Voor Heitinga rest niks anders dan de achterdeur

Foto: Voor Heitinga rest niks anders dan de achterdeur

Alwéér verloor Ajax een ‘grote’ wedstrijd onder leiding van John Heitinga. Alweer werd ook duidelijk hoe rot de situatie in het elftal is waardoor er – mede – met de week slechter wordt gevoetbald. De top van de Amsterdammers zal gaan ingrijpen, dat kan niet anders. Waardoor de hoofdtrainer in kwestie geen andere keuze heeft dan zijn biezen te pakken.

De Nederlandse titel in de Eredivisie zal binnen afzienbare tijd gevierd gaan worden op de Rotterdamse Coolsingel, dat is een toekomstig feit. Bij Ajax zal men met pijn in het hart, hoofd en de ziel kijken naar het terechte succes van aartsrivaal Feyenoord. Vele tientallen miljoenen werden er door de Amsterdamse club geïnvesteerd aan het begin van dit seizoen.

Ajax-DNA

Dat daarbij veel fouten zijn gemaakt, dat is overal door alles en iedereen al ruimschoots besproken. Dat John Heitinga als vervanger voor Alfred Schreuder werd aangesteld, werd door een aantal mensen – gezien zijn kennis over de club en zogenoemd Ajax-DNA – nog goed begrepen. Persoonlijk keek ik hier anders tegenaan.

Bij sommige dingen weet je namelijk van tevoren dat ze gaan mislukken. Heitinga, voormalig verdediger en oud-international die als speler behoorlijk aan de weg timmerde, had dan wel de jeugdige talenten van Ajax onder zijn hoede gehad, maar dat was toch héél wat anders dan de dolende hoofdmacht alsnog naar successen gaan leiden.

Ik zag een Heitinga die naar buiten toe een ervaren toptrainer acteerde en op een gegeven moment – in gesprek met nota bene journalisten – zelfs de zwalkende top van de Amsterdamse club onder druk meende te moeten zetten om op voetbaltechnisch gebied actie te gaan ondernemen. Hij doelde op het duidelijkheid geven over zijn eigen positie, het aanstellen van een nieuwe technische baas én de bijbehorende toekomst van ‘zijn’ spelers waarover beslissingen moesten worden genomen.

John Heitinga gebruikte heldhaftige woorden, maar vergat daarbij minimaal één ding: hij mist de autoriteit die een voorganger als Frank de Boer wel had toen hij hoofdtrainer was in de Johan Cruijff Arena. Of zoals voormalige medespelers als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Voor PSV’er Ruud van Nistelrooij, wereldspits in ruste, geldt dat ook. Die heeft een naam opgebouwd waar je U tegen zegt. John Heitinga wordt door sommigen van zijn de oude maten nog altijd Johnnie genoemd. Op tv.

Dat heeft dan nog wat weg van iets oude-jongens-krenten-brood-achtigs, maar ik heb niemand in de voorbije jaren huidig bondscoach Ronald Koeman ‘Ronnie’ horen noemen, naar de buitenwereld toe althans. Of Arne Slot de bijnaam ‘Slotje’. Nee, John Heitinga is nog teveel trainer-in-wording. Een goeie kloot die heel graag wil, maar nog een tijdje geduld zal moeten hebben. Hij zal ongetwijfeld gehoopt hebben dat zijn kans bij Ajax als hoofdverantwoordelijke een succes zou worden.

Daar is in ieder geval niks van terechtgekomen. Voor Heitinga rest er – helaas voor hem – niks anders dan een vertrek bij zijn geliefde Ajax, door de achterdeur welteverstaan. Zo hard is de voetbalwereld nou eenmaal. Als hoofdcoach heeft hij simpelweg véél te weinig gepresteerd en assistent van zijn opvolger kan hij ook niet meer worden. Een terugkeer naar Jong Ajax zou bovendien ook raar zijn. Dit omdat de spelers bij Ajax nu simpelweg anders tegen hem aankijken dan toen hij als echte clubman het roer overnam.

Johnnie moet als trainer eerst nog John gaan worden. Zou een club als Fortuna Sittard niks voor hem zijn? Om ervaring op te doen in ieder geval.

Wie moet de nieuwe trainer van Ajax worden?

  • Julian Nagelsmann
  • Peter Bosz
435+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
12+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
23:17
146+
Van der Gijp velt vernietigend oordeel over Frenkie de Jong
22:50
31+
Bayern houdt hoop op prijs en haalt halve finale CL ten koste van Arsenal
22:23
69+
Feyenoord-revelatie voelde geen extra druk bij ‘leuke test’
21:56
94+
Scoutende Janssen verrast: ‘We kijken zelfs op dat niveau’
21:40
1074+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
21:19
173+
‘Ajax gaat op Spaanse toer: transferstrijd met Real Madrid’
20:54
89+
“Wij wonnen veel prijzen, maar dit Feyenoord is voetballend nóg beter”
20:29
209+
Tadic heeft slecht nieuws voor Ajax- en Twente-fans: “Dit zijn de beste”
20:03
23+
Dit zijn de opstellingen van de twee Champions League-krakers woensdagavond
19:39
101+
Hazard doet boekje open: “Vroeg aan ploeggenoten mij de bal niet te geven”
19:16
61+
Van Mosselveld nieuwe algemeen directeur van FC Groningen
19:00
386+
Joey Veerman naar Real Madrid | Stalen Snor #54
18:49
8343+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:30
3166+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
18:24
1064+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
690+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
17:32
573+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:18
337+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
17:15
213+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie