Justin Lonwijk

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Justin Lonwijk

Justin Lonwijk is een Nederlandse middenvelder. In januari 2024 werd hij door het Oekraïense Dinamo Kiev uitgeleend aan eredivisionist Fortuna Sittard.

  • Lonwijk speelt momenteel voor Fortuna Sittard
  • De middenvelder is gehuurd van Dinamo Kiev
  • Hij kwam eerder uit voor PSV, FC Utrecht, Viborg FF en Anderlecht
  • Met Viborg werd Lonwijk kampioen in de 1. division
  • Hij is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Justin Antonius Lonwijk werd op 21 december 1999 op de wereld gezet in Tilburg. In zijn geboorteplaats werd de rechtspoot opgenomen in de jeugdopleiding van Willem II, waar hij de aandacht trok van PSV. De middenvelder werd in 2010 overgeheveld naar de voetbalacademie van de Eindhovenaren.

Debuut voor Jong PSV

Lonwijk, wiens broer Nigel eveneens profvoetballer is, doorliep de volledige jeugdopleiding van PSV. Op 13 januari 2017 debuteerde hij namens Jong PSV in het betaald voetbal. In de doelpuntloze uitwedstrijd tegen FC Den Bosch verscheen de middenvelder na 74 minuten binnen de lijnen voor Philippe Rommens. Lonwijk maakte op 13 maart van datzelfde jaar zijn eerste doelpunt als profvoetballer, uit tegen stadsgenoot FC Eindhoven (0-5 overwinning).

Lonwijk speelde in totaal 33 competitiewedstrijden voor Jong PSV. Met zes doelpunten vijf assists bewees de Tilburger zijn waarde voor het beloftenteam. Dat bleek niet voldoende om door te stoten naar de A-selectie, waardoor hij in de zomer van 2019 een aanbod van FC Utrecht accepteerde.

Geen succes in Utrecht

Op 25 juli 2019 debuteerde Lonwijk in het shirt van FC Utrecht, dat in eigen stadion bleef steken op een 1-1 gelijkspel tegen HSK Zrinjski Mostar. Door een 2-1 nederlaag in de return werden de Domstedelingen al in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld. Lonwijk speelde drie dagen na de Europese uitschakeling zijn eerste Eredivisie-wedstrijd op bezoek bij ADO Den Haag (2-4 overwinning). Mede door fysieke problemen bleef de teller daarna onaangeroerd.

In het seizoen 2020-2021 maakte Lonwijk geen speelminuten voor FC Utrecht. De middenvelder kreeg daarom toestemming om op huurbasis over te stappen naar het Deense Viborg FF, dat eveneens een optie koop liet opnemen.

Doorbraak bij Viborg

Lonwijk maakte op 12 februari 2021 zijn debuut voor Viborg FF, dat een 4-0 overwinning behaalde op FC Fredericia. Beide teams plaatsten zich voor de promotieronde van de Deense 1. division. Bij het weerzien op 10 april 2021 maakte de middenvelder zijn eerste doelpunt in Scandinavië (4-1 overwinning). Lonwijk maakte zes dagen later twee treffers in de thuiswedstrijd tegen Esbjerg fB (4-0).

Met Viborg FF behaalde Lonwijk het kampioenschap op het één na hoogste niveau van Denemarken. De clubleiding besloot de optie tot koop definitief te lichten. Met drie doelpunten en drie assists in dertig officiële wedstrijden bewees de middenvelder in het seizoen 2021-2022 opnieuw zijn waarde voor de club.

Transfer naar Dinamo Kiev

Voor zo’n anderhalf miljoen euro verdiende Lonwijk in september 2022 een transfer naar Dinamo Kiev. Voor de club uit Oekraïne maakte de middenvelder op 2 oktober zijn debuut in de uitwedstrijd tegen FK Minaj (0-1 overwinning). Scoren deed hij voor het eerst op 10 november in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FK Oleksandriya. Lonwijk speelde in totaal achttien officiële wedstrijden voor Bilo-Syni.

Als huurling naar Anderlecht en Fortuna

Lonwijk werd in de zomer van 2023 voor één seizoen verhuurd aan Anderlecht, dat ook een optie tot koop bemachtigde. Als invaller debuteerde de Tilburger op 6 augustus in de thuiswedstrijd tegen regerend landskampioen Royal Antwerp FC (1-0 overwinning) voor Paars-Wit. In de daaropvolgende maanden werd hij echter maar twee keer ingezet door de club uit Brussel. Om die reden werd de deal in januari 2024 ontbonden.

In het shirt van Anderlecht (Pro Shots)

In januari 2024 werd Lonwijk voor de rest van het seizoen uitgeleend aan Fortuna Sittard. Trainer Danny Buijs liet hem op de 24ste debuteren in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen Almere City FC


Interlandcarrière

Lonwijk doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. In 2017 was hij met de Onder 19-selectie actief op het jeugd-EK. Zijn team werd in de halve finale uitgeschakeld door de leeftijdsgenoten van Portugal (0-1).

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie