‘Verval van Ajax loopt parallel met zijn bemoeienissen met technische beleid’

Foto: ‘Verval van Ajax loopt parallel met zijn bemoeienissen met technische beleid’

Alfred Schreuder werd de afgelopen week geslachtofferd bij Ajax, maar volgens clubwatcher Johan Inan is iemand anders minstens zo verantwoordelijk voor de crisis in Amsterdam: directeur Edwin van der Sar. In het Algemeen Dagblad schrijft de journalist vandaag een vernietigend relaas.

Momenteel wordt er gekeken naar de opvolging van Schreuder. “De vraag is alleen of de nieuwe trainer moet worden aangesteld door het huidige technische hart”, doelt Inan op Van der Sar, Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra. “Sinds Overmars is vertrokken, en dat is over een week een jaar geleden, is er nog geen technisch directeur gekomen. Als je ziet wat er is gebeurd nadat Van der Sar zich heeft bemoeid met het technische beleid, is dat een aaneenschakeling van fouten geweest.”

In de afgelopen maanden is er veel gebeurd, weet Inan. “Het begon met het vertrek van Overmars. Daarna kreeg iedereen het gevoel dat Ten Hag zou vertrekken, wat eigenlijk geen uitgemaakte zaak was. Dat had ook met het getreuzel van Van der Sar te maken. Daarna maakte Van der Sar zich sterk voor Schreuder en dat is faliekant mislukt. In de transferzomer moest men een groot deel van de selectie vervangen en we hebben ook gezien hoe dat ging. Het verval van Ajax loopt parallel met de bemoeienissen van Van der Sar met het technische beleid. De vraag is of hij samen met Hamstra en Huntelaar wel de juiste man is om een trainer aan te stellen.”

De journalist vindt dat er éérst een technisch directeur zou moeten komen, alvorens echt orde op zaken gesteld kan worden. “Ik denk dat Ajax niet moet kijken naar een trainer, maar gebaat is bij rust. Het is niet onlogisch om Heitinga het seizoen af te laten maken en eerst een technisch directeur aan te stellen. Die kan dan bekijken of hij een nieuwe trainer wil halen of dat hij Heitinga laat zitten. En dus niet het technische trio dat verantwoordelijk is voor het sportieve verval van Ajax.”

Soap rond Alex Kroes

Lang was Alex Kroes in beeld als nieuwe directeur, maar nadat Schreuder zonder medeweten van Kroes werd aangesteld, trok hij zich terug uit de onderhandelingen. Inmiddels werkt Kroes bij AZ. “Ze hebben het tegen gehouden. Als je dat doet, dan is dat tot daaraantoe. Maar in de acht of negen maanden daarna zie je dat het voor geen meter loopt. Miskopen, spelers die muiten, een clubicoon die lelijk wordt afgeserveerd en een zelf aangestelde trainer die ontslagen moet worden. Dan kan het niet zo zijn dat je nog geen technisch directeur hebt aangesteld. Dit klopt voor geen meter. Het is een grote puinhoop.”

Daarom is het wellicht tijd dat iemand anders het technische beleid over gaat nemen in de Johan Cruijff Arena. “Als de klad erin komt en je glijdt verder af, moet je je conclusies trekken en zeggen: ik ben niet de aangewezen man om het technische gedeelte in goede banen te leiden”, aldus Inan tot slot in het Algemeen Dagblad.

Wint Ajax de Europa League?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Van der Sar moet weg

  • Eens
  • Oneens
380+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie