Preview: Kan Ajax stunten in De Klassieker?

Foto: Preview: Kan Ajax stunten in De Klassieker?

De Klassieker tussen Feyenoord en aartsrivaal Ajax staat los van alle andere wedstrijden in de Eredivisie. Voor Ajax biedt deze wedstrijd een kans om wat glans toe te voegen aan het seizoen, dat tot dusver tamelijk kleurloos is verlopen. Aan de andere kant lijkt Feyenoord op weg naar de tweede plaats in de Eredivisie, waardoor de nadruk van deze ontmoeting voornamelijk op prestige ligt. Hier blikken we vooruit op deze derby met de beste tips en odds om te wedden.

de Kuip

Eredivisie

7 april 2024

14:30

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 7 april 2024 15:15.

Feyenoord: teaminfo en vorm

Arne Slot staat met zijn team momenteel negen punten achter op koploper PSV. Hoewel de achterstand theoretisch nog te overbruggen is, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat PSV zo erg zal verslappen. Feyenoord, dat slechts een paar dagen geleden nog op zeven punten afstand van PSV stond, leek in staat om druk uit te oefenen op de Eindhovenaren. Echter, tijdens de midweekse confrontatie met FC Volendam liep het mis voor de Rotterdammers. Ze slaagden er niet in om voorbij de hekkensluiter van de Eredivisie te komen, met een teleurstellende 0-0 als eindresultaat.

Voor Slot moet deze wedstrijd bijzonder frustrerend zijn geweest aangezien Feyenoord qua ‘Expected Goals’ met gemak had moeten winnen. Het lijkt erop dat het kampioenschap nu definitief buiten bereik is voor Feyenoord. Met nog slechts zes speelrondes te gaan, is een achterstand van negen punten doorgaans te groot om in te halen.

Daarnaast lijkt het geluk momenteel niet aan de zijde van Feyenoord te staan. Tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht, die eindigde in een 4-2 overwinning, moest sterkhouder Quilindschy Hartman het veld verlaten vanwege een zware blessure. De linksachter, die zowel aanvallend als verdedigend van grote waarde is voor Feyenoord, heeft een ernstige blessure opgelopen. Het seizoen van de 22-jarige speler is voorbij, waardoor hij het Europees kampioenschap niet zal halen en zich nu moet richten op een terugkeer in het volgende seizoen.


Naast de blessure van Hartman lijkt sterspeler Santiago Giménez zijn scherpte voor het doel volledig te zijn kwijtgeraakt. Aan het begin van het seizoen was de 22-jarige spits ongelooflijk productief en scoorde hij achttien keer in de eerste vijftien speelrondes. De laatste tijd heeft Giménez echter moeite om het net te vinden. In de afgelopen tien Eredivisiewedstrijden heeft hij slechts twee doelpunten weten te maken. Het valt op dat sinds de prestaties van de spits zijn afgenomen, Feyenoord vaker punten heeft laten liggen.

Voor Slot komt het goed uit dat Calvin Stengs net op tijd fit is voor De Klassieker. De buitenspeler, die bij Feyenoord vaak opereert als ‘nummer 10’, heeft enige tijd last gehad van een knieblessure. Tegen zowel FC Utrecht als FC Volendam kon hij wat speeltijd meepakken, wat hem tot een zekerheid lijkt te maken voor het duel tegen Ajax. Met de creativiteit van Stengs voegt Feyenoord weer een uitstekende kracht toe aan het team.

Dávid Hancko meer dan 0,5 schoten op doel

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Ajax: teaminfo en vorm

Bij Ajax verloopt dit seizoen bijna alles rampzalig. Onder leiding van Sven Mislintat werd er flink geïnvesteerd in spelers, maar achteraf blijkt dat niet alle aankopen daadwerkelijk presteren, terwijl Maurice Steijn er niet in slaagde met de selectie te winnen. Vervolgens werd John van ‘t Schip aangesteld om de problemen aan te pakken, wat aanvankelijk redelijk succesvol leek te zijn. Echter, sinds de jaarwisseling is ook onder Van ‘t Schip de prestatiecurve wat afgezwakt, en nu lijkt Ajax het seizoen zo snel mogelijk te willen beëindigen en te vergeten. Achter de schermen werd Alex Kroes aangetrokken als nieuwe directeur, maar na slechts tweeënhalve week lijkt hij alweer te vertrekken. Al met al heeft Ajax dus een teleurstellend seizoen achter de rug.

In de laatste negen competitiewedstrijden heeft Ajax slechts twee keer weten te winnen: tegen FC Utrecht (2-0) en PEC Zwolle (1-3). Daarnaast werden er nederlagen geleden tegen Heerenveen (3-2) en AZ (2-0), terwijl de overige wedstrijden in gelijke spelen eindigden. Ajax heeft dit seizoen in slechts drie wedstrijden niet gescoord in de Eredivisie, wat suggereert dat er niet veel mis lijkt te zijn met de aanval. Echter, de defensie laat veel te wensen over, aangezien slechts zes clubs meer doelpunten hebben geïncasseerd dan Ajax.

Ajax bevindt zich momenteel op de vijfde plaats in de competitie, met een achterstand van zeven punten op AZ. Desondanks moet het team van Van ‘t Schip ook rekening houden met de achtervolgers NEC en Go Ahead Eagles, die respectievelijk op twee en vier punten volgen. De vijfde tot en met achtste plaats speelt play-offs voor Europees voetbal. Voor Ajax is het dus van groot belang om zich bij de top vier van Nederland te voegen. Een overwinning tegen Feyenoord zou daarbij kunnen helpen.

Net als Feyenoord kampt ook Ajax met blessureproblemen. Van ‘t Schip moet het stellen zonder Brian Brobbey en Steven Berghuis in de aanval, terwijl Jordan Henderson ook geblesseerd is. Tegen PEC Zwolle was Chuba Akpom nog goed voor twee doelpunten, maar tegen Go Ahead Eagles (1-1) ontbrak hij vanwege een blessure. Voorin moet de trainer van Ajax dus behoorlijk puzzelen.

Steven Bergwijn scoort

Vorige ontmoetingen

In een eerdere confrontatie dit seizoen behaalde Feyenoord een indrukwekkende 0-4 overwinning op zijn aartsrivaal in De Klassieker. Dit duel werd tijdelijk gestaakt en enkele dagen later hervat. Giménez was met een hattrick de held van de wedstrijd. Vorig seizoen bleek Ajax echter sterker in de beker, met een overwinning van 1-2 op Feyenoord, terwijl Feyenoord het daarvoor met 2-3 had gewonnen. Bij het analyseren van deze voorgaande ontmoetingen is het eigenlijk onmogelijk om te bepalen welke club historisch de favoriet is.

Wedtip Feyenoord – Ajax

Als we alles behalve de historische resultaten in ogenschouw nemen, is Feyenoord onbetwist de favoriet voor De Klassieker. Vooral omdat ze op eigen terrein spelen, zullen de Rotterdammers het initiatief moeten nemen. Ajax zou tevreden mogen zijn met een gelijkspel, hoewel zowel spelers als fans dat niet snel zullen toegeven. De defensie van Ajax vertoont tekortkomingen, maar de ploeg is altijd in staat om doelpunten te maken. Beide teams zullen daar gebruik van willen maken. Met dat in het achterhoofd kan je wedden op ‘Beide teams scoren & meer dan 3,5 doelpunten in de wedstrijd’, tegen een quote van 3.25 bij Unibet.

Beide teams scoren & meer dan 3,5 doelpunten in de wedstrijd

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:49
0+
Arteta bevestigt geweldig nieuws voor Jurriën Timber
18:35
11+
‘Slot naar Liverpool is ook voor Feyenoord een winst’
18:20
81+
Verweij brengt update over zoektocht Ajax naar trainer
18:03
51+
Bakayoko lyrisch over Feyenoord-speler: “Pffoee”
17:47
169+
Sturing ontroerd door actie NEC, Vitesse-spelers doen zelf offer
17:32
70+
Ramalho reageert: “Of ik bij PSV blijf na de zomer?”
17:16
72+
Driedubbel goed nieuws uit Ajax-ziekenboeg
17:00
24+
Ajax begint bovenaan, VOLGEVRETEN PSV’ers en 5 over 12 voor Vitesse | Twee Viertje met Aad #81
16:45
103+
‘Denk niet dat PSV open staat voor salonremise’
16:30
150+
Mark van Bommel trekt Antwerp-deur achter zich dicht
16:13
71+
Arsenal brengt slecht nieuws over Miedema
16:07
127+
‘PSV identificeert topkandidaat voor versterking defensie’
15:48
139+
‘Ten Hag kan Man United verruilen voor nieuwe topclub’
15:34
483+
‘Transfer binnen Eredivisie lonkt voor Bas Kuipers’
15:20
107+
Slot geeft update over status met Liverpool
15:00
227+
Feyenoord bevestigt rampscenario Mats Wieffer
14:45
188+
Vitesse bereikt gigantische mijlpaal
14:32
556+
‘Dreun voor Noa Lang’
14:15
103+
Opsteker voor NEC: ‘Ajax en PSV-target snel terug’
14:00
113+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie