Jochem Kamphuis

Jochem Kamphuis is een Nederlandse voetbalscheidsrechter. In het dagelijkse leven is hij werkzaam als vastgoedadviseur en geeft hij lezingen.

Carrière als scheidsrechter

Kamphuis werd op 11 april 1986 geboren in Groningen. In het nabijgelegen Noordwolde voetbalde hij op jonge leeftijd voor de plaatselijke VV, maar op zeventienjarige leeftijd kwam zijn voetbalcarrière ten einde als gevolg van een zware kruisbandblessure. Kamphuis besloot de voetbalsport trouw te blijven door een loopbaan als scheidsrechter op te starten.

Als scheidsrechter ontwikkelde Kamphuis zich stormachtig. De Groninger had maar vier jaar nodig om door te stoten naar het betaald voetbal, waar hij op 7 november 2008 debuteerde in de Eerste Divisie-wedstrijd tussen Telstar en FC Omniworld (3-1), dat tegenwoordig Almere City FC heet. Dirk-Jan Derksen had op 3 april 2019 de twijfelachtige eer om als eerste profvoetballer op een rode kaart te worden getrakteerd door Kamphuis, in de wedstrijd tussen Helmond Sport en FC Omniworld.

Eredivisie-debuut

De KNVB liet Kamphuis veel vlieguren maken in de Eerste Divisie. Bijna drie jaar na zijn debuut op het tweede niveau van Nederland mocht de scheidsrechter zijn Eredivisie-debuut maken in Friesland, waar hij sc HeerenveenDe Graafschap (1-1) floot. Kamphuis werd in het seizoen 2011-2012 bij drie Eredivisie-wedstrijden aangesteld als scheidsrechter, maar in de daaropvolgende seizoenen ontstond een steeds groter aandeel.

Kamphuis, die in april 2013 ook een wedstrijd in België mocht fluiten, werd in 2018 beloond met een aansprekend affiche. Op 15 mei floot hij de wedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht (3-2) in de finaleronde van de play-offs om Europees voetbal. Kamphuis werd in het daaropvolgende jaar aangesteld voor de halve finale tussen Willem II en AZ in de KNVB Beker. De Tilburgers wonnen deze wedstrijd na een strafschoppenserie.

In het seizoen 2019-2020 floot Kamphuis opnieuw een halve finale in de TOTO KNVB Beker: FeyenoordNAC Breda. De scheidsrechter deelde maar liefst zeven strafschoppen uit aan de Rotterdammers, die met een overtuigende score aan het langste eind trokken (7-1). Kort daarna brak de coronacrisis uit in Nederland en dat leidde ertoe dat de finale tussen Feyenoord en FC Utrecht niet werd gespeeld.

Kamphuis keurt een veld onder winterse omstandigheden (Pro Shots)

Internationale wedstrijden

Kamphuis floot vooralsnog geen onderlinge wedstrijden tussen de traditionele topclubs, maar staat sinds 2020 wel op de internationale lijst voor scheidsrechters. Op 6 oktober 2022 debuteerde de scheidsrechter in een Europees clubtoernooi door de Conference League-wedstrijd tussen Villarreal en Austria Wien (5-0) te fluiten. Kamphuis deed eveneens al ervaring op in de voorrondes van de Champions League en de Europa League.

Laatste update: 14 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie