Dirk Kuyt-scenario voltrekt zich bij PSV

Foto: Dirk Kuyt-scenario voltrekt zich bij PSV

Roger Schmidt moest het zondagavond tegen ADO Den Haag stellen zonder maar liefst zeven spelers uit het eerste elftal. Vooral over de back-posities zal de Duitse oefenmeester nachten hebben gepeinsd, aangezien vaste linksachter Philipp Max eerder al een blessure opliep. De trainer heeft echter mazzel dat hij met Mauro Junior een speler in huis heeft die zichzelf graag opoffert voor zijn teamgenoten.

Zijn huidige situatie bij PSV doet denken aan het WK 2014. Ter opfrissing: onder leiding van bondscoach Louis van Gaal speelde het Nederlands elftal toen het zogenoemde 5-3-2 systeem. Opvallenderwijs speelde Van Gaal niet altijd met Daley Blind aan de zijkant, maar koos hij voor Dirk Kuyt op de vleugels. De voormalige speler van FC Utrecht, Feyenoord en Fenerbahce vulde zijn rol met verven in, ondanks hij in zijn gehele spelersloopbaan nog nooit als verdediger speelde. Zijn wil en doorzettingsvermogen maakte tegen landen als Chili en Argentinië het verschil.


Een vergelijkbare situatie vindt dit seizoen met Mauro Junior plaats. De jonge Braziliaan maakte sinds zijn terugkeer van Heracles Almelo, waar PSV hem een jaar lang onderbracht, een zeer grote indruk op Schmidt. Het leverde hem dit voetbaljaar al zeven basisplaatsen op in de hoofdmacht, waarvan één als invaller. In die duels speelde Mauro Junior bepaald niet op dezelfde positie. Zo begon hij in de voorbereiding als linksback, stond hij in de Eredevisie als aanvaller op het veld, voetbalde hij tussendoor op het middenveld en vertolkte hij de afgelopen wedstrijden weer een rol in de verdediging. Wederom een échte teamplayer dus.

Ontwikkeling

Mauro Junior, die PSV drie seizoenen geleden van Desportivo Brasil overnam, overtuigde Schmidt deze zomer ervan dat hij een basisplaats in het elftal verdiende. Uit de eerdere woorden van Schmidt valt op te maken dat de 21-jarige voetballer voorlopig basisspeler blijft. “In de voorbereiding heeft hij vijf of zes weken als linksback gespeeld. Een voor hem ongewone positie. Ik heb het goed bekeken en hij heeft geen moment geklaagd. Integendeel, hij heeft het opgepakt als een kans om zich te ontwikkelen”, vertelde Schmidt eind september aan het Algemeen Dagblad.

De linkspoot speelde de weken erna, mede door de komst van Philipp Max, meermaals als schaduwspits naast Donyell Malen, een rol die hij uitstekend vertolkte. Het lukte Mauro Junior in die periode niet om doelpunten te maken of assist af te leveren, maar met zijn bewegelijkheid en het zogenaamde uitzakken naar het middenveld zorgde de voetballer voor de nodige ruimte voor zijn ploeggenoten om de formatie in beweging te krijgen. Het is een taak die je niet snel zal koppelen aan een Braziliaanse speler, maar Mauro Junior bewijst dat ook aanvallers uit het Zuid-Amerikaanse land zichzelf dienstbaar kunnen opstellen.


Dat Schmidt hem de afgelopen wedstrijden als achterhoedespeler moest opstellen, maakte Mauro Junior namelijk niet uit. “Ik ben geen linksback, maar ik kan er wel spelen”, vertelde hij aan Voetbal International. “Mijn favoriete positie is op het middenveld. Maar eerlijk gezegd, maakt het me niet zoveel uit waar ik speel, als ik maar speel. Ik ben nu 21 jaar, ik moet een man zijn, verantwoordelijkheid nemen en hard werken voor het team. Mijn mindset is daarom anders dan toen ik bij PSV Onder 19 of Jong PSV zat. Nu moet je iedere keer top zijn. Messi en Ronaldo zijn altijd top, omdat ze altijd heel hard blijven werken. Dat leer ik nu ook zelf.”

Veelzijdigheid

De Eindhovenaren profiteren hoe dan ook van de veelzijdigheid die Mauro Junior op de mat legt. De aanvallend ingestelde voetballer is als vleugelverdediger zeker geen eenvoudige tegenstander om tegen te spelen. Mauro Junior zit kort op de bal en zorgt ervoor dat de aanvallers van de opponent nauwelijks aan acties komt. Door zijn aanvallende kwaliteiten is hij bovendien in staat om in balbezit naar voren te stappen en voorzetten af te leveren op het Eindhovense aanvalsduo, wat sinds het vertrek van Jetro Willems altijd een gemis bleef in Noord-Brabant.

Waar PSV Mauro Junior kortom momenteel prijst vanwege zijn flexibiliteit, leert het verleden eveneens dat dit tegen je kan keren. Een goed voorbeeld is Urby Emanuelson die zijn laatste voetbaljaren slijt bij FC Utrecht. In 2004 kwam Emanuelson als veelbelovend talent in de hoofdmacht van Ajax te spelen. De linksback bleek echter ook uitstekend als linkermiddenvelder of linker aanvaller te spelen. In het begin van zijn carrière leverde dat veel basisplaatsen op, maar later begonnen clubs te twijfelen aan zijn kwaliteiten. Hoewel Emanuelson alle posities goed invulde, was hij nergens een expert in.

Daarmee hoeft het zeker niet zo te zijn dat Mauro Junior eenzelfde situatie overkomt. Bij Barcelona-uitblinker Frenkie de Jong leverde een dergelijke situatie bijvoorbeeld iets positiefs op. In het seizoen 2017-2018 had Ajax te maken met een probleem centraal in de verdediging. Uiteindelijk bleek alleen De Jong in staat om samen met Matthijs de Ligt het vaste defensieve duo te worden. Het bleek een uitstekende zet, want De Jong vulde dit met verven in. Ondertussen kon hij zichzelf ook in verdedigend opzicht verder ontwikkelen, waar hij nog altijd profijt van heeft.

Gevaar

Ondanks Mauro Junior zowel links- als rechtsback kan spelen, blijven zijn kwaliteiten het beste tot zijn recht komen als aanvallende middenvelder. De jongeling speelde op die positie bij Heracles Almelo uitstekend. Hij kwam tot 24 wedstrijden in het eerste elftal, waarvan 2 duels als invaller, waarin hij 6 goals tegen de touwen aan schoot en 6 assists gaf. Heracles kwam in het afgebroken seizoen tot 40 gemaakte doelpunten, waarmee Mauro Junior een rol had in 30 procent van de doelpuntenproductie: een prima moyenne voor een aanvallende middenvelder.


Mauro Junior moet echter oppassen hij de komende maanden door de zware concurrentie niet het kind van de rekening wordt. Op het middenveld geniet hij concurrentie van Mario Götze, Mohamed Ihattaren, Ibrahim Sangaré, Ryan Thomas, Jorrit Hendrix en Adrian Fein. Ook de drukte in de aanvalslinie is groot. Zo beschikken de Eindhovenaren over Donyell Malen, Eran Zahavi, Noni Madueke en Cody Gakpo. Hoewel Mauro Junior voorlopig als basisspeler fungeert, kan hij nog zeker niet achterover zitten.

Mocht hij als schaduwspits in Eindhoven willen slagen, dan moet de komende maanden zijn doelpuntenproductie aanzienlijk omhoog. Zoals gezegd heeft Mauro Junior nog altijd geen goals en assist op zijn naam staan, terwijl PSV met 16 goals vooralsnog niet bepaald weinig scoorde. Natuurlijk is het voor hem als verdediger natuurlijk lastig om naar voren te gaan, maar eenmaal terug in de aanval moet hij hierin verbetering laten zien. Het vertrouwen van de coach blijft onverminderd groot, het is alleen nog aan de voetballer zélf om het verschil te maken.

Waar is Mauro Junior het beste?

  • Controlerende middenvelder
  • Aanvallende middenvelder
  • Centrumspits
  • Hij hoort op de bank
399+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie