Berghuis legt bom onder droomtransfer

Foto: Berghuis legt bom onder droomtransfer

Steven Berghuis had de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse (0-0) wat anders voorgesteld. In de Eredivisie-kraker van afgelopen weekend kon de aanvoerder zijn club richting de Europa League helpen. Doelpunten en assists kwamen in tegenstelling tot zijn moyenne van dit seizoen niet voor. Wel kwam er een andere continuïteit in Berghuis’ spel aan het licht, en dat is met oog op een transfer aankomende zomer geen goede zaak. Ten minste, als je dat bekijkt vanuit het oogpunt van de Feyenoord-aanvoerder. 

Steven Berghuis vertolkte ook in de wedstrijd van Feyenoord tegen Vitesse een hoofdrol. De Rotterdammers hadden de wedstrijd van afgelopen zondag al wekenlang rood omcirkelt in de agenda staan. Op 25 april moest het gebeuren. Een overwinning op een directe concurrent om plaats vier moest Europa League-voetbal voor volgend seizoen garanderen. Dat laatste is nog steeds mogelijk zonder de play-offs, maar het resultaat (0-0) van de wedstrijd tegen Vitesse was niet de enige tegenvaller die de Rotterdammers incasseerden afgelopen zondagmiddag. 

Steven Berghuis en Feyenoord

Alle ogen waren zondagmiddag natuurlijk gericht op Steven Berghuis. De aanvoerder en rechtsbuiten van de Rotterdammers is dit seizoen dé dragende kracht van het team van Dick Advocaat. En dat terwijl de prestaties van de aanvoerder heftiger fluctueert dan het gemiddelde golfslagbad. Na een ijzersterke start aan het begin van het seizoen, raakte Berghuis tussen de transferperiodes van het lopende seizoen in een vormdip. Waar de ballen in de eerste deel van het seizoen gemakkelijk in het net vlogen of bij een medespeler terecht kwam, lukte dat Berghuis na een aantal maanden een heel stuk minder. De irritatie begon toe te nemen en dat was ook op het veld terug te zien. 


Het humeur van Berghuis leek een grote impact te hebben op de prestaties van de Rotterdammers. Had de buitenspeler zijn dag, dan had het team van Advocaat een prettige wedstrijd. Liep het even minder bij Berghuis, dan zakte héél Feyenoord met hem door de ondergrens. Het moet Advocaat tot wanhoop hebben gedreven. Een speler met de leeftijd van Berghuis (29 jaar) loopt al lang genoeg mee om constante prestaties uit zijn benen te persen. Dat blijkt bij de aanvoerder van Feyenoord in veel gevallen een haast onmogelijke optie. 

In dat opzicht is Berghuis een échte buitenspeler en een voetballer met wiens grillen je nou eenmaal moet leven. Dat geldt echter niet voor de kortsluitingen die Berghuis dit seizoen óók tentoonstelde. Op het moment dat de frustratie de overhand krijgt bij Berghuis, moeten zijn directe tegenstanders vrezen voor hun enkels. Nu hadden we die versie van de buitenspeler al een tijdje niet meer gezien. Berghuis was na zijn driedubbele basisplek bij het Nederlands elftal bezig aan een sterke reeks, maar verviel in de wedstrijd tegen Vitesse weer in oude gewoontes. 

Feyenoord-probleem

De buitenspeler maakte een onbesuisde tackle en werd met een directe rode kaart van het veld gestuurd. Dat Berghuis in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen zich niet van zijn beste kant (kon) laten zien, is eerder regel dan uitzondering bij de rechtsbuiten. Dat kan ook goed één van de redenen zijn dat er de afgelopen jaren geen enkele club het aandurfde om de rechtsbuiten een kans te geven op een hoger niveau. Op het moment dat je het een aantal weken over zijn voetballende kwaliteiten hebt, komt er altijd een moment van kortsluiting op of naast het veld waardoor de discussie weer over Berghuis’ persoon gaat in plaats van zijn voetballende kwaliteiten.


Voor Feyenoord levert die rode kaart mogelijk niet alleen op de ranglijst een probleem op. De topwedstrijden zijn schaars in de Eredivisie, waardoor buitenlandse scouts maar beperkte mogelijkheden hebben om spelers in bepaalde situaties aan het werk te zien. De wedstrijd tegen Vitesse was voor Berghuis hét moment om zich te laten zien in het Feyenoord-shirt. In plaats van indruk te maken, toonde Berghuis zich (wederom) van zijn slechtste kant en zorgt hij ervoor dat een zomerse overgang weer een stap verder weg is. 

Met andere woorden: aankomende zomer zullen er ongetwijfeld weer geruchten ontstaan over een mogelijke droomtransfer voor Berghuis. De kans is net zo groot dat zich, net als vorige zomer, vooral clubs melden waar Berghuis helemaal geen trek in heeft. Hoewel er deze zomer ‘slechts’ vier miljoen euro op tafel hoeft te komen om Berghuis los te weken uit De Kuip, biedt dat allerminst garantie op een mooie club. De transfersom van afgelopen zomer lag één miljoen euro hoger, maar leverde geen acceptabele aanbieding voor Berghuis op. Mocht dat deze zomer ook niet voorkomen, dan ontvouwt er zich een heel ander scenario in Rotterdam-Zuid. Er werd altijd blind vanuit gegaan dat Berghuis zou vertrekken voor een miljoenensom. Het valt echter nog steeds niet uit te sluiten dat de buitenspeler transfervrij de deur uitloopt, wat een nóg groter probleem voor Feyenoord zou opleveren. 

Geluk bij een ongeluk?

Mochten er tegen Vitesse scouts hebben gekeken of in het stadion hebben gezeten, dan heeft Berghuis geen beste beurt gemaakt. Dat dit niet het eerste incident is waar de buitenspeler bij betrokken is – de aanvoerder is misschien wel de grootste onruststoker bij de Rotterdammers – en het is al de tweede keer dit seizoen dat Berghuis vroegtijdig het veld uitgestuurd wordt. Dat nemen clubs ook mee in hun aankoopproces, en dat kan alleen maar slechte gevolgen hebben voor Berghuis en dus ook voor Feyenoord. 


Er kan toch een positieve twist aan deze situatie gegeven worden. Natuurlijk is er nog een Europees Kampioenschap waar Berghuis zijn kunsten (waarschijnlijk) kan vertonen. Maar ook voor Feyenoord zit er een gelukje in dit ongeluk: als hierdoor de droomclubs van Berghuis achterblijven, dan heeft Arne Slot volgend jaar nog steeds de beschikking over Berghuis. 

En misschien wel meer dan dat. Er zijn weinig teams waar een speler zó bepalend kan zijn zoals Berghuis bij Feyenoord. Het aanvalsspel is vrijwel rond hem heen gebouwd en bij een nieuwe club zal hij eerder in dienst van een andere sterspeler spelen dan andersom. Dat Berghuis met zijn tackle mogelijk een bom legde onder zijn eigen droomtransfer, hoeft voor zowel Feyenoord als de buitenspeler zelf niet heel slecht uit te pakken. Of de Rotterdammers moeten na de zoveelste onbesuisde actie van dit seizoen genoeg hebben van de fratsen van de grillige buitenspeler.

Feyenoord moet contract van Berghuis verlengen

  • Ja, hij is te belangrijk
  • Nee, hij is te lastig
  • Nee, kunnen geld goed gebruiken
  • Alleen bij dreigend transfervrij vertrek
1169+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie