Giakoumakis lost Feyenoord-probleem niet op

Foto: Giakoumakis lost Feyenoord-probleem niet op

Het is onrustig bij Feyenoord. De Rotterdammers waren onder Dick Advocaat bezig aan een sterk seizoen en deden zelfs mee om het landskampioenschap, maar opeenvolgende verliespartijen tegen Ajax, AZ en vooral Heerenveen zorgen ervoor dat de kampioenskansen in de koelkast verdwijnen. De fans roepen om VVV-Venlo sensatiespits Georgios Giakoumakis, maar er liggen eerst andere problemen die opgelost moeten worden in De Kuip. 

De titelaspiraties van Feyenoord kregen in de midweekse speelronde tegen sc Heerenveen een definitieve klap. De Rotterdammers waren in Friesland niet opgewassen tegen Heerenveen, dat voor de wedstrijd tegen Feyenoord al tien wedstrijden niet wist te winnen en in een aardige vormdip zaten. Feyenoord leek in de wedstrijd op een psycholoog die zijn patiënt kosten wat het kost uit de problemen wilde helpen, zonder te weten dat de club zich daarmee zélf in een groot ravijn gooide. Daags na de oorwassing in Friesland kondigde Zeljko Petrovic (wordt trainer Willem II) zijn vroegtijdig vertrek al aan en het valt steeds minder uit te sluiten dat ook Dick Advocaat de deur van De Kuip achter zich dichttrekt. 

Dick Advocaat en Feyenoord

Sinds het moment dat Advocaat bekend maakte dat hij zou stoppen als clubtrainer, hangt er een groot vraagteken boven De Kuip hoe lang de Kleine Generaal het nog volhoudt. Voor zijn voorspelde vertrek leken alle neuzen dezelfde kant op te staan bij de Rotterdammers en waren de spelers, hoewel er geluiden klonken dat zij het niet altijd eens waren met de tactische keuzes van Advocaat, tevreden met de manier van spelen. En zoals het grote clichéboek der voetbalwijsheden voorschrijft: een winnend coach heeft altijd gelijk en omdat Feyenoord overwegend zijn wedstrijden won, leek de 73-jarige oefenmeester met een mooi laatste halfjaar afscheid te kunnen nemen van het clubvoetbal. 


Desalniettemin lijken de kleine scheurtjes over de speelstijl van Advocaat inmiddels een aardige kloof tussen de Hagenaar en een aantal basisspelers geleid te hebben. Volgens De Telegraaf hebben onder andere aanvoerder Steven Berghuis een ‘explosieve situatie’ gecreëerd naar aanleiding van de wedstrijd tegen sc Heerenveen, waar Feyenoord na een apathische vertoning met 3-0 naar huis werd gestuurd en opviel dat vooral Heerenveen-spelmaker Joey Veerman, die gevaarlijkste man van de Friezen, geen enkele keer werd aangepakt en zo de vrijheid kreeg om te strooien met passes. Een deel van de basisspelers lijkt er daarom klaar mee te zijn: met name Berghuis speelt al weken met zijn voetbalziel onder zijn arm omdat hij weet dat zijn kwaliteiten beter tot recht komen wanneer Feyenoord te tegenstander eerder onder druk zet en de tegenstander daardoor minder goed georganiseerd staat op het moment dat Feyenoord de bal verovert. 

Het ligt echter niet in de lijn der verwachting dat Advocaat nu deze knieval wel gaat maken. De scheidend trainer heeft altijd vastgehouden aan zijn voetbalfilosofie en kwam door de resultaten van Feyenoord vaak weg met het slechte veldspel. Nu de resultaten in de Super Januari-maand, waar een terughoudende speelstijl juist had moeten werken, tegenvallen lijkt er echter geen weg meer terug voor de 73-jarige oefenmeester: het wordt buigen of barsten. 

Georgios Giakoumakis

Naast de speelstijl is er nog een ander punt van aandacht voor de Rotterdammers. Lucas Pratto werd begin deze maand aangetrokken om Feyenoord van extra stootkracht in de spitspositie te voorzien, maar de 32-jarige Argentijn lijkt op dit moment nog meer in duel met zichzelf dan dat hij de strijd met de tegenstanders aan kan gaan. Het enige positieve gevolg van de komst van de spits van River Plate is de wijsheid dat Nicolai Jörgensen het licht gezien heeft en bezig is aan een opmars(je), maar de opleving van de Deense aanvaller blijkt niet genoeg om de Rotterdammers ook de broodnodige overwinningen tegen de betere ploegen van de Eredivisie te geven. Sterker nog: op het moment dat Feyenoord ver ondermaats presteert, gaat de Deense spits mee in dat niveau en lukt het hem – net als de rest van de dragende spelers van de Rotterdammers – niet om de ploeg over een dood punt heen te helpen. 

Een geopperde oplossing is de komst van Georgios Giakoumakis. De spits van VVV-Venlo scoort dit seizoen uit alle hoeken en standen en lijkt daardoor het onberekende puzzelstukje voor de Feyenoord-formatie. Met de nadruk op lijkt: de spits hoeft bij zijn Limburgse werkgever maar één ding te doen en dat is positie kiezen in de zestienmeter en ervoor te zorgen dat hij de bal het laatste tikje geeft. De twintig doelpunten die de Grieks international dit seizoen maakte in Venlose dienst achttien doelpunten van binnen de zestien, maar heeft in het meevoetballen een veel beperktere rol dan bijvoorbeeld een Jörgensen. 


Dat wil niet zeggen dat de Griekse sensatiespits het niet zal redden in de punt van de Feyenoord-aanval, alleen kom je dan snel bij het punt uit waar de huidige basisspelers van de Rotterdammers zo veel kritiek op hebben. Op het moment dat je veel inzakt en de tegenstander laat komen, heb je als spits twee nadelen: je speelt een heel stuk van de vijandige zestienmeter af waardoor je ballen krijgt op plekken van het veld waar je niet gevaarlijk kan zijn en daarnaast kan de tegenstander gemakkelijk(er) ervoor zorgen dat de diepste spits opgevangen kan worden door de centrale defensie. Deze zien hem al van mijlenver aankomen en dat is een stuk minder verrassend dan een spits die in de zestienmeter opeens opduikt. 

Feyenoord-probleem

Met de wedstrijd van aankomend weekend in het vooruitzicht (tegen PSV Eindhoven, red.) heeft de Feyenoord-leiding niet veel tijd om deze crisis te bezweren. Het verschil van inzicht tussen de trainer en belangrijke basisspelers speelt al een langere tijd, maar lijkt nu zijn kookpunt bereikt te hebben. De roep om versterkingen van buitenaf is daar een logisch gevolg van, maar zal op de korte termijn geen oplossing bieden voor het Feyenoord-probleem. Sterker nog: een bliksemtransfer van Giakoumakis kan alleen maar tegenvallen, aangezien de Griekse spits het beste seizoen uit zijn loopbaan beleeft en bij zijn vorige clubs bewees juist niet de doelpuntenmachine te zijn die hij vandaag de dag is. Sterker nog: Nicolai Jörgensen bewees in het kampioensjaar van Feyenoord dat de Deen in een aanvallender ingestelde formatie beter rendeert dan wanneer hij zich moet terug laten zakken om niet op een eiland te staan. 

Dat Feyenoord al vroegtijdig afscheid nam van assistent-trainer Zjelko Petrovic, die Adrie Koster opvolgt als trainer van Willem II, kan erop wijzen dat ook Dick Advocaat de handdoek in de ring gooit. Wanneer Advocaat buigt voor de onvrede binnen de selectie, zal hij het seizoen nog kunnen afmaken, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Advocaat plots 180 graden draait en de filosofie waar hij al jaren mee werkt omgooit. De Kleine Generaal heeft altijd gezegd op het moment dat de spelers geen vertrouwen meer in hem hebben of hij heeft geen vertrouwen meer in een goede afloop, dat hij vroegtijdig zou stoppen. Dat moment lijkt nu aangebroken en daar zal zelfs dé sensatiespits van de Eredivisie niets aan kunnen veranderen. Mogelijk lukt dat Arne Slot wel, al is het maar de vraag of de aankomend hoofdtrainer van Feyenoord op dit moment wil instappen. 

Wie helpt Feyenoord uit de problemen?

  • Dick Advocaat
  • Arne Slot
  • Steven Berghuis
  • Nicolai Jörgensen
  • Georgios Giakoumakis
  • Andere speler
  • Andere trainer
804+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie