Slordig Nederland laat kansen liggen Spanje te verslaan

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond met 1-1 gelijkgespeeld in het oefenduel met Spanje. De ploeg van Frank de Boer was in de eerste helft de mindere en kwam terecht op achterstand. Na de pauze kreeg Oranje meer grip. Na de gelijkmaker van Donny van de Beek zat er meer in, maar moet De Boer nog altijd op zijn eerste zege wachten.

De Boer had tegen de Spanjaarden een opstelling in gedachten, waarbij de middenvelders en aanvallers louter bestond uit vaste krachten. Zij zullen normaal gesproken zondag tegen Bosnië-Herzegovina ook aan de aftrap staan. De defensie zag er anders uit mét doelman Marco Bizot en zónder beoogde basisspelers als Stefan de Vrij en Daley Blind. Laatstgenoemde kon echter al na zes minuten zijn opwachting maken. Het schoot al vroeg in de hamstring van Nathan Aké, waarna de Ajacied hem verving. De bezoekers begonnen sterk en kwamen na achttien minuten op voorsprong. Joël Veltman speelde een ongelukkige rol: eerst anticipeerde hij niet toen Álvaro Morata uit de spitspositie kwam om de bal op te eisen. De spits van Juventus kan vervolgens meegeven aan Sergio Canales, waarbij Veltman wederom niet ingreep. De 29-jarige middenvelder van Real Betis bleef koel voor het doel en maakte zijn eerste interlandgoal in zijn carrière.

Oranje kon nauwelijks gevaarlijk worden en niet profiteren van de weifelende debuterende keeper Unai Simón. De formatie van Luis Enrique had het beste veldspel en probeerde er via Morata en Asensio uit te komen. De prima keepende Bizot voorkwam erger in de tweede helft. Ingegeven door vier wissels kwam Oranje geweldig uit de kleedkamer. Al na twee minuten wist het de stand in evenwicht te brengen. Na een vlot lopende aanval verlengde invaller Calvin Stengs. Luuk de Jong kon niet bij de bal, maar achter hem stond Donny van de Beek helemaal vrij. Hij drukte rustig af en maakte zo zijn tweede goal van Oranje. Zijn vorige kwam in het meest recente duel tegen Italië. Nederland leek er zo weer wat beter in te komen, maar toch was het Spanje weer met de betere momenten.

Toch kreeg het Nederlands elftal dé kans om op voorsprong te komen. Stengs stuurde de mee opgekomen Denzel Dumfries weg, die zeeën aan ruimte voor zich had. Hij trok terug op Memphis die vanaf de penaltystip kon aanleggen om te schieten. Hij mikte in de rechterbenedenhoek en stuitte uitgerekend op Simón. In de slotfase kwam Sergio Ramos nog binnen de lijnen. Het betekende interland nummer 176, een evenaring van het Europese record van Gianluigi Buffon. De Spanjaard komt zo weer iets dicht bij Ahmed Hassan, met 184 stuks wereldwijd recordhouder.

In de slotfase een vergelijkbaar moment van Dumfries, die dit keer voorgeeft aan Luuk de Jong. De spits van Sevilla had moeite om de bal onder controle te krijgen en verzuimde zo een grote kans af te maken. Niet veel later schoot invaller Ryan Babel nog twee keer over. Zo kreeg Oranje nog grote mogelijkheden op de zege, maar moet men zich tevreden stellen met een gelijkspel.

Scoreverloop: (18′) Canales (47′) Van de Beek