WK-historie: Boulahrouz en Vlaar slaagden voor hun Messi-examen

Foto: WK-historie: Boulahrouz en Vlaar slaagden voor hun Messi-examen

Het Nederlands elftal staat voor de vijfde keer tegenover Argentinië op een WK. De twee internationale grootmachten vochten een aantal memorabele wedstrijden uit. Van een WK-finale tot een geweldige goal van Dennis Bergkamp: 5 x Nederland – Argentinië.

1974: De Oranje Machine

Voetbalfans uit Argentinië die het WK van 1974 hebben gezien zullen deze week terugdenken aan La Naranja Mecánica. De Oranje Machine. Dat is de bijnaam die het Nederland elftal van Rinus Michels heeft in Latijns-Amerika. Met het totaalvoetbal dat spelers als Johan Cruijff en Willem van Hanegem speelden, veroverden ze de harten van vele liefhebbers. Argentinië werd in de tweede groepsfase slachtoffer van de Oranje Machine. Nederland won het onderlinge duel met 4-0 door doelpunten van Johan Cruijff, Ruud Krol, Johnny Rep en opnieuw Cruijff. Onder Michels bereikte Oranje zelfs de finale, maar die werd verloren van West-Duitsland.

1978: Rensenbrink op de paal

Vier jaar later haalde het Nederlands elftal onder Ernst Happel opnieuw de finale. Dit keer zonder Johan Cruijff en Willem van Hanegem, maar met Johan Neeskens, Johnny Rep en Ruud Krol. Het toernooi vindt plaats in Argentinië en het gastland is de tegenstander van Oranje in de finale.

Door een doelpunt van Mario Kempes keek Nederland lange tijd tegen een achterstand aan, totdat Dick Nanninga acht minuten voor tijd gelijkmaakte via een kopbal. In de allerlaatste minuut schoot Rob Rensenbrink Nederland bijna naar de wereldtitel, maar zijn inzet belandde op de paal. In de verlenging won Argentinië met 3-1 door doelpunten van Kempes en Daniel Bertoni met 3-1. Oranje ging opnieuw met de complimenten maar zonder prijs naar huis.

1998: Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp!

Net als aanstaande vrijdag speelde Oranje op het WK van 1998 in de kwartfinale tegen Argentinië. Nederland werd vertegenwoordigd door een geweldig elftal, met spelers als Edwin van der Sar, Edgar Davids, Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert. Laatstgenoemde opende na twaalf minuten de score, maar vijf minuten later scoorde ook de Argentinjijn Claudio López.

Het duel stevende af op een gelijkspel. Oranje speelde inmiddels met tien man vanwege een tweede gele kaart voor Arthur Numan. Daarna kwam ook Argentinië met een man minder te staan. Ariel Ortega gaf Edwin van der Sar een lichte kopstoot en mocht vertrekken. Op televisie zag hij hoe Dennis Bergkamp de wedstrijd besliste met een fenomenale goal, begeleid door legendarisch commentaar van Jack van Gelder. In de halve finale verloor Nederland van Brazilië na strafschoppen.

2006: Kennismaking met Lionel Messi

Tijdens het WK in Duitsland werd Nederland al in de groepsfase aan Argentinië gekoppeld. Oranje kreeg in deze poulewedstrijd voor het eerst de maken met Lionel Messi, die een jaar eerder voor La Albiceleste debuteerde. Het veelbesproken talent van FC Barcelona kwam tegenover Khalid Boulahrouz te staan. De Kannibaal deed zijn bijnaam eer aan en at zijn tegenstander op. Met twee ijzersterke tackles zorgde Boulahrouz dat Messi niet scoorde. Maxi Rodríguez raakte de paal, maar dichterbij een doelpunt kwam niemand. Ook Oranje niet. Het bleef bij 0-0 en beide ploegen stroomden door naar de achtste finales.

2014: Van Gaals eerste poging

De aanstaande ontmoeting tegen Argentinië doet meteen denken aan de halve finale van 2014. Louis van Gaal was ook toen in Brazilië de bondscoach van Oranje. Hij gaf Ron Vlaar de taak om Lionel Messi, inmiddels viervoudig Gouden Bal-winnaar, af te stoppen. De verdediger van Aston Villa slaagde voor zijn examen en weerhield Messi van het scoren. De Argentijnen creëerden wel meer kansen dan Nederland. In de slotfase miste Gonzalo Higuaín de grootste mogelijkheid om te scoren. Een kans van Arjen Robben strandde doordat Javier Mascherano zijn lichaam ervoor gooide. Na de verlenging moesten penalty’s de winnaar uitwijzen. Vlaar en Wesley Sneijder misten en Nederland werd naar de troostfinale gestuurd. Argentinië verloor de finale van Duitsland.

Vrijdag krijgen Virgil van Dijk, Nathan Aké en Jurriën Timber de zware, maar niet onmogelijke taak om Messi af te stoppen. Een overwinning op Argentinië zou Oranje naar de halve finale brengen.

Wint Nederland van Argentinië?

  • Ja
  • Nee
127+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
80+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
40+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
28+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
14+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
261+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
102+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
31+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
163+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
65+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
92+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
472+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
202+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
299+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
882+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
170+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8625+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1971+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3293+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
620+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
978+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie