Vies spel leidt Slot richting droombaan

Foto: Vies spel leidt Slot richting droombaan

AZ zette trainer Arne Slot op straat nadat de trainer achter de rug van de directie om de onderhandelingen met Feyenoord was gestart om de opvolger van Dick Advocaat te worden. Dat maakt de overgang van de 42-jarige trainer, die vorig jaar nog tweede werd met de club uit de Kaasstad, naar Rotterdam een stuk gemakkelijker en goedkoper voor de Rotterdammers. 

Arne Slot is niet langer de trainer van AZ. De afgelopen dagen sijpelde al door dat de 42-jarige oefenmeester in verregaande onderhandelingen was om Dick Advocaat volgend seizoen op te volgen als trainer van Feyenoord, maar de directie van de club moest dit óók via de media vernemen. Dat schoot directeuren Max Huiberts en Robert Eenhoorn dermate in het verkeerde keelgat dat zij zaterdag besloten om Slot uit zijn functie te ontheven en met een trainer (assistent Pascal Jansen maakt het seizoen af, red.) door te gaan die “volledig gefocust is op AZ”. 

Arne Slot

Nadat Advocaat aankondigde na dit seizoen te stoppen als clubtrainer en dat bekend werd dat Dirk Kuyt voorlopig gepasseerd werd voor de rol van hoofdcoach van Feyenoord, kwam er een enorme lijst met potentiële opvolgers naar buiten. Eén van die namen was al die van Arne Slot, maar er waren veel twijfels of de 42-jarige oefenmeester AZ wilde verruilen voor Feyenoord. Een aantal dagen later berichtten Feyenoord Transfermarkt en daarna het Algemeen Dagblad en De Telegraaf dat de succestrainer van de Alkmaarders al in verregaande onderhandeling was met de Rotterdammers en dat de aankondiging snel zou volgen. Slot ontkent zelf dat hij heeft onderhandeld met de Rotterdammers.


Op dat moment leek het erop dat ook AZ wist van de onderhandelingen tussen hun hoofdtrainer en Feyenoord. Dat bleek een paar dagen later niet zo te zijn, aangezien Slot op straat werd gezet door de club die hij sinds 2017 diende. Slot begon als assistent van trainer John van den Brom en werd na het vertrek van de trainer doorgeschoven voor zijn eerste klus als hoofdcoach. In zijn debuutjaar (seizoen 2019/2020) maakte hij indruk door met AZ op gelijke hoogte te eindigen als Ajax in het door het corona-virus afgebroken Eredivisie-seizoen en zich te plaatsen voor de voorronde van de Champions League. 

Het huidige seizoen begon wat stroef voor AZ, maar inmiddels leek Slot de Alkmaarse voetbaltrein weer aardig op de rails te hebben. Vooral in het Europa League-toernooi maakte AZ indruk, onder andere door in twee wedstrijden vier punten te pakken tegen Napoli en uitstekend weerstand te bieden tegen de koploper van de Primera Division, Real Sociedad. In de competitie laat Slot zijn voormalige werkgever achter op een zevende plek. 

Vies spel

Toch hangt er door het ontslag van Slot een luchtje aan de (mogelijke) overgang naar Feyenoord. De trainer onderhandelde achter de rug van de directie om met de Rotterdamse topclub, iets wat het bestuur van AZ allerminst apprecieerde. De technische leiding, met Max Huiberts als aanvoerder, trokken de trainer van het trainingsveld af en deden navraag naar de berichtgeving rondom de onderhandelingen met Feyenoord. Aangezien de uitslag van dat gesprek een ontslag was, lijkt er geen bevestiging meer nodig over de waarheid achter het gerucht dat Slot de belangrijkste kandidaat is om Advocaat op te volgen. 


Toch is het maar de vraag in hoeverre AZ hier een verstandig besluit heeft genomen. Natuurlijk is het een vereiste dat een trainer met zijn volledige focus bij een club is en hadden de komende confrontaties tussen AZ en Feyenoord voor onnodige spanningen kunnen leiden. Aan de andere kant geeft AZ de directe concurrent op deze manier wel precies wat zij willen: een trainer die zonder afkoopsom naar De Kuip kan vertrekken. Slot had bij AZ nog een contract tot de zomer van 2022 en daardoor had Feyenoord óók met AZ moeten onderhandelen om het contract af te kopen. Daardoor loopt AZ dus een transfersom mis én ziet het een belangrijke pion binnen de organisatie vertrekken naar een andere topclub. 

Desalniettemin lijkt dit proces achter de schermen al langer te spelen. Een paar dagen na de aankondiging van Advocaat, leken Slot en Feyenoord er al uit te zijn. Dat is, op z’n zachtst gezegd, aardig snel en daardoor lijkt de 42-jarige oefenmeester de directe van AZ bewust buitenspel te hebben gezet. Wellicht omdat hij wist dat Feyenoord geen transfersom kón betalen en dat hij op een andere manier een vertrek moest forceren bij de club die hem een kans gaf als eindverantwoordelijke op het hoogte niveau. 

Stap vooruit

Voor Slot is dit echter een kans die hij als actieve voetballer nooit kreeg. Als speler waren clubs zoals PEC Zwolle en NAC Breda zijn plafond, terwijl hij onlangs door De Telegraaf nog werd omschreven als de “kroonprins van het Nederlandse trainersgilde”. Met andere woorden: voor Slot is een overstap van AZ naar Feyenoord dus zeker een stap vooruit, al lijkt die overweging meer uit clubstatus dan de huidige selectie voort te vloeien. Feit blijft wel dat de 42-jarige oefenmeester nu per direct beschikbaar is en zonder andere verplichtingen een (voor)contract kan tekenen bij de Rotterdammers. 


Feyenoord lijkt dus de grootste winnaar te worden van deze soap. De Rotterdammers hebben een geschikte opvolger van Advocaat, hoeven geen transfersom te betalen en hebben een trainer die bewezen heeft het maximale uit het beschikbare spelersmateriaal kan halen. Daarnaast kiest Feyenoord met Slot voor een trainer die liever de aanval dan de verdediging kiest, maar ook iemand die er niet voor terugdeinst om zijn ploeg aan te passen aan een sterkere tegenstander. 

AZ blijft met een wrang gevoel achter. De Alkmaarders dachten met Slot een trainer in huis te hebben die hen in de buurt kon brengen van het niveau dat Louis van Gaal haalde in de jaren (in aanloop naar) het landskampioenschap in 2009, maar komt na deze soap dus bedrogen uit. Voor de Alkmaarders zit er niets anders op dan hun wonden te likken en zelf op zoek te gaan naar een nieuwe hoofdtrainer. Wellicht dat zij de kandidenlijst die Feyenoord opstelde, ook kunnen gebruiken.

Snap jij de keuze van Slot?

  • Ja, Feyenoord is grotere club
  • Nee, AZ is beter dan Feyenoord
  • Nee, hij moest wachten op Ajax
2375+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:48
5+
Aston Villa-coach over Conference League-duel: ‘Grootste uitdaging van het jaar’
18:29
13+
Clubicoon Van der Maarel krijgt afscheidswedstrijd van FC Utrecht
18:00
19+
Keuzes voor de TV: Europapa of Europa League?
17:31
20+
Union Saint-Gilloise pakt de Belgische beker tegen ‘Nederlands’ Royal Antwerp
17:05
33+
Onbegrip na aankondiging Premier League prijs: ‘Hoe kan hij er niet tussen staan?’
17:00
72+
KNVB, geef Vitesse meer tijd! | Raad van Aad #42
16:42
49+
‘Onverslaanbare Real Madrid speler mist mogelijke Champions League finale’
16:29
82+
Manchester City legt 14-jarig wonderkind vast
16:08
236+
Roda JC trekt zich niks aan van praatjes FC Groningen: ‘Vinden vooral zichzelf goed’
15:48
288+
Nieuwkoop blikt terug op de klap van Bergwijn
15:25
0+
Heftig nieuws over de weduwe van Johan Cruijff
15:05
562+
‘Feyenoord identificeert opvolger Geertruida’
14:48
167+
Van den Brom wil Twente-spil naar Vitesse halen
14:30
93+
Dest treurt na: “Jammer dat dat gebeurde”
14:08
527+
‘Barça én Bayern kiezen voor oude bekende als hoofdtrainer’
13:48
311+
‘Jahanbakhsh en Giménez onthullen transferplannen’
13:30
1105+
PSV-sneer voor Sjaak Swart
13:13
292+
‘Vervelendste’ Vandaag Inside-gast met grond gelijkgemaakt
12:47
955+
‘KNVB-ingreep bij Ajax én Feyenoord’
12:33
2136+
Vroegtijdig PSV-vertrek voor Peter Bosz?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie