Supporterscollectief Nederland luidt noodklok

Foto: Supporterscollectief Nederland luidt noodklok

Supporterscollectief Nederland maakt zich zorgen over de toenemende maatregelen tegen uitsupporters. Volgens de organisatie is er een andere aanpak nodig.

In een open brief aan de voetbalburgemeesters schrijft Supporterscollectief Nederland: “We maken ons grote zorgen over de trend dat gemeenten steeds vaker overgaan tot het verbieden van uitsupporters en het verzwaren van vervoersbeperkingen. Dit seizoen vonden al meer dan twintig wedstrijden plaats zonder uitsupporters, een ongekend aantal en een treurig record.”

Kerkrade besloot uitsupporters eerder ‘voor langere tijd’ in de ban te doen en daar deed Leeuwarden onlangs een schepje bovenop. “Hiermee worden goedwillende supporters gestraft voor iets waar ze niets mee te maken hebben. Dat is geen oplossing. Integendeel”, concludeert Supporterscollectief Nederland. “Door deze collectieve straffen komen normale supporters tegenover de autoriteiten te staan, wat voor nog meer onrust en protest zorgt.”

Dadergerichte aanpak nodig

Supporterscollectief Nederland benadrukt dat raddraaiers aangepakt moeten worden. “We moeten juist gezamenlijk staan tegenover de kleine groep mensen die het voetbal misbruikt om zich te misdragen. Een dadergerichte aanpak is de oplossing. Dáár moeten we ons met z’n allen voor inzetten. Met onder meer de voetbalwet en hypermodern cameratoezicht in alle stadions zijn daar ook alle mogelijkheden voor. De pakkans in het voetbal is vele malen groter dan bij andere evenementen.”

Het kan wel degelijk, zo benadrukt de supportersgroepering. Zij wijzen op ‘de landen om ons heen’. “Duizenden supporters van uit- en thuisclub bezoeken daar de wedstrijden. Het aantal incidenten ligt naar verhouding niet hoger of zelfs lager dan in Nederland. We zijn uniek in Europa in het structureel opleggen van vrijheidsbeperkende maatregelen rond voetbalwedstrijden. Tijd dus voor een andere benadering.”

Eens?

  • Ja
  • Nee
80+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie