‘Ronald Koeman stuit op structureel probleem’

Foto: ‘Ronald Koeman stuit op structureel probleem’

De WK-uitschakeling van het Nederlands elftal en de bijbehorende kritiek is geen incident. Die conclusie trekt Pieter Zwart, hoofdredacteur van weekblad Voetbal International, in een analyse.

“Oranje mist creativiteit. Dat is een structureel probleem”, zo vat Zwart zijn betoog samen. “Toen door de KNVB in 2016 in het rapport Winnaars van Morgen werd opgetikt dat betere verdedigers opgeleid moesten worden, wemelde het in de Europese topcompetities al van Nederlanders in de defensie. Terwijl aanvallers en creatieve middenvelders bijzonder schaars zijn.”

Zwart vervolgt: “De succesvolle generaties van Oranje zijn technisch geschoold op de straat en tactisch opgeleid op het veld. Blijkbaar slagen jeugdopleidingen er onvoldoende in om te compenseren voor dat verlies aan straatvoetbal. Dat is een conclusie die niet vergeten mag worden na dit WK. Dat Van Gaal zich genoodzaakt heeft gezien om in een ander systeem te spelen, is een symptoom van een groter probleem.”

“Want toen Ronald Koeman de finale van de Nations League verloor van Portugal, riep hij inhoudelijk hetzelfde als Van Gaal nu: ‘Laten we hopen dat we voorin de komende jaren meer opties krijgen, zodat we meer creativiteit krijgen'”, aldus de hoofdredacteur van VI.

Oranje werd in Qatar in de kwartfinale gestuit door Argentinië. Qua resultaat niet onaardig, maar eigenlijk slaagden de mannen van Van Gaal er geen moment in om voetballend te imponeren.

Argentinië wereldkampioen?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Eens?

  • Ja
  • Nee
667+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie