Terugblik op het seizoen 2012/13: De Jupiler League

Soccernews

Nadat zondagmiddag definitief bekend is geworden wie gepromoveerd zijn naar de Eredivisie, is het seizoen in de Jupiler League voorbij. SC Cambuur slaagde erin om op de eerste plaats te eindigen. Daarnaast slaagde Go Ahead Eagles erin om te promoveren naar de Eredivisie. De overige clubs slaagden er niet in om komend seizoen in de Eredivisie uit te komen.

[b]Kampioen[/b]
Het duurde lang voordat officieel bekend werd wie de kampioen werd van de Jupiler League, maar uiteindelijk trok SC Cambuur aan het langste eind. Op de laatste speeldag slaagde de club erin om FC Voelndam voorbij te streven en vervolgens barste het feest in Friesland los. Cambuur eindigde met 61 punten op de eerste plek van de Jupiler League. FC Volendam volgde met één punt minder en met een beter doelsaldo.

[img]//uploads/sc-cambuur-kampioen(2013)(1).jpg[/img]

De meeste doelpunten voor Cambuur werden verzorgd door Michiel Hemmen. De Nederlandse speler kwam dit seizoen 27 competitiewedstrijden in actie voor de club uit Friesland en in dat aantal wedstrijden slaagde hij erin om zeventien keer te scoren. Dat was echter niet genoeg om een plek in de top vijf af te dwingen in de topscorerlijst.

[b]Degradanten en promovendi[/b]
Al vroeg in het seizoen werd bekend dat er dit jaar geen clubs hoefden te degraderen uit de Jupiler League. Voornamelijk voor FC Eindhoven en Excelsior is dat goed nieuws. De clubs eindigden namelijk respectievelijk op de zestiende en vijftiende plek in de Jupiler League. Vanwege de lage notering kunnen beide ploegen worden gezien als de teleurstellingen van het seizoen.

Goed nieuws was er echter ook voor een aantal Jupiler League-clubs. Doordat SC Cambuur kampioen werd, slaagde het er zonder nacompetitie in om te promoveren naar de Eredivisie. Daarnaast wist ook Go Ahead Eagles een plek af te dwingen in de Eredivisie. Die club bleek in de nacompetitie te sterk voor VVV-Venlo en FC Volendam en mag daardoor komend seizoen in actie komen in de hoofdcompetitie van Nederland.

[img]//uploads/go-ahead-eagles-promoveert(2013)(1).jpg[/img]

Hoe de Jupiler League er komend seizoen uit zal zien, is nog niet bekend. De KNVB denkt erover na om de beloftenteams van Ajax en FC Twente door te laten stromen naar de Jupiler League. Voordat dat definitief ingaat, moeten echter eerst een aantal regels nog geaccepteerd worden.

[b]Verrassingen[/b]
Ook dit seizoen kende de Jupiler League weer een aantal verrassingen. Zo slaagde SC Cambuur erin om te eindigen als kampioen. De afgelopen twee seizoenen kwam de club niet verder dan de vijfde en zevende plek. Ook FC Volendam deed dit seizoen goede zaken. Waar de club afgelopen seizoen nog op de twaalfde plek eindigde,werd dit keer de tweede plek veroverd. Ook Go Ahead Eagles kan gezien worden als verrassing. De club eindigde weliswaar op de zesde plaats in de Jupiler League, via de nacompetitie slaagde het er toch in om te promoveren naar de Eredivisie.

[b]Teleurstellingen[/b]
Excelsior kan wellicht worden gezien als grootste teleurstelling van het seizoen. Waar de club vorig seizoen nog meedeed in de Eredivisie, eindigden de Rotterdammers dit seizoen op de vijftiende plek in de Jupiler League met evenveel punten als de nummer laatst FC Eindhoven. Ook Eindhoven kende geen goed seizoen. Vorig seizoen eindigde Eindhoven nog op de derde plek in de Jupiler League, dit seizoen kon de ploeg niet van de laatste plaats afkomen.

[b]Bekertoernooi[/b]
In het bekertoernooi kwamen de clubs uit de Jupiler League niet verder. FC Den Bosch was de enige club uit de Jupiler League die erin slaagde om door te stromen naar de kwartfinales van het toernooi. Daar werd de club echter met een 0-5 nederlaag uitgeschakeld door AZ. SC Cambuur, kampioen van de Jupiler League, werd in de achtste finale uitgeschakeld door FC Den Bosch. De laatstgenoemde club bleek met 1-0 te sterk.

[b]Topscorers[/b]
Jack Tuyp kroonde zich in het seizoen 2012-2013 tot topscorer van de Jupiler League. De aanvaller mocht in 31 competitiewedstrijden aantreden voor FC Volendam en slaagde er in dat aantal wedstrijden in om een hoog rendement te creëren. Uiteindelijk scoorde Tuyp 27 keer. Vanwege het aantal keer dat hij scoorde, werd hij door AZ-trainer Gertjan Verbeek onder andere al gelinkt aan Ajax. Ook op de tweede plek in de topscorerlijst is een speler van Volendam te vinden. Michiel Kramer vond dit seizoen 22 keer het net. Anco Jansen eindigde op de derde plek met één doelpunt minder dan Kramer. Sparta Rotterdam-speler Sandro Calabro (19 doelpunten) en Helmond Sport-speler Emrullah Güvenc (18 doelpunten) sloten de top vijf af.

1. Jack Tuyp (FC Volendam) – 27 doelpunten
2. Michiel Kramer (FC Volendam) – 22 doelpunten
3. Anco Jansen (De Graafschap) – 21 doelpunten
4. Sandro Calabro (Sparta Rotterdam) – 19 doelpunten
5. Emrullah Güvenc (Helmond Sport) – 18 doelpunten

[img]//uploads/jack-tuyp(fc-volendam)(1).jpg[/img]

[b]Eindstand[/b]
1. SC Cambuur 30-61
2. FC Volendam 30-60
3. Sparta Rotterdam 30-55
4. Helmond Sport 30-55
5. MVV Maastricht 30-50
6. Go Ahead Eagles 30-48
7. Fortuna Sittard 30-46
8. De Graafschap 30-45
9. FC Dordrecht 30-40
10. FC Oss 30-37
11. FC Den Bosch 30-35
12. FC Emmen 30-32
13. Almere City 30-31
14. Telstar 30-29
15. Excelsior 30-21
16. FC Eindhoven 30-21

0 Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie