Lucas Pratto is Feyenoord-gok in de geest van Pellè

Foto: Lucas Pratto is Feyenoord-gok in de geest van Pellè

Lucas Pratto gaat bij Feyenoord voor zijn derde kans in Europa. De 32-jarige aanvaller van het Argentijnse River Plate maakt in eerste instantie op huurbasis de overstap naar Rotterdam, waar de spits de grote wens van scheidend Feyenoord-trainer Dick Advocaat in vervulling laat gaan. Toch is het aantrekken van het Argentijnse afscheidscadeau voor de ervaren trainer een grote gok.

Lucas Pratto’s komst zorgt ervoor dat de langgekoesterde wens van Dick Advocaat in vervulling gaat. De Feyenoord-trainer brieste nog geen half jaar geleden dat “ze (Feyenoord, red.) geen geld hadden om een nieuwe spits te halen” en moest daarom een beroep blijven doen op de tegenvallende Nicolai Jörgensen en de pas 18-jairge Nouafal Bannis, waardoor de komst van Pratto als een verlaat kerstcadeau zal voelen voor de ervaren oefenmeester. 

Lucas Pratto

Pratto was niet de eerste keuze van Feyenoord. Of ja: in ieder geval niet van de meeste Feyenoorders. Het leeuwendeel van de fans hoopte op een terugkeer van Graziano Pellè, die naar eigen zeggen dagelijks berichten van fans ontving op sociale media, maar op basis van financiële middelen bleek de terugkeer van de Italiaanse doelpuntenmachine niet mogelijk. Via het netwerk van technisch directeur Frank Arnesen kwam het uiteindelijk uit bij de 32-jarige Pratto, die na zijn 11,5 miljoen euro kostende overgang vanuit São Paulo (2018) langzamerhand op het tweede plan terecht kwam in Buenos Aires. 

Pratto diende in zijn lange carrière zo’n beetje alle grote clubs in Argentinië. De vijfvoudig Argentijns international doorliep de jeugdopleiding van Boca Juniors, maar brak nooit door bij het blauwe deel van de Argentijnse hoofdstad. Na verschillende verhuurperiodes in Argentinië en Chili werd hij uiteindelijk overgenomen door Genoa, maar in de Italiaanse Serie A werd Pratto geen onverdeeld succes. Vélez Sarsfield, de club waar PSV’er Maxi Romero vandaan kwam, haalde Pratto in 2012 terug naar Argentinië om hem een jaar later definitief over te nemen van Genoa. Via avonturen bij de Braziliaanse clubs Atlético Mineiro (2015-2017) en São Paulo (2017-2018) kwam hij terecht bij River Plate, dat een enorm bedrag (11,5 miljoen euro) voor hem overhad. 


Hoewel Pratto met een doelpunt in de finale van de Copa Libertadores zijn aandeel heeft gehad bij River, kwam hij dit seizoen niet verder dan invalbeurten. In totaal speelde de 32-jarige spits 14 competitiewedstrijden voor de Argentijnse grootmacht, waarin hij vier keer het net wist te vinden. Het grootste deel van die wedstrijden kwam hij in het veld als invaller, waardoor er in de Nederlandse media al voor zijn komst vraagtekens werden gezet bij de fitheid van de spits. Dat is echter niet de enige gok die Feyenoord neemt met het aantrekken van Pratto. 

Speelstijl Pratto

Mensen die denken dat er met Pratto een nieuwe doelpuntenmachine wordt ingelijfd, komen waarschijnlijk bedrogen uit. In de 452 wedstrijden die de Argentijn als professional in het veld kwam, maakte hij 124 doelpunten. Wanneer je kijkt naar de clubs waarvoor hij het vaakst het net vond (Vélez en River Plate) dan valt op dat deze teams over het algemeen aanvallend voetbal spelen, waardoor de kwaliteiten van Pratto het meest tot zijn recht komen. 

Pratto maakt zijn doelpunten eigenlijk zonder uitzondering in de vijandige zestien meter en krijgt de bal het liefst in zijn voeten gespeeld. Dat zijn twee kwaliteiten waar een Feyenoord-spits op dit moment niet vaak de mogelijkheid toe krijgt: de Rotterdammers speelden de eerste seizoenshelft een vooral terughoudend voetbal waardoor de spits ook veel bij de opbouw en bij het onder druk zetten van de tegenstander ingeschakeld werd. De 32-jarige spits is daarnaast niet de snelste spits die je kunt bedenken, waardoor het de vraag is of hij als aanspeelpunt én als belangrijkste afmaker ingezet kan worden: op het moment dat Feyenoord hem als kapstok gebruikt en het spel via de vlugge vleugelspelers voortgezet wordt, dan is hij als ‘komende’ speler gemakkelijk op te vangen voor de defensie van de tegenstander. 


Wanneer hij de bal in de vijandige zestienmeter krijgt, dan zorgt Pratto wel degelijk voor gevaar. Vooral wanneer de bal van de achterlijn teruggelegd wordt, weet de 32-jarige spits zich goed te positioneren (meestal rond de penaltystip) en zich met een vooractie vrij te maken van zijn directe tegenstander, waardoor hij zichzelf een vrije schietkans kan gunnen. In dat opzicht is hij een verbetering op het huidige aanbod; Jörgensen lijkt zich soms als een vreemde te voelen in het strafschopgebied en schiet vaker tegen het lichaam van een opponent dan op doel. Toch is Pratto op zijn best als hij zich kan nestelen tussen de twee centrale verdedigers van de tegenstander en de bal, met zijn neus naar het doel, aangespeeld krijgt rondom het strafschopgebied. 

Tactische aanpassingen

In het spel dat Feyenoord het afgelopen jaar onder Advocaat speelde, lijkt het laatste scenario niet veel voor te komen. Sterker nog: als Pratto veel moet meevoetballen en als ‘komende’ speler naar de vijandige defensie speelt, dan is hij door zijn gebrekkige snelheid gemakkelijk te verdedigen. Wanneer dit gebeurt, dan speel je als Feyenoord nog steeds als een casino-bezoeker: counteren en hopen dat er een voorzet goed valt in de zestienmeter. Dat Feyenoord, in tegenstelling tot Jörgensen, dan wel een puntspeler heeft die bewezen heeft dat hij in de zestienmeter voor groot gevaar kan zorgen, vergroot de kansen op een doelpunt dan wel. 

Maar een resultaatcoach zoals Advocaat zal toch liever zekerheid willen inbouwen in zijn ploeg. Het valt daarom ook niet uit te sluiten dat de ervaren oefenmeester gaat sleutelen aan zijn succesformatie. In de laatste wedstrijd van dit jaar (tegen sc Heerenveen, red.) speelde Feyenoord al opportunistischer dan dat je gewend bent van de Rotterdammers en mogelijk is dat een voorbode op het Feyenoord-spel van na de winterstop. Helemaal met een spits zoals Pratto in de gelederen, die zich met zijn looplijnen gemakkelijk vrij kan maken rond de penaltystip en met zijn 1,88 ook in de lucht en bij de eerste paal voor dreiging kan zorgen, kunnen de Rotterdammers het zich een stuk gemakkelijker maken door minder terughoudend te spelen. 


Pellè-gok 

Hoe gek het ook klinkt: de komst van Pratto kan ook voordelen hebben voor Jörgensen. De Deense aanvaller is als diepe spits niet helemaal op zijn plek – bij FC Kopenhagen speelde hij als hangende spits met nog een mannetje voor hem – en in de wedstrijd tegen Vitesse voetbalde Feyenoord in een 1-5-3-2-systeem. In die formatie zouden Jörgensen en Pratto ook nog samen kunnen spelen, al is het maar zeer de vraag of de Deen in een dergelijk systeem nog de voorkeur krijgt boven Steven Berghuis en Bryan Linssen, die de rol als tweede spits ook kunnen invullen. 

Hoe dan ook is het aantrekken van Pratto een grote gok voor Feyenoord: niet alleen staat de fitheid van de spits ter discussie, het is ook niet helemaal duidelijk of Pratto op dit moment wel in het systeem van Feyenoord past. Aan de andere kant: op het moment dat Pellè jaren geleden bij Feyenoord tekende, kwamen dezelfde vragen naar boven als nu bij het aantrekken van Pratto. En als je ziet hoe die gok is uitgepakt, kan ook Pratto Feyenoord een mooie dienst bewijzen.

Lucas Pratto is een aanwinst voor Feyenoord

  • Ja, zeker!
  • Nee, Jörgensen is beter
  • Nee, Bannis is beter
  • Nee, Bozenik is beter
  • Ik zag liever Zirkzee
536+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie