Verrassende Feyenoorder solliciteert naar promotie

Foto: Verrassende Feyenoorder solliciteert naar promotie

Nick Marsman moest eind vorig kalenderjaar plotseling de plaats van Justin Bijlow innemen, die vanwege een voetblessure nog altijd uit de roulatie is. De Zwollenaar had in zijn eerste wedstrijden moeite om direct een hoog niveau aan te tikken, maar inmiddels behoort Marsman tot een van de vertrouwelingen van Dick Advocaat. De keeper is daarom klaar om in de komende maanden de strijd met concurrent Bijlow aan te gaan.

Een clubperiode kan soms vreemd lopen. Toen Nick Marsman in de zomer van 2019 naar Rotterdam kwam, was dit niet direct een opzienbarende transfer. De geruchten waren dat Rob Janssen, de zaakwaarnemer van Marsman, hem persoonlijk bij Feyenoord bracht. Hoewel zowel de club als zijn belangenbehartiger deze insinuatie ontkende, stonden supporters niet bepaald op de banken voor zijn komst. De sluitpost had Kenneth Vermeer én Bijlow voor zich, waardoor hij uitsluitend in uiterste nood hoefde te rekenen op speeltijd in de Kuip. 


Aan het begin van 2020 veranderde zijn positie echter in het team. Vermeer besloot naar Amerika te vertrekken, waardoor Bijlow zich eindelijk kon manifesteren als eerste keeper. Aangezien de naam van Bijlow inmiddels naar buiten kwam als potentiële Nederlands elftalspeler, leek de rol van tweede keeper het hoogst haalbare voor Marsman. De doelman moest genoegen nemen met een plaats in de schaduw van de talentvolle Bijlow. Door zijn langdurige blessure zette Marsman echter de laatste stap, waardoor hij plotseling kan opboksen tegen zijn concurrent.

Clean Sheets



Op het eerste gezicht is Marsman niet de keeper die Feyenoord beter maakt. De doelverdediger heeft een lome uitstraling en kan soms opvallend de duels ingaan. Dat bleek wel uit zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen, op bezoek bij FC Emmen. Marsman veroorzaakte in dat duel een penalty door met een duik zijn tegenstander omver te lopen. De scheidsrechter beoordeelde de situatie als een overtreding die heftig genoeg was om een strafschop te geven. Anco Jansen benutte de strafschop, waardoor Feyenoord een achterstand moest goedmaken.

Het beeld is echter beperkt, want uit statistieken blijkt dat Marsman zijn gehele Feyenoord-periode al bovengemiddeld presteert. Marsman kreeg het vooralsnog voor elkaar om in de eerste twaalf competitiewedstrijden voor de Rotterdammers maar liefst achtmaal de nul te houden. Uitsluitend Eddy Treijtel slaagde in 1969 erin om hetzelfde te doen. Hoewel het hem in de afgelopen vier wedstrijden, Ajax (uit), AZ (thuis), sc Heerenveen (uit) en PSV (thuis), niet lukte om de reeks voort te zetten, bewees hij ook in deze duels van waarde te zijn.


Voor de Klassieker ging hij in gesprek met Feyenoord TV uitgebreid in op zijn uitstekende gemiddelde bij de topclub. Hoewel Marsman van binnen ongetwijfeld veel blijdschap en trots voelde, liet hij dat naar buiten toe bepaald niet blijken. Zo vertelde hij aan het clubkanaal: “”Dat doen we als team, het is een groot compliment voor de hele groep. Maar het is absoluut mooi, ik sta hier ook met een glimlach hé.” Toch kunnen we niet geheel aan de indruk onttrekken dat de 30-jarige Marsman zélf eveneens een belangrijk aandeel heeft.

Topwedstrijden



Een paar dagen na dat interview moest Feyenoord richting de Johan Cruijff Arena om de topper tegen Ajax af te werken. Het is een wedstrijd die normaliter zorgt voor veel spanning en strijd, maar die sinds 2005 al niet meer leidt tot een overwinning. Marsman kon van tevoren dan ook voldoende werk verwachten, maar het tegendeel bleek waar te zijn. Buiten het doelpunt van Ryan Gravenberch, waarbij Marsman niet meer bij de bal kon, hoefde hij nauwelijks reddingen te verrichten en waren zijn ploeggenoten vooral op de andere speelhelft bezig om kansen te creëren. 

Hoe anders was dat in de wedstrijd tegen AZ, waarin Marsman al binnen tien minuten oog in oog kwam te staan met Jesper Karlsson. De Zweed mocht zomaar door de Rotterdamse verdediging tikte en Marsman was vervolgens kansloos. Een kwartier later kwam Marsman wederom één-op-één tegenover de buitenspeler te staan, maar ditmaal pakte de keeper de bal wél. Dat Feyenoord vervolgens nog twee doelpunten tegen kreeg en de club uiteindelijk verloor, lag meer aan de verdediging dan aan persoonlijke fouten van Marsman.

De ploeg van Advocaat sloot de toppermaand af met een thuisduel met PSV, dat op de tweede plaats terug te vinden was. Feyenoord begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam razendsnel op een voorsprong. Desondanks was het balbezit voor PSV en probeerden de Eindhovenaren verscheidene malen om te scoren. Telkens was het Marsman die met een ijzersterke ingreep Feyenoord op voorsprong hield. Zelfs toen hij na ruim een half uur spelen tegenover Eran Zahavi kwam te staan, lukte het hem om de bal te pareren.

Concurrentiestrijd



Het is vooralsnog onbekend wanneer Bijlow dit kalenderjaar weer aan de aftrap kan verschijnen. Waar Feyenoord aan het begin van zijn blessureleed van enkele weken afwezigheid uitging, staat de teller inmiddels alweer op drie maanden. Dan is het daarnaast nog eens de vraag wanneer Advocaat het weer verantwoord vindt om Bijlow onder de lat op te stellen. Vooralsnog zit Marsman bij de oefenmeester in het zadel, maar de tweede keeper moet in de toekomst zeker uitgaan van een flinke concurrentiestrijd met zijn collega-keeper. 


Marsman is zélf allerminst bang om met Bijlow voor een basisplaats te vechten. De oud-keeper van onder meer FC Twente, Go Ahead Eagles en FC Utrecht kreeg bij zijn vorige clubs eveneens te maken met een flinke concurrentie. Telkens slaagde hij erin om zichzelf naar een basisplaats te vechten en op die manier vriend en vijand te verrassen. “Ik ga altijd de strijd aan, dat weet Justin ook”, vertelde Marsman aan het Algemeen Dagblad. “Het is aan mij om het hem zo moeilijk mogelijk te maken. Het uiterste uit elkaar halen, dat is hoe het moet.”

Desondanks zit Marsman met zijn 30-jarige leeftijd aan het einde van zijn carrière, terwijl Bijlow nog veel rek heeft om zijn niveau op te schroeven. Arne Slot, die komend seizoen Advocaat opvolgt als hoofdtrainer van de club, gaat naar verwachting dan ook kiezen voor het talent en de toekomst van Bijlow. Het betekent dat Marsman dit voetbaljaar vooral alles uit het seizoen moet halen door zoveel mogelijk minuten te maken en optimaal te genieten van zijn basisplaatsen bij Feyenoord, want komend seizoen kan het er heel anders voor hem uitzien.

Gekeken naar zijn kwaliteiten is het de vraag waarom andere Eredivisieclubs niet proberen om Marsman deze zomer naar hun club te halen. Hoewel hij wellicht op Europees niveau wat kwaliteiten te kort komt, heeft hij de mogelijkheden om in de Nederlandse competitie zeer belangrijk te zijn voor zijn ploeg. Clubs als sc Heerenveen en FC Groningen kunnen een keeper als Marsman goed gebruiken om het niveau van hun selectie verder op te schroeven. Voorlopig gaat Marsman bij Feyenoord echter voor de prijzen, hopend met hem onder de lat.

Welke keeper is beter?

  • Justin Bijlow
  • Nick Marsman
1327+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie