Brobbey stapt in dubieuze voetsporen na stuntdeal

Foto: Brobbey stapt in dubieuze voetsporen na stuntdeal

Brian Brobbey tekende na lang wikken en wegen een contract bij RB Leipzig. De negentienjarige aanvaller van Ajax zag zijn droom om met Julian Nagelsmann te werken in duigen vallen. Het vertrek van de Duitse trainer zorgt mogelijk voor een opening voor Ajax om toch over Brobbey te beschikken volgend seizoen. Dan zullen de Amsterdammers een truc moeten uithalen die Chelsea in het verleden al eens wist te klaren. 

De toekomst van Brian Brobbey bij Ajax was maandenlang onderwerp van gesprek binnen de Nederlandse voetbalmedia. De talentvolle aanvaller was al vanaf vorige zomer in gesprek met de Amsterdammers over een nieuwe verbintenis. De gesprekken liepen, maar in tegenstelling tot andere talenten signeerde Brobbey zijn nieuwe contract maar niet. Daar kwam na de winterstop ook geen verandering in. De spits maakte inmiddels zijn minuten in het eerste elftal van Erik ten Hag, werd door zo’n beetje elke bepalende speler in de media geadviseerd om zijn contract te verlengen en koos uiteindelijk voor een verbintenis die Brobbey vanaf deze zomer speler van RB Leipzig maakt. Of de spits nu nog steeds blij is met die keuze, is echter nog maar de vraag. 

Brian Brobbey en Ajax

Na lang wikken en wegen maakte Brobbey dus bekend dat hij aan het einde van dit seizoen vertrekt bij Ajax. In tegenstelling tot zijn eerdere woorden – Brobbey verklaarde voor de camera van het NH Nieuwsblad dat zijn contractverlening sowieso goed kwam – koos Brobbey ervoor om na het in vervulling gaan van zijn droom (debuteren in Ajax 1, red.) zijn horizon te verbreden. Een belangrijke motivatie om naar Duitsland te vertrekken was voor Brobbey de aanwezigheid van Julian Nagelsmann. De 33-jarige trainer van Leipzig is sinds zijn vroege entree in het trainersvak – Nageslmann stond al voor zijn dertigste voor de groep van Bundesliga-club Hoffenheim – één van de meest gewilde trainers van het hedendaagse voetbal. En net als bij voetballers, willen trainers ook wel eens hun woord niet nakomen. 


Dat gold dus zeker voor Nagelsmann, die na dit seizoen de trainersstoel van RB Leizpig verruilt voor die van FC Bayern München. Daarmee verdwijnt de belangrijkste reden van Brobbey om voor Leipzig te kiezen nog voordat de jonge spits zijn eerste training bij zijn nieuwe club heeft afgewerkt. Naast de trainer vertrekt ook technisch directeur Markus Krösche, de andere man van het tweedelige team dat Brobbey naar Duitsland haalde. De technisch directeur vertrekt na een conflict met de clubleiding, waardoor vanaf volgend seizoen er een geheel nieuwe voetballeiding aan het roer staat bij de Duitse topclub. 

Daardoor zou Brobbey zijn toekomst opnieuw overwegen. Dat is ook niet zo gek: op het moment dat je jouw toekomst aan bepaalde personen binnen een organisatie verbindt en deze vallen nog voor het begin weg, dan krab je jezelf wel even achter de oren. Brobbey zal waarschijnlijk twijfelen of hij nu nog steeds de juiste keuze heeft gemaakt door naar Duitsland te vertrekken. Dat nieuws lijkt ook bij Ajax neergestreken; trainer Ten Hag gaf al aan dat de Amsterdammers de situatie van Brobbey óók in Duitsland blijven bijhouden en dat de club zelfs overweegt hem terug te kopen op het moment dat de spits niet blij is in Duitsland. Ten Hag noemde daarbij dat een bedrag “tussen de vijf en de tien miljoen euro” geen onoverkomelijk probleem zal zijn voor de Amsterdammers. 

Red Bull Leizpig

Het is dus vooral de vraag of Brobbey puur voor Nagelsmann als trainer koos, of dat hij een bewuste keuze maakte voor RB Leipzig als club. Wanneer dat eerste van toepassing is, dan kan Brobbey een bekend pad bewandelen om alsnog te krijgen wat hij wil. Op het moment dat de spits puur voor de club Leipzig koos, dan is er allerminst sprake van een probleem. RB Leipzig is onderdeel van een wereldwijd netwerk aan ‘Red Bull-clubs’. Dit zijn verenigingen die Red Bull als eigenaar hebben en/of als belangrijkste sponsor veel geld in de club steekt. Met clubs in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa bouwde het energiedrankmerk de afgelopen jaren stevig aan een voetbalimperium dat veel wegheeft van het netwerk dat de eigenaren van Manchester City de afgelopen jaren in het Europese voetbal bouwde. 


De franchises van Red Bull over de hele wereld werken allemaal volgens hetzelfde principe. De clubs struinen de continentale transfermarkten af op zoek naar parels en zorgen daarnaast voor een goede mix tussen jonge spelers en ervaren krachten. Daarnaast hebben alle Red Bull-ploegen een belangrijke overeenkomst in de speelstijl: het ‘gegenpress-systeem’, iets wat je kent van de stijl onder Nagelsmann, maar ook van PSV-trainer Roger Schmidt, is als de technische fundering waar vooral Salzburg en Leipzig hun successen de afgelopen jaren op bouwden. Op het moment dat één van de hoofdrolspelers wegvalt, zoals dat bij Nagelsmann gebeurde, is het daardoor ook een stuk gemakkelijker om een opvolger te vinden die voort kan borduren op het werk van zijn voorganger. In die gedachtegang is de aanstelling van Jesse Marsch, een Amerikaanse trainer die vanaf volgend seizoen RB Salzburg voor RB Leizpig verruilt, ook aangesteld als opvolger van Nagelsmann. 

John Obi Mikel

Het lijkt er dus op dat de veranderingen binnen RB Leipzig tot het minimale beperkt worden – voor zover dat mogelijk is. Want natuurlijk ga je als club merken dat een persoonlijkheid als Nagelsmann niet meer werkzaam is bij de club, evenals dat zijn ideeën ervoor zorgde dat Leizpig vorig seizoen overwinterde in de Champions League en inmiddels is uitgegroeid tot een stabiele Duitse topclub. De hand van Nagelsmann is duidelijk te zien bij Leizpig en dat is ook de reden dat hij een transfer naar Bayern München verdiende. De Duitse recordkampioen maakt van Nagelsmann de duurste trainer ooit door twintig miljoen euro (!) neer te tellen om zijn contract af te kopen. 


Vanuit dat opzicht is het ook logisch dat Brobbey een tweede keer na gaat denken. Het is onbekend of er bepaalde clausules in zijn (voor)contract staan waardoor de deal nog ongedaan kan worden gedaan. Al lijkt dat een onrealistisch scenario: op het moment dat de handtekeningen zijn gezet, is de overeenkomst bindend en is er als speler geen weg meer terug. Of ja: in het verleden kwam het wel eens voor dat een speler een verkeerde keuze maakte bij een transfervrij overgang en het toch voor elkaar kreeg om daarna snel zijn gewenste transfer af te ronden. 

Tegenwoordig staat John Obi Mikel onder contract bij Stoke City, maar in zijn jonge jaren was de Nigeriaanse middenvelder één van de meest begeerde talenten op de Europese velden. De middenvelder koos uiteindelijk voor een contract bij Manchester United, dat op hetzelfde moment ook Engels international Owen Hargreaves bij FC Bayern München wegplukte. Mikel zag die concurrenitestrijd niet zitten en begon te twijfelen aan zijn keuze voor The Reds. Het was toen echter al te laat: zijn Noorse werkgever Lyn Oslo had al een akkoord gesloten met United om voor vijf miljoen euro de overstap te maken. Mikel liet het er echter niet bij zitten en dwong als speler van United alsnog een transfer naar Chelsea af: de Londenaren betaalden niet alleen de vijf miljoen euro die United naar Noorwegen had overgemaakt, maar telden ook nog eens 15 miljoen euro extra neer om zich te verzekeren van MIkels diensten. Deze move had voor de Nigeriaanse middenvelder grote gevolgen: MIkel groeide uit tot één van de belangrijkste pionnen in het Champions League- en Premier League-succes van de clubs in de zero’s.

Ajax moet Brobbey terugkopen van Leipzig

  • Ja, maar niet voor meer dan 10 miljoen euro
  • Ja, voor meer dan 10 miljoen euro
  • Nee, gepasseerd station
4056+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie