Jeroen Elshoff

Jeroen Elshoff is een Nederlandse voetbalcommentator. Al sinds de zomer van 2008 is zijn stem te horen bij NOS Studio Sport.

Elshoff werd op 2 februari 1977 geboren in Alkmaar. In november 2022 vertelde de Noord-Hollander in de Volkskrant het volgende over het gezin waarin hij opgroeide: “Mijn vader zat in directies van psychiatrische inrichtingen, mijn moeder was verpleegkundige. Bij ons aan tafel ging het dus altijd over de gezondheidszorg.” Elshoff ging in zijn geboortestad regelmatig naar AZ kijken, maar de droom om zelf profvoetballer vervloog naar eigen zeggen al rond zijn tiende levensjaar.

Journalistieke carrière

In plaats van een voetbalcarrière besloot Elshoff vooral verslag te doen van wedstrijden. Hij studeerde journalistiek in Utrecht. Via stages bij RTV Rijnmond en de Leeuwarder Courant belandde de Alkmaarder bij het Noordhollands Dagblad. Elshoff maakte na zijn afstuderen de overstap naar RTV Noord-Holland, waar hij verslag mocht doen van de ontwikkelingen bij Ajax en AZ.

In 2004 kreeg Elshoff de kans om zich te bewijzen als voetbalcommentator. In een door Wilfred Genee gepresenteerd programma op RTL 5 mocht hij wedstrijden uit Duitsland en Engeland van commentaar voorzien. Ook Canal+ stond al snel op de stoep om een beroep te doen op zijn stemgeluid. Elshoff koos in 2005 voor een dienstverband bij Eyeworks, waar hij namens Sport1 onder meer een aantal grote finale’s mocht verslaan.

WK-finale’s

NOS Studio Sport bemachtigde in 2008 opnieuw de rechten van de Eredivisie-samenvattingen. Elshoff maakte de overstap naar de publieke omroep, waar hij sindsdien werkzaam is als voetbalcommentator. Namens de NOS mocht hij in 2018 (FrankrijkKroatië) en 2022 (Argentinië – Frankrijk) de WK-finale verslaan. Elshoff kreeg vaker grote finale’s toegewezen, zoals de eindstrijd van het EK 2017 voor vrouwen. Op die laatste eindronde behaalden de Oranje Leeuwinnen historisch goud.

Elshoff is sinds 2016 de vaste sidekick in het NOS-programma Eredivisie op Vrijdag. Hij bespreekt hierin de Eredivisie-wedstrijd van de desbetreffende dag en komt aan het woord over andere actuele thema’s uit de voetbalsport. Elshoff is elke maandag ook te horen in de NOS Voetbalpodcast.

Laatste update: 13 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie