Schmidt hoopt bij Mauro Junior op ‘Alphonso Davies-metamorfose’

Foto: Schmidt hoopt bij Mauro Junior op ‘Alphonso Davies-metamorfose’

Mauro Junior mag zich voorlopig basisspeler bij PSV noemen. De Braziliaan staat er goed op bij trainer Roger Schmidt, maar niet op de positie waar hij het meest gespeeld heeft de afgelopen jaren. De Duitse manager posteert de aanvallende middenvelder in de voorbereiding op de linksbackpositie en hoopt zo een metamorfose in gang te zetten. 

Er waren jaren dat PSV Eindhoven niet verlegen zat om een aanvallende linkervleugelverdediger. Spelers zoals Jetro Willems (nu Eintracht Frankfurt) en Spanjaard Angeliño (nu Manchester City) bleken in het verleden enorme successen op de linkerflank. Defensief hadden mensen vraagtekens bij deze mannen, maar deze twijfels werden weggenomen door hun offensieve kwaliteiten. In het seizoen 2019/2020 begonnen de problemen voor PSV echter na de transfer van Angeliño naar Manchester City.

PSV trok Olivier Boscagli aan als vervanger voor de Spaanse linksback, maar de 22-jarige Fransman kon niet overtuigen zoals Angeliño dat deed. PSV had echter geen andere backs voorhanden, waardoor middenvelder Michal Sadilek naar de back-positie werd gehaald totdat in de winterstop de Zwitsers international Ricardo Rodriguez op huurbasis van AC Milan werd overgenomen. 


Rodriguez had wél de kwaliteiten om de speelstijl van PSV, waar de backs belangrijke rollen vertolkten in het aanvalsspel, aan te kunnen. Het bleek voor de Eindhovenaren echter een onmogelijke missie om de Zwitser langer aan zich te binden, waardoor aan het begin van de voorbereiding op het nieuwe seizoen de zoektocht naar een moderne linksback opnieuw begon.

Moderne linksback 

Het schoolvoorbeeld daarvan ziet Schmidt dit seizoen bijna wekelijks in actie in zijn thuisland: Alphonso Davies van Bayern München is een linkervleugelverdediger die tot de verbeelding spreekt. De Canadees werd door Der Rekordmeister als een linksbuiten gekocht van Vancouver Whitecaps en omgeschoold totlinksback. De Canadees international heeft weinig defensieve ervaring, maar dat is in een team zoals Bayern München van een ondergeschikt belang. Daarnaast beschikt Davies over genen die alleen toegeschreven leken te zijn aan oud-Olympisch kampioen sprinten Usain Bolt. 

Neem de assist die Davies gaf op Coutinho in de kwartfinale van de Champions League tegen FC Barcelona (2-8). Davies kreeg de bal op een meter of twintig van het doel, wist zijn directe tegenstander met een paar schijnbewegingen te passeren, haalde de achterlijn en legde terug op Coutinho, die de bal op zijn buurt binnen werkte. 


Mauro Junior

Bij PSV zien we deze voorbereiding een soortgelijke switch met een ander soort linksback: Mauro Junior. De Braziliaanse aanvallende middenvelder geniet op dit moment het volste vertrouwen van Schmidt, die net als bij Davies een metamorfose voor zijn pupil voor ogen heeft. Van de aanvallende middenvelder Mauro Junior wil Schmidt een aanvallende verdediger maken. 

Dat Mauro Junior nu al drie wedstrijden op die positie speelde, was eerst een noodoplossing, maar Schmidt ziet nu brood in het experiment. “We hebben geen echte linksback in de selectie, dus daarom ontstond het idee om hem op die plek te proberen”, zei Schmidt tegen Voetbal International over de positiewisseling van Mauro Junior. “Hij heeft het goed gedaan op de trainingen en in de wedstrijden en staat ook open voor deze positie. Het is een goede start en ik ben ervan overtuigd dat dit niet het einde is van zijn ontwikkeling als linksback.”

Het grootste verschil tussen Mauro Junior en andere moderne linksbacks is zijn snelheid. Waar spelers als Davies, Willems en Angeliño veel kunnen compenseren met hun vlugge voeten, zal Mauro Junior een stuk zekerder in zijn schoenen moeten staan als het gaat om de passing, spelinzicht en voorzetten.

De linkspoot bewees in zijn verhuurperiode bij Heracles Almelo al dat het aan die eerste twee elementen niet ontbrak, al valt het nog af te wachten hoe de Braziliaan zich verdedigend staande weet te houden in de Eredivisie en Europese duels. 


Vooral het spelinzicht en de inspeelpass van Mauro Junior kunnen als linksback belangrijk zijn: op de manier waarop Schmidt PSV wil laten voetballen, kan balverlies een gevaarlijke counter inluiden op het moment dat veel PSV’ers in aanvallende positie staan.

Alternatieven: Van Aanholt en Henry 

Naast de metamorfose van Mauro Junior valt het ook niet uit te sluiten dat PSV alsnog de transfermarkt opgaat om een nieuwe linksback te contracteren. De naam van Crystal Palace-speler Patrick van Aanholt zingt al jaren rond in Eindhoven, maar de Nederlandse linksachter strijkt een Premier League-salaris op en dat lijkt een te hoge kostenpost voor de Eindhovenaren. De 9-voudig international van het Nederlands Elftal heeft nog een contract tot 2021, waardoor er ook nog een transfersom (geschatte marktwaarde: 9,5 miljoen euro) op tafel moet komen om de 29-jarige back los te weken.

Een andere optie voor PSV is Rico Henry (Brentford City). De concurrentie voor de Engelsman is groot, maar volgens de geruchten heeft PSV een goede kans om de aanvallende linkervleugelverdediger over te nemen. Het grootste voordeel van Henry op Van Aanholt is dat de salariseisen van deze linksachter een stuk lager liggen.


Investeren in Mauro Juniors toekomst 

Ondanks de geruchten over een mogelijke transfer van Van Aanholt of Henry, lijkt PSV voorlopig te willen investeren in een nieuwe positie voor Mauro Junior. De middenvelder acteerde in het oefenduel met Vitesse (1-1) voor de derde keer als linksachter en lijkt daarom voorlopig ook af te stevenen op een basisplaats in de Eindhovense formatie. 

Daardoor ontstaat er voor PSV een nieuw soort linksback: een die niet gefocust is op alle-ballen-op-de-spits, maar een die ook één van de twee spitsen gemakkelijk weg kan steken en voor het doel kan zetten. Daarmee zal Mauro Junior nooit een tweede Alphonso Davies worden, maar kan hij wel zijn aanvallende verleden gebruiken om als linksback van grote waarde te zijn voor zijn team.

Welke speler speelt er komend jaar linksback bij PSV?

  • Mauro Junior
  • Patrick van Aanholt
  • Rico Henry
414+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie