Van GOAT sloopt Messi-droom

Foto: Van GOAT sloopt Messi-droom

Het moet ergens aan het einde december in het vorige jaar zijn geweest. Van GOAT liep het kantoor van perschef Alex binnen. Hij zette die karakteristieke glimlach op, keek de perschef diep in zijn ogen en zag, zonder ook maar één woord te zeggen, dat Alex hem begreep. “We spelen niet alleen op het veld provocerende pressing, hè”, zei hij zacht.

Van GOAT hield zijn mond, liep naar het rood-white-blauw-board op het kantoor en toverde elf Oranje magneten uit zijn mauw. De perschef knipperde één keer met zijn ogen en er stond een 4-3-3 opstelling op het bord. “Dit is de opstelling die de tegenstander buiten het veld speelt”, zei Van GOAT.

“Opbouwen gaat lastig worden, we komen onder druk te staan en in veel gevallen worden we weggetikt. Maar daar dat is leuke, Alex”, zei Van GOAT terwijl aan zijn kroon krabde. “Dat allemaal de bedoeling.”

Nederland – Argentinië

Na een meeting van 352 minuten (geen theepauzes) zat Alex erbij alsof hij van de kroeg naar de collegebank was gerold. Van GOAT was nog lang niet klaar. “Als we de Amerikanen soccer hebben leren spellen”, zei hij, “gaat het echt beginnen. Dan gaan we tegen Argentinië voetballen. Tegen die geit. Lionel Messi. Wat kan die voetballen, hè.

Maar weet je wat het is met geiten, Alex?”, zei Van GOAT. De perschef hield niet alleen uit beleefdheid zijn mond. “Leeuwen verslinden geiten.”

Er viel een ongemakkelijke stilte. “Weet je hoe we daar provocerende pressing op gaan uitvoeren, Alex?”, zei Van GOAT nadat het applaus uitbleef. “Nou? Nou? Nee, hè. Oké, ik zal het je uitleggen:

Die Scaloni die kon bij Deportivo, Lazio en Atalanta aardig mee voetballen natuurlijk, maar ik heb hem niet voor niets niet naar FC Barcelona gehaald. Dat kon ik gewoon, hè Alex. Ik bepaalde daar nog meer dan hier. Niet gedaan. Geen Van GOAT-speler. Wist ik toen al. En je ziet: vroeger snoeiharde speler, maar nu het lammetje van die Messi van Argentinië.

Maar dat is niet het belangrijkste. Scaloni natuurlijk fan van mij. Dat gaan we gebruiken. Weet je wanneer? Op de persconferentie na de overwinning van Amerika.

Ik ga de mensen vertellen dat ik niet verwacht dat grote ploegen zich gaan aanpassen aan ons spel. Dan gaat die Scaloni denken: Verdomme, dat team heeft onder Van GOAT nog nooit verloren. Misschien moeten we ons wel aanpassen.

En voordat je begint, Alex, denk aan het provocerende in onze pressing. Willen we dat Argentinië zich aan ons aanpast? Nee, natuurlijk niet. Willen we discussie tussen de Argentijnse bondscoach en zijn belangrijkste speler? Een technische staf die zich buigt over nieuwe vragen in plaats van 100% gefocust verder te werken aan hun eigen antwoord op de vraag ‘hoe gaan wij wereldkampioen worden’? Of: voor een WK-kwartfinale onrust in de kleedkamer creëren omdat sommige spelers vinden dat ze zich aan ons moeten aanpassen en anderen niet?

NATUURLIJK WILLEN WE DAT! WIJ WILLEN NAMELIJK WERELDKAMPIOEN WORDEN”

Lionel Messi

“Nu zie ik je al kijken, Alex, kan dit nóg mooier? Ik weet het niet, maar ik ga toch een poging wagen. Het gaat in zo’n toernooi niet om één wedstrijd. Het is een proces, elke wedstrijd is een stap en als we dan gaan aanvallen als een brullende leeuw, zijn we al snel het lammetje dat prooi wordt in plaats van de jacht op de wereldtitel leidt. En gaan we naar die zandbank om mooi-weer-voetbal te spelen?

NEEHEE, WIJ WILLEN WERELDKAMPIOEN WORDEN!

En wat moet je doen om wereldkampioen te worden: veel kansen creëren of kansen afmaken?  

KANSEN AFMAKEN NATUURLIJK!

Er komt straks een hele discussie over de wedstrijd tegen de GOAT van het moderne voetbal. Nederland tegen Messi. Maar dat is het niet, hè Alex. Als je alleen naar de bekende namen kijkt, dan zie je niet wat voor moois er rondloopt op dat middenveld. Maar ik heb ook wat moois op het middenveld. Als je die centrale middenvelder Enzo Fernández vast zet en de passlijn naar de vleugels afschermt, dan kunnen we ze eigenlijk al best gemakkelijk onder druk zetten én zorg je ervoor dat hun belangrijkste spelers niet direct aangespeeld kunnen worden zonder dat er iemand van ons tussen kan komen.

Win + win = winnen!”

Nederlands elftal

“Als @Dorinho dan net zo scherp is op het veld als binnen de tweetlijnen en die Argentijnen spelen met te veel (eenzijdige) creativiteit op het veld, komt dat wel goed. En zo niet, dan hebben wij óók nog die Oranje afsluitdijk met Big Virg aan het roer.Die zorgt er al talloze interlands voor dat we beschermd zijn tegen een tsunami aan kansen. En ik kan je nu al zeggen, Alex, onze doelman weet ook welke Hoek hij moet kiezen om de ballen tegen te houden. Ook die van Messi.

Maar daar gaat het straks allemaal niet om, Alex.

Het gaat over het spel waar we na de kwartfinale helemaal niets meer aan hebben: het spel dat ontstaat als je de betere ploeg hebt. Dat hebben wij vanaf Argentinië niet meer.

Daarom hebben wij helemaal geen GOAT nodig.

Ten eerste: wijze schildpadden vergelijken zich niet met die jonge geiten. Ten tweede: wij hebben ook geen betere individuele kwaliteiten dan de tegenstanders vanaf de kwartfinale. Maar er is één geluk dat altijd aan mijn kont hangt, Alex….. Wij hebben de beste coach van het toernooi en dus het beste team.”

Kansen zijn momenteel niet beschikbaar.
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 5 februari 2023 01:54.

Wie is de beste speler van Oranje?

  • Frenkie de Jong
  • Memphis Depay
  • Virgil van Dijk
  • Louis van Gaal
204+ Votes

                                                         

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie