Slot legt Europees Feyenoord-lot in handen van ‘nieuwelingen’

Foto: Slot legt Europees Feyenoord-lot in handen van ‘nieuwelingen’

Trainer Arne Slot gooit alles overboord om Feyenoord vanavond eindelijk van AS Roma te laten winnen in Stadio Olimpico. Het Legioen zal er niet bij zijn, maar de druk van smachtende Feyenoord-fans zal Slot en zijn mannen voelen op die brede schouders. Kein geloel, Feyenoord, het is nu meer dan ooit tijd voor geen woorden maar daden.

Voorbeschouwing Feyenoord op de return in de tussenronde van de Europa League tegen AS Roma

Want de praatjes van Slot blijven fijn om naar te luisteren, maar het borrelt ook enige frustratie op bij de Feyenoord-fan. Want hoe de club ook verliest of punten verspeelt, zeker in Europa, Slot heeft altijd zijn relativerende woorden klaar. Kern van het verhaal: Feyenoord is een ster in kansen missen, maar speelt eigenlijk bijna altijd uitstekende wedstrijden. Wat mist is dus die belangrijke overwinningen. In de Champions League zagen we dat al tegen Atlético Madrid, Lazio en Celtic en ook de thuiswedstrijd tegen AS Roma sprak boekdelen. Over de 1-1 thuis werd gesproken alsof dat een positief uitgangspunt is voor de wedstrijd van vanavond in Stadio Olimpico. Het verleden wijst anders uit.

Feyenoord won slechts één keer in dat voor de Rotterdammers vermaledijde olympisch stadion. Dat was nog niet eens tegen de plaatselijke AS, maar tegen SS Lazio. In de Champions League-campagne van 1999-2000 wonnen de Rotterdammers dankzij twee doelpunten van Jon Dahl Tomasson. Pas vijftien jaar later volgde de volgende exercitie in Rome. Ook toen bleef Feyenoord ongeslagen met een gelijkspel (1-1) tegen AS Roma. Dat waren ook gelijk de laatste goede resultaten tegen Lazio en Roma. Want onder Slot was Feyenoord drie keer in Rome (drie keer zonder uitsupporters) en dat leverde twee nederlagen op tegen Lazio (4-2 en 1-0) en één verliespartij tegen AS Roma (4-1 met verlenging). Slot gaf er een twinkslag aan op de vooruitblikkende persconferentie. “Ik ken Stadio Olimpico inmiddels op mijn duimpje. Beide teams kennen elkaar goed, al zijn er bij ons nog maar twee of drie die de finale speelden. Bij AS Roma lopen er nog acht of negen rond die er twee jaar geleden al bij waren.”

Feyenoord trainde woensdag nog in Rotterdam omdat ze Stadio Olimpico goed genoeg kennen

Waar Slot het over heeft weet elke Feyenoorder nog goed. De club speelde namelijk nog eens tegen AS Roma buiten De Kuip en Stadio Olimpico. In het stadion van Tirana (Albanië) ging Feyenoord ten onder (0-1) in de finale van de Conference League. De tegenstander en het Romeinse stadion kent de ploeg van Slot inmiddels zo goed dat de technische staf het zinvoller vond om woensdag nog in Rotterdam te trainen. “We kennen dit stadion inmiddels goed genoeg en hadden zo een extra dag om wat uit te proberen zonder dat er ergens een camera hangt. We zullen heel goed moeten zijn om er gelijkwaardige wedstrijd van te maken.”

Wat dat betreft kan Feyenoord vasthouden aan de vorm, want qua resultaten zit het wel goed in 2024. Dit jaar werd er nog niet verloren en vele malen de nul gehouden, ook met de nieuwe keeper Timon Wellenreuther. Achterin staat het als een huis. Ook het verlies van Gernot Trauner wordt keurig opgevangen door de jonge Thomas Beelen. Lutsharel Geertruida werd tegen Roma naar behoren vervangen door Bart Nieuwkoop. Ondanks vele fysieke mankementen in de ploeg van Slot kon Feyenoord toch het meeste aanspraak maken op een zege op AS Roma.  “We eindigden toen met een jongen van 17 en een van 18 in het elftal. Ik denk dat we het maximale eruit hebben gehaald. Of het nu beter gaat, zal moeten blijken. Thuis en uit is natuurlijk ook een verschil.”

Igor Paixão werd afgelopen zondag gespaard door Arne Slot. Hij scoorde vorig jaar en vorige week tegen AS Roma, lukt het hem deze keer weer?

‘Nieuwelingen’ bij Feyenoord tegen AS Roma

Het grote voordeel is dat er ten opzichte van Roma-thuis heel veel ‘nieuwelingen’ zijn. Quinten Timber, Geertruida en Giménez zijn zomaar drie sterkhouders die nu wel kunnen starten. Dat zal dan ook het grote verschil voor Feyenoord moeten maken. Met andere nieuwelingen in het elftal van de laatste weken, zoals Wellenreuther en Beelen, moet alles gaan samenvallen in Stadio Olimpico. Hoewel hij veel andere spelers in zijn basisopstelling zet zal Slot aan de tactiek niet zoveel veranderen. Hij was al lichtelijk verrast door AS Roma-trainer Daniele De Rossi in De Kuip en hoopt nu niet voor nieuwe verrassingen te staan. “Van achteruit opbouwen, maar eerst even de beginfase goed doorkomen. Zij zijn slim, kunnen een wedstrijd stilleggen als het moet. Daar kunnen we soms iets van leren.”

Slot zal waarschijnlijk vasthouden aan de tactiek van snelle buitenspelers en zoals hij zelf al zei in Rome bij de persconferentie: “Wie mij kent weet dat ik niet zoveel zal veranderen”. Dat betekent dat de terugkerende dragende krachten gelijk weer in de basis staan, maar ook dat Yankuba Minteh en Igor Paixão het vertrouwen krijgen. Zij hebben de snelheid voor op concurrenten Luka Ivanusec en de van de Azië Cup teruggekeerde Alireza Jahanbakhsh. En juist tegen de aanvallende Roma-backs en de zwakke centrale verdedigers is snelheid geboden.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen AS Roma in Stadio Olimpico

Wellenreuther; Geertruida, Beelen, Hancko, Hartman; Wieffer, Timber, Stengs; Minteh, Giménez, Paixão.

AS Roma heeft vorm, verleden, Lukaku en Dybala aan zijn kant

AS Roma is een totaal anders Roma dan onder José Mourinho. Positief voor de neutrale toeschouwer, want we kunnen spektakel verwachten van twee aanvallende ploegen. Roma heeft ook de goede vorm te pakken met onder De Rossi 4 Serie A-overwinningen en slechts 1 nederlaag. Dat was het aantrekkelijke 2-4 verlies tegen Internazionale. Afgelopen weekend won AS Roma eenvoudig bij Frosinone met een B-elftal. Belangrijke spelers als Paulo Dybala, Rick Karsdorp, Leonardo Spinazzola en Lorenzo Pellegrini werden gespaard door De Rossi. De Nederlander Dean Huijsen speelde wel en scoorde zelfs op prachtige wijze. Gelukje voor Feyenoord is dat de verdediger in vorm, die deze winter op huurbasis overkwam van Juventus, door Roma niet is ingeschreven voor de Champions League.

Roma lijkt op basis van vorm en verleden dus de favoriet al willen de Romeinen daar niet aan. Veel AS Roma-supporters hebben lichte vrees voor Feyenoord en denken dat het deze keer wel misgaat. Ook De Rossi is op z’n hoede en ziet ook dat Feyenoord belangrijke krachten terugheeft. “Zij zijn dus sterker dan vorige week.”, zei hij op de Romeinse persco waarin hij het belang van Romelu Lukaku en Dybala aanstipten. Zij hebben Feyenoord in het verleden al vaker pijn gedaan. Lukaku vorige week nog, door uit het niets raak te koppen. Dybala maakte dat voor Feyenoord pijnlijke doelpunt in de slotfase van de return van de Europa League-kwartfinale, waardoor de Rotterdammers niet doorgingen, maar de verlenging in moesten. Waar Roma Feyenoord alsnog uitschakelde. De Rossi: “Ach het maakt mij niet uit wie er deze keer scoren. Als we maar verder bekeren.”

Vermoedelijke opstelling AS Roma tegen Feyenoord in Stadio Olimpico

Svilar; Karsdorp, Mancini, Llorente, Spinazzola; Cristante, Paredes, Pellegrini; Dybala, Lukaku, El Shaarawy.

Aanvallers Paulo Dybala (rechts) en Romelu Lukaku zijn de absolute sterspelers van AS Roma.

AS Roma favoriet tegen Feyenoord, Slot houdt vast aan tactiek

AS Roma is de grote favoriet in Stadio Olimpico. Door de vorm, verleden en door spelers als Lukaku en Dybala. Ook de ruim 70.000 Romeinse supporters zullen Feyenoord waarschijnlijk niet helpen. Ook daardoor ziet Slot een hels karwei in het vooruitzicht. “We zijn eigenlijk wel aan elkaar gewaard, maar zij hebben wel de steun van 70.000 fans.” Door eerdere incidenten zijn er zowel in Rotterdam als Rome geen uitsupporters welkom bij wedstrijden tussen Feyenoord en AS Roma. “Dat is ongelooflijk jammer. Ik heb genoten van de sfeer op Celtic Park waar onze fans wel massaal aanwezig waren. Maar ik kan me ook verplaatsen in de burgemeester van deze stad.”

Feyenoord moet oppassen voor Roma-trauma

Slot denkt ook dat het niet een al te grote factor zal zijn. “Voor een heel klein beetje kan dat invloed hebben op het resultaat, maar het is te makkelijk om ons daar achter te verschuilen”, zegt de Feyenoord-coach die hoopt dat zijn tactiek, manschappen en wilskracht de doorslag gaan geven. We weten hoe sterk ze hier zijn, dat hebben we vorig jaar nog ervaren. 1-1 is toch niet de ideale uitgangspositie.” Alle kaarten zijn geschud en Feyenoord heeft de slechtste kaarten gekregen. De Rotterdamse nieuwelingen moeten het gaan uitvoeren om Nederland verder te helpen met de coëfficiënten en Feyenoord eindelijk verder te krijgen ten koste van Roma. Nog even en dit wordt een trauma en met de laatste UEFA-lotingen zal het menig Feyenoord-fan niet verbazen als Roma in de toekomst weer uit het balletje komt. Dit is hét moment om dat te voorkomen. Geen woorden maar daden.

Gaat Feyenoord nu wél van AS Roma winnen?

  • Ja, in reguliere speeltijd
  • Ja, in verlenging
  • Ja, via penalty's
  • Nee, Feyenoord wordt weer uitgeschakeld
304+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie