Freek Jansen

Freek Jansen is een Nederlandse voetbaljournalist. Hij is vooral bekend geworden als Ajax-watcher van weekblad Voetbal International.

Jansen groeide op in het oosten van Nederland. In tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten koos hij niet voor Ajax als favoriete voetbalclub, maar De Graafschap. Dat is nog altijd de verhouding. Als journalist is Jansen weliswaar vooral bekend geworden als volger van de Amsterdamse club, maar hij is nog altijd supporter van de club uit de Achterhoek. Hij maakt er zelfs deel uit van de klankbordgroep voetbalzaken.

Zelf heeft Jansen ook gevoetbald. Als jeugdspeler van De Graafschap en later NAC Breda mocht hij zelfs ruiken aan een professionele loopbaan. Hij combineerde het voetballen met de School voor Journalistiek in Tilburg. Jansen gaf in eerste instantie de voorkeur aan het sporten en het studentenleven, maar rond een lezing bij NAC werd hij door Johan Derksen benaderd om naar Voetbal International te verhuizen.

Ajax-watcher

Jansen meldde zich aan voor de journalistieke opleiding in Rotterdam, maar besloot een brief te sturen naar Voetbal International. In januari 2007 ging hij officieel aan de slag bij het weekblad. Tegenover Queester onthulde Jansen dat hij een rol als PSV-watcher afwees om zoveel mogelijk verschillende clubs te kunnen volgen, maar uiteindelijk kreeg hij alsnog een vaste club om in de gaten te houden: Ajax.

Jansen kreeg geen spijt van de beslissing om als Ajax-watcher aan de slag te gaan. Tot en met 2023 bleef hij de Amsterdamse club op de voet volgen, waaronder enige tijd als journalist van het Algemeen Dagblad. Na zijn VI-comeback in 2020 werd Jansen toegevoegd aan de hoofdredactie van het weekblad. Hij schuift ook wekelijks aan in de populaire Pak Schaal Podcast.

Laatste update: 26 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie