‘AZ loopt fikse imagoschade op door UEFA-verzoek’

Foto: ‘AZ loopt fikse imagoschade op door UEFA-verzoek’

AZ heeft een tevergeefse poging ondernomen om tot nummer één van de Eredivisie te worden uitgeroepen. Journalist Simon Zwartkruis vreest dat de Alkmaarse club hiermee onnodig goodwill heeft verspeeld.

De journalist van Voetbal International schrijft: “De Alkmaarders menen dat op basis van het UEFA-reglement de sportiviteit en objectiviteit gehandhaafd moet worden. De club verwijst naar een beslissing in Frankrijk, waar OGC Nice op basis van het onderlinge resultaat alsnog boven Reims eindigde. In Frankrijk betrof het geen beslissing van de bond maar van de clubs. Een procedure die AZ in Nederland ruimte had geboden, méér in elk geval dan artikel 17 van het reglement wedstrijden betaald voetbal. Daarin staat helder beschreven dat het doelsaldo bij een gelijk aantal punten doorslaggevend is.”

Na het uitlekken van de brief aan de UEFA barstte de kritiek op AZ los. “Dat was even wennen in Alkmaar. Juist onder de huidige directie ontwikkelde AZ zich tot een voorbeeldclub in Nederland. Met een relatief kleine begroting is de tweevoudig landskampioen erin geslaagd opnieuw een aanval op de traditionele topdrie te doen. Met een uitstekende jeugdopleiding als voedingsbodem, een no-nonsense directie aan het roer en een hoofdcoach met een duidelijke visie als uithangbord. Attractief voetbal speelde AZ afgelopen seizoen, gekoppeld aan resultaten en kampioenskansen.”

AZ had de gunfactor te pakken, maar dat is nu deels verdwenen. De vraag is wat de club nu gaat ondernemen. Zwartkruis: “Nog steeds hult de nummer twee van het afgelopen seizoen zich in nevelen. Eenhoorn wil tot nu toe niet reageren op de ontstane commotie. Dat kan twee dingen betekenen: de clubleiding wil stilzitten als het wordt geschoren of ze geven de strijd nog niet op. Met de laatste optie zou AZ nog meer imagoschade riskeren dan nu al is opgelopen.”

Eens?

  • Ja
  • Nee
607+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie