PSV-oplossing ligt voor het grijpen

Foto: PSV-oplossing ligt voor het grijpen

Het Eredivisieseizoen is alweer anderhalve week achter de rug. Waar Ajax eenvoudig het kampioenschap binnensleepte, was het tussen plaats twee en vijf bloedstollend spannend. PSV en AZ eindigden op een punt van elkaar, in het nadeel van de Alkmaarders. Vitesse behaalde voldoende punten om op de vierde plaats te eindigen en stelde daarmee de voorrondes van de Conference League veilig.



De Arnhemse ploeg kende een uitstekend voetbaljaar en deed zelfs even mee voor de bovenste plaatsen. Onder leiding van hoofdtrainer Thomas Letsch speelde Vitesse verzorgd voetbal en liet de club zich eveneens positief zien tegen de topclubs. Op bezoek bij Ajax maakte de club kans op minstens een gelijkspel, maar ging het alsnog mis in de slotfase. Op de beslissende momenten trokken de grotere clubs kortom aan het langste einde, waardoor Vitesse genoegen moest nemen met plaatsing voor het derde Europese niveau. 

Oussama Tannane en Riechedly Bazoer waren de twee grote smaakmakers namens de Arnhemmers. De Marokkaanse aanvaller kende een tegenvallende periode bij Saint-Étienne, Las Palmas en FC Utrecht, wat mede door zijn gedrag kwam, maar vond bij Vitesse zijn oude vorm weer terug. De creatieveling stond vrijwel aan de basis van elke Vitesse-aanval en zorgde voor de nodige doelpunten en assists. In 29 wedstrijden voor Vitesse kwam Tannane uiteindelijk tot zeven treffers en negen assists, waarmee hij een visitekaartje afgaf. 


Bazoer kreeg onder Letsch een andere opdracht dan de afgelopen jaren mee. Waar hij in zijn verleden gewend was om als controlerende middenvelder de lijnen uit te zetten en mee naar voren te gaan, was dat met de nieuwe hoofdtrainer anders. Bazoer kreeg aan het begin van het seizoen de opdracht mee om als derde centrale verdediger te opereren en Vitesse op die manier aan het voetballen te helpen. Hoewel het een beslissing was die de voetballiefhebbers verraste, bleek het een tactische meesterzet van Letsch te zijn.

Vertrouwen Bazoer



De zesvoudig Oranje-international bleek de ideale voorstopper te zijn. Bazoer haalde in de opbouw de bal op bij keeper Remko Pasveer en was met zijn voetbalintelligentie als geen ander in staat om deze vervolgens bij de juiste teamgenoot te brengen. Hij zorgde daarmee niet alleen voor de benodigde rust in de opbouw om tot kansen te komen, ook was het moment van passing vaak uitstekend te noemen. Daardoor hadden zijn teamgenoten extra ruimte om naar voren op te stomen en op deze wijze tot kansen te komen.

Bazoer hield zijn niveau bijna het gehele seizoen vast, waarmee hij liet zien dat de rol van vrije verdediger hem goed past. Hoewel hij op de training nog een incident meemaakte waardoor hij een disciplinaire schorsing moest uitzitten, stelde dat volgens Bazoer nauwelijks wat voor. “Ik denk dat de media het hebben opgeblazen”, vertelde hij tegen de NOS. “Ik heb dinsdag een goed gesprek gehad met trainer Thomas Letsch en de technisch directeur (Johannes Spors, red.). Ik heb een goede relatie met de trainer, nog steeds. Ik ben blij dat we het achter ons hebben gelaten.”


De geboren Utrechtenaar sloot zijn Vitesse-periode anderhalve week geleden tegen zijn oude werkgever Ajax af met een nederlaag. Bazoer verwacht deze zomer te vertrekken. “Als je een goed seizoen draait, is er interesse en ik ben ambitieus. Net zoals Tannane heb ik met Spors gepraat over mijn toekomst”, vertelde Bazoer aan Omroep Gelderland. “We gaan kijken wat de opties zijn. Nederland, of het buitenland? Alles ligt open wat mij betreft, ik heb geen voorkeur. Het moet voor mij een perfect plaatje worden en ik neem zeker geen overhaaste beslissing.” 

Rondzingende interesse

Na het uitstekende seizoen van Bazoer heeft hij weinig te klagen over interesse. Gedurende dit seizoen behoorde hij tot de leiders van zijn team en greep hij op beslissende momenten in om Vitesse aan punten te helpen. Buitenlandse clubs zullen echter ook hun twijfels hebben over het functioneren van de verdediger. Bazoer kende bij Wolfsburg en FC Porto twee ongelukkige periodes, waarin hij de hoge verwachtingen niet kon waarmaken. Ook in de periode daarvoor bij Ajax ging zijn ontwikkeling met vallen en opstaan. 

Bazoer liet echter ook weten dat sommige Nederlandse clubs geïnteresseerd zijn in zijn diensten, waardoor hij het niet uitsluit dat hij ook na de zomer zijn minuten gaat maken in de vaderlandse Eredivisie. Aangezien Bazoer op zoek is naar een nieuwe uitdaging en Vitesse op de vierde plaats eindigde, is Amsterdamse of Eindhovense interesse niet ondenkbaar. Waar het voor Bazoer simpelweg enorm lastig is om zich bij Ajax weer in het basisteam te vechten, kan een overstap naar PSV wel tot de mogelijkheden behoren. 

De nummer twee van de Nederlandse competitie beschikte dit seizoen met onder meer Donyell Malen, Eran Zahavi, Cody Gakpo en Mario Götze over enkele uitstekende aanvallers die voor veel doelpunten zorgden, maar had bovenal achterin veel moeite om te zorgen voor balans in het elftal. Het team van Roger Schmidt miste een belangrijke schakel vanuit de verdediging die ervoor zorgde dat de verbinding tussen verdediging en aanval duidelijk was. Bazoer kan daar komend seizoen als geen ander bij helpen.

Risico PSV



De 24-jarige Bazoer moet voorlopig afwachten welke club het eerste serieus is en een poging waagt om de speler naar de club te halen. De defensieve kracht van Vitesse verdient het zonder twijfel om een overstap te maken naar een mooie club, maar heeft tegelijkertijd te maken met zijn daden in het verleden. Aangezien clubs hem de laatste zeven jaar zien als een speler waaromheen vervelende incidenten plaatsvinden, is het voor verenigingen lastig om te bepalen of ze Bazoer daadwerkelijk een tweede kans willen geven.


Wanneer PSV zijn interesse in Bazoer doorzet naar handelen, dan is het bovendien de vraag welk bedrag de club op tafel moet leggen om Bazoer van Vitesse over te nemen. De Arnhemmers kochten hem in 2019 voor slechts een paar miljoen euro van Wolfsburg, waardoor de club hoe dan ook winst kan maken. Het lijkt echter niet van plan te zijn om de speler voor een klein bedrag uit het Gelredome te laten vertrekken. Daarom is de komende weken afwachten hoeveel risico PSV wil nemen in een transfer die kan mislukken.

Schmidt realiseert zich dat Bazoer een perfecte aanvulling is op de selectie die hij al heeft, maar zal om zich heen eveneens de geluiden horen over het gedrag van de speler. Bazoer liep tussen 2006 en 2012 nog rond in de jeugdopleiding van PSV. De club zag hem destijds als een groot talent, maar Bazoer besloot uiteindelijk om een overstap naar Ajax te maken. De supporters nemen hem dat nog altijd niet in dank af. Anderzijds is die irritatie volgend seizoen snel vergeten wanneer hij de beslissende treffer maakt tegen Ajax.

Moet PSV voor Riechedly Bazoer gaan?

  • Ja, hij is een goede aanvulling
  • Nee, niet doen
  • Ik twijfel
695+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie