft tegen VVV-Venlo tegen een rode kaart aan, nadat hij een sliding inzette waarbij hij met zijn voet over de bal ging. De arbitrage kon niets anders doen dan Taylor van het veld afsturen en Ajax met tien man te laten verder spelen. Hij kreeg van de tuchtcommissie drie wedstrijden schorsing opgelegd, waarvan twee duels voorwaardelijk.


Taylor moet daarom toezien hoe zijn medespelers aan het nieuwe seizoen beginnen en kan dan ook pas later in het elftal groeien. Gravenberch liet al eerder zien dat Ten Hag jonge spelers durft op te stellen als deze daadwerkelijk beter zijn dan de overige spelers in de selectie. In dat opzicht mag Taylor komend jaar hopen op een basisplaats. Tegelijkertijd laten de situaties met Jürgen Ekkelenkamp en Carel Eiting zien dat het slagen bij Ajax niet voor elke jeugdspeler uit de opleiding vanzelfsprekend is.

De Nederlander heeft met zijn 19 jaar nog voldoende jaren voor de boeg, waardoor hij vooral ontspannen de voorbereiding moet afwerken. Op technisch en tactisch gebied heeft Taylor alles in huis om op termijn een vaste basisplaats te bemachtigen, maar de tijd moet uitwijzen of hij daartoe daadwerkelijk in staat is. Daarnaast moet hij mazzel hebben dat een aantal bepalende spelers op het middenveld vertrekken, waardoor hij eerder de kans krijgt op een basisplaats. Eenvoudig is het alleen niet om in Ajax 1 te komen.

Moet Erik ten Hag Kenneth Taylor een kans geven?

  • Ja, dat verdient hij
  • Nee, daar is hij nog niet aan toe
1114+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie